2014-02-12

Hur sover en aspirerande minimalist?

Goddagens!
Ja, som den aspirerande minimalist jag är så har jag "luffat" runt lite på Internet och insett att det går att sova rätt enkelt. Det finna allt från folk som sover på:

 • Direkt på ett hårt golv. Ska tydligen ta 1-1,5 vecka att vänja sig. Själv har jag bara testa att sova så en (una notche?) natt och det var ingen höjdare..
 • Sova på någon heltäckningsmatta, eller varför inte en ryamatta?
 • Liggunderlag, ni vet ett sånt man sov på när man tältar.
 • Tunn Futonmadrass, allt från 35 mm och uppåt.
 • Hammock, liggandes diagonalt. Vissa verkligen lovsjunger detta alternativ. Mer om det nedan.
 • Vattensäng, nej går bort, känns inte minimalistiskt.
 • Vanlig skummadrass/minnes madrass (memory foam).
Låt mig först berätta hur jag sover idag, i en Tromsö Loftsäng från Ikea:
Tromsö Loftsäng med 140x200 madrass. Madrassen som står till höger sov jag på i somras på roadtrippen, se min andra blogg: simplicityontheroad


Denna loftsäng inhandlades i ett försök att få mer plats (--för prylar (för ev. nya läsare så har jag varit en hoarder och prylfantast tidigare)). Tidigare fanns ett Ikea Effektiv Skrivbord här under. Detta skrivbord stabiliserade upp sängen en del = bra. Tyvärr är sängen aningens vinglig och har vid det här laget börjat "knirka" vid minsta lilla rörelse. Att ha några mer anvancerade rörelsescheman i den här sängen är bara att glömma. Det finns också en nackdel med att sova rätt högt eftersom det blir varmt här uppe på sommaren. Varm luft stiger som bekant. Även luftfuktigheten kan tyckas aningen sämre högre upp.


Nu går mina tankar till att skippa denna lösning. Det finns mer plats nu för att sova längre ner.. (tack vare massiv rensning)Vad finns det för alternativ?
Skulle man ta och sova på golvet? Testa att sova på bara ett liggunderlag. Som sagt: En del säger att det tar ca 1,5 vecka för kroppen att vänja sig. Ja vad säger man, låter rätt extremt minimalistiskt... Jag har testat att sova på detta vis en natt (som sagt). Det var väldigt obekvämt! Man somna ett par timmar för att sen vakna och känna att det värkte i kroppen och man behövde vända på sig. Sen försöka somna om, varpå två timmar senare gjorde det ont igen. Detta testade när jag var ca 19 år och jag tror inte det har blivit bekvämare med åren huh?.

Hammock / Sängmatta?


I somras köptes juh som bekant en Hammock. Den är nermonterad nu, men testades under sommaren. Den var skön och ligga någon timme och läsa i, gunga lite fram och tillbaka etcetera... MEN.. Den kändes dock inte helt rätt för ryggen, som liksom blir välvd. Då man ligger lite som en banan i den. 
Nope..  Jag vill ligga rakt med min rygg. Om det ska gå att sova i hammocken så måste jag köpa en ny hammock. En som det går att ligga raklång i, punkt. Alltså en modell där det går att ligga diagonalt i. Jag har också förstått att man inte ska ha en hammock som har liksom som en pinne som rätar ut snörena (repen låter tjusigare). De har den hammock som jag köpte i somras. En pinne alltså i vardera ända. Hammocken blir då mycket lättare att ramla ur också. Vilket antagligen inte är så skönt.. alltså att vaka mitt i sin djupsömn av en dov duns.. 

Nu har jag läst på lite om det här med hammockar och tydligen ska man ha en hammock som liknar den som är på bilden nedan. Så jag har nu beställt en dubbel (bredare) hammock av fallskärmstyg. Den hoppas jag blir bättre att sova i. Beställde den från Kina så lär väl ta någon månad innan den dyker upp. Men den som väntar på något gott.. :-)

Tyvärr tar hammockstativet också upp lite väl stor plats, då dess ställning är nästan 4 meter lång!! Det finns dock vissa människor som hävdar att just hammock är det bästa sättet att sova. Så jag tänker inte avfärda den tesen förrän jag testat ordentligt. En sådan här säng vore ju ganska optimal ur ett minimalistiskt sätt att se det. Tänk er bara några krokar i väggen och sen hakar man lätt av schacklarna till hammocken och kan stuva undan "skiten" i någon garderob. Pretty simple!

Antagligen "fläktar" det även skönt när det är som mest varmt (varma sommarnätter), jag menar jämfört med att ligga på någon typ av madrass. Nackdelen är förstås vintertid om det inte är så varmt i rummet. Men det går såklart att lägga någon typ av liggunderlag inuti för att avhjälpa just detta. Alternativt knöla (bädda in) in en sovsäck eller något.Bilden från: http://www.luxeoutdoors.com/bliss-hammock-brazilian-style-hammock-in-a-bag.html

 Stativet som jag köpt är väldigt likt den hammock som är på bilden ovan. Dock är alltså själva "hammocken" inte speciellt lik, min är mer lik en sängmatta.
Jag har minnen av att en vindsurfare sov i en hammock vid Hagaparks fågelreservat på Öland. Numera står en förbudsskylt mot husbilar där... Och jag såg inte till en enda vindsurfare som sov där när jag var där för två år sedan.
Trots att han hade en amerikansk van att sova i så föredrog han alltså att sova utomhus, bland myggen. Han spände upp sin hammock mellan sin van och något träd, alternativt mellan sin bil och någon annan skåpbil. Jag frågade aldrig om han sov gott i den. Men minns att jag var lite avis.. Själv sov jag i en Nissan Micra. :-) i väntan på nästa dags vindsurfande.

Här är en intressant sida om man funderar i samma banor som jag: http://www.treklightgear.com/treklife/hammock-brainwashed/

Det finns några hammocks som återkommer i samband med att sova i dom.Dom listas nedan:
 • Tintorero hammocks
 • Venezuelas hammock
 • Maya hammock 
Ofta är dom här Maya och Venezuelahammockarna handgjorda.
"Brazilian hammock in the colder months, then switch to a mayan for summer"

Nedan lite mer länkar och ihopkok av funderingar...:

Ett alternativ om man kan hitta en prisvärd bordsduk kan vara följande:
Bordsduk DIY: https://www.hammockforums.net/forum/showthread.php?t=54858

Här ett kingsize lakan: http://www.practicalprimitive.com/skillofthemonth/hammock.html
(lite väl kort).

Kanske en bordsduk vore bättre. Jag måste iväg och känna om det är någon kvalitet på dom. Lite längre är bra. Caja duk 240x145 cm och kostar 129 kr. Jag skulle dock vilja finna någon som är minst 300cm lång. Någon tipsa om markisväv, men vart köper man det billigt?

Den här duken ser hållbar ut: Likgiltig
145x240 cm. Lite dyrare, men ser gedigen ut: Likgiltig, finns på Ikea och kostar 169 kr.
Om du som läser detta är något av en minimalist, hur sover då du?

1 kommentar:

 1. på den sida finns orlika sängar interbeds.se
  jag köpte loftsäng för min son. han är nöjd.
  anna

  SvaraRadera