2013-06-04

Om att utmana sig själv, ställa sig inför publik

Jag minns när jag skulle hålla ett tal/föredrag om stål, om olika stålkvalitéer och deras egenskaper. Det var en kurs i ”att hålla föredrag” när jag gick på Högskolan. Hur kommer det sig att jag valde just stål kan man fråga sig? Jo, Just vid detta tillfälle var jag intresserad av olika cykelramar och dess ramar. Jag var förtjust i att hitta en bra stålram till min nästa cykel. Perfekt tänkte jag. Då väljer jag att hålla ett föredrag om stål, så får jag chans att läsa på om det. Smart tänkte jag. Men nej, det var inte så smart… Efter att ha surfat runt lite och läst lite om stål på nätet hade jag skrivit ihop några stolpar. Jag hade även övat lite grann fram spegeln hemma. Tror ni att föredraget blev bra?
NEJ!
Jag blev läste nervöst från mina stolpar, jag tittade in i publiken som inte såg ut att förstå någonting och jag blev allt svettigare.
Första hindret var när jag berättade att mitt föredrag skulle handla om stål. Detta tyckte såklart de flesta var väldigt konstigt. Vadå, stål. Vad finns det att berätta om det liksom? Jag kände hur folk i klassen tyckte det var ett udda ämne. Jag minns inte heller att läraren gav några råd om vad man bör välja för ämne, eftersom hon i princip visste lika lite om att hålla tal som jag. Hon var en inhyrd egenföretagare som bara försökte dra in pengar till sin firma. Det kändes som att hon tog vad för lärarjobb som helst.
Efter att ha läst lite i Dale Carnegies bok (om att lära sig hålla tal) inser jag för första gången vad jag inte fattat tidigare, trots alla föredrag som jag utsatt mig för.
Du bör kunna ditt ämne, det bör alltså inte vara någon artikel du bara tar för att hålla ett föredrag. (Typ som jag alltid gjort, efter att haft svårt att bestämma mig vad jag ska välja). Du ska också helst vilja ha en djup känsla att berätta om ämnet. Och du bör börja med att ta ett riktigt exempel ur ditt liv, något som du varit med om och som kanske lärt dig något värt att veta. Din viktigaste lärdom tex. Det är intressant.
När jag tänker efter har dessa föredrag där jag pratat om något som jag har stor erfarenhet och intresse för så har det gått betydligt bättre, jag har till och med fått komplimanger att jag berättar med entusiasm (när jag berätta om en tidigare passion i mitt liv, vindsurfing...
Så prata om sånt som du kan och försök inte att memorera ett helt tal. Använd stolpar. Tipsen kommer från mig (som knappast är särskilt bevandrad inom området) och som behöver mycket övning för att bli bekväm inför att hålla föredrag.
Har du något bra tips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar