2014-02-10

Boktips: Tilllsammans - Om medkänsla och bekräftelse

Tänkte att jag skulle skriva några rader om en bok som blev genomläst för ett tag sedan. Och om jag läser igenom en bok så blir den genast klassad som bra. Den här boken är läsvärd med andra ord.

Jag pratar såklart om boken:


Tilllsammans - Om medkänsla och bekräftelse
Av Anna Kåver & Åsa Nilsonne
Boken är bara på 156 sidor, plus referenser.
Tilllsammans - Om medkänsla och bekräftelse. Av Anna Kåver & Åsa Nilsonne
Tilllsammans - Om medkänsla och bekräftelseAv Anna Kåver & Åsa Nilsonne


Den här boken handlar om hur vi kan behandla varandra bättre. Hur vi skapar en större förståelse för den andres "utkikstorn" och hur viktigt det är med empati. Hur vi blir bättre på att umgås kort och gott. Jag tror det är något de flesta kan bli bättre på, lära sig vara tillsammans på ett bättre sätt.

Nedan lite korta utdrag som jag gillade lite extra.


//s17 //
”Vi är övertygade om att mer gemenskap är ett mål att sträva efter, både på ett personligt och ett samhälleligt plan. Vi ser >>tillsammans>> som en källa till glädje, trygghet, livsinnehåll och psykisk hälsa.”//s47 //
”Varje omtänksam handling bidrar till att göra den här världen ljusare. – Philip Martin: Zen – en väg ur depression”

//s61 //
”Sammanfattningsvis: Att bekräfta är ett oslagbart sätt att visa respekt och att förebygga missförstånd. Det kan räcka med en ganska liten dos för att uppnå ett gott resultat. Bekräftelse ger oss alla luft under vingarna. Vi får vara oss själva och hjälper varandra att flyga.”

//s80 //
Sex steg på vägen mot bekräftelse
STEG 1: LYSSNA UTAN ATT DÖMA
Grunden för all bekräftelse är förmågan att lyssna.”
//s95 //
”En klok man skapar fler tillfällen än han finner. – Francis Bacon”

//s143 //
3.       CHECKLISTA ÖVER RESPEKTLÖST BEMÖTANDE
(fritt efter Alan Fruzzetti)

Med respektlöst bemötande menar vi bland annat att kritisera, ifrågasätta, ignorera, lägga skuld på, fördöma, sätta negativa etiketter på, håna, medvetet tolka negativt, veta bättre än den andre om hans/hennes tankar och känslor, behandla som skör eller mindre vetande.
Vi hamnar alla i denna situation av och till, men vi kan försöka att förhindra det så gott det går genom att göra oss medvetna om den och dess innebörd.
·         Inte ge uppmärksamhet, inte lyssna. Vara distraherad under samtal.
·         Inte delta avtivt i samtalet. Inte svara. Göra annat under tiden. Ändra samtalsämne på ett okänsligt sätt.
·         Säga att den andre inte borde tänka, känna eller uppleva som han/hon gör. Säga att den andre inte har //s144// rätt att uppleva det han/hon gör. Fastslå att den andre upplever något som han/hon inte går med på, exempelvis: >>Erkänn… visst är du lite arg nu! … Jodå!>>eller: >>Du brukar alltid bli så sur när …>>
·         Hålla med och till och med >>heja på>> när den andre raserar sitt eget utsiktstorn och kränker sig själv. Hålla med när han/hon kritiserar, dömer eller sjukförklarar sig, utan att det rimligt, varken utifrån historien eller i nuet.”

//s155 //
Runtom i hela världen är människor överens om att närvarande relationer är en av de viktigaste ingredienserna i det goda livet. – Daniel Goleman: Social intelligence”
 ---- slut på utdrag ---

Mitt tips, läs den!


2 kommentarer:

  1. Q säjer: Jo den boken var såpass bra att jag alltid borde ha den hemma, det innebär ett gott betyg! :) Jag har just hållit på att läsa Himmel, helvete och allt däremellan (om känslor). Funderar på att läsa den en gång till faktiskt på raken, den förklarar känslor så bra......

    SvaraRadera
  2. Jaha, du gillade den också. Mmm, hade det på känn. Aha, ytterligare en Anna Kåver. Bra. Jag har läst så mycket böcker på sistone att jag blivit irriterad i ögonen = måste lugna ner mig. Har dock bokat den på biblan.

    Jag känner mig nästan stressad för alla böcker som jag inte riktigt hinner med att läsa just nu (hmm). Lite för mycket just nu helt enkelt :)

    SvaraRadera