2014-02-23

Lövsalsfågelhonan väljer den hane som byggt det vackraste boet..

Dagens inlägg handlar om likheter med andra djur.. Idag går tankarna till fågelvärlden och vissa paralleler görs, rätt eller fel. You be the judge!

Här ser ni en lövsalsfågel av modell större. Det finns vissa likheter mellan dess beteende och vårt eget. Låt mig ta ett par exempel:

Bilden från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%B6rre_l%C3%B6vsalsf%C3%A5gel
Bokutdrag – Den kvinnliga hjärnan
Av Louann Brizendine
//s 70 //


"Lövsalsfågelhonan gör liknande prioriteringar genom att välja den hanne som byggt det vackraste boet. Min make brukar skämta och säga att han är som en lövsalsfågelhanne, eftersom han byggde ett vackert hus flera år innan vi träffades som stod färdigt och väntade på mig. "


Från Sveriges Radios hemsida:


"Lövsalsfågelhanarna, som lever runt Nya Guinea och Australien, har ett litet märkligt uppvaktningsbeteende, de uppträder som på scener för att locka till sig honor och runt omkring. Scenen har de pyntat med till exempel små pinnar och stenar."


Hmm. viss igenkänningsfaktor där.. Är den mänskliga honan likadan? Är vi människor som Lövsalsfågeln? Är det därför vi suktar efter mer social status, mer prylar, vackrare hem? För att locka till oss en hona? :-)

Maybe..

2 kommentarer:

  1. Q här: Om man gör det kort så går det inte att leva på "glitter", sånt genomskådar man ju fort. Sen skulle nog inte moderna kvinnor flytta in i ett färdigt bo, aldrig i livet att inte få påverka sitt eget boende! Där är man nog väldigt påverkad av att ha fostrats i ett jämställt (nåja) samhälle, tack och lov.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är intressant.
    Har nog själv inte några större problem med att flytta in i ett "färdigt" bo. Bara det inte är för anskrämligt, hahah. Skulle dock inte gilla för mycket plotter iof.
    Ett krav man åtminstone har är väl att man får ta med sig sina "nödvändiga" prylar in i det "färdiga boet". Tidigare skulle jag såklart velat ha ett ställe att hålla på med projekt också. Men "projekten" tar numera inte så stor plats. :)

    SvaraRadera