2014-07-26

Attefallshus, bra för oss som gillar mindre boende

Jag prenumerar på tidningen Privata affärer och där stod en intressant artikel i senaste numret om möjlighet att bygga ett extra bostadshus på sin tomt utan bygglov.
Benämningen på dessa hus verkar bli Attefallshus (då politikern som drivit igenom detta heter just Attefall).

Dessa hus får vara max 25 kvadratmeter stora. Högsta höjden till taknocken får vara 4 meter. Så ett litet sovloft borde gå att tränga in! Passar mig perfekt. På ett sådant här hus skulle jag kunna montera solceller på taket och generera egen el. Där jag bor nu får jag inte göra detta. Jag har frågat vicevärden och det är alltid motstånd, motstånd. Dom kan ramla ner osv.. Måste utöka försäkringen bla bla. Det är därför ingenting praktiskt som kan innebära problem tycks gå att kunna göras i den bostadsrättsförening där jag bor.

Jag är alltså mycket positiv till detta möjighet. Säkert finns det massa hinder inom detta område också, ingenting ska ju vara lätt i dagens regelfylda samhälle.
Artikel om de s.k. Attefallshusen som blir möjligt att bygga nu juli 2014.
Det där E25 huset nere till vänster ser trevligt ut. Bara det är bra isolering inför vintern så Även c/o Attefall ser mysigt ut! 
Tydligen gäller det att se upp om man hyr ut till "utomstående" istället för folk inom "familjen". Då blir beskattningen en annan, då huset i så fall klassas som näringsfastighet och då gäller tydligen inte schablonavdraget på 40000 kr (för  beskattning av inkomster från sådan uthyrning).. För att få detta göra detta avdrag verkar det som att huset måste användas av ägaren eller någon "närstående".

Ja, det är som vanligt massa regler att sätta sig in, avdrag och liknande, varför göra det enkelt liksom? Det verkar som det är dom stora familjerna som blir gynnade (som kan hyra till "närstående"). Kanske man skulle ta och bli adopterad av någon som bygger ett sådant här hus så det blir bättre möjligheter för initiativtagarna att dra av på skatten?

Jag har redan frågat runt lite bland husägare jag känner och dom är inte helt främmande för att bygga ett extrahus till en så trevlig hyresgäst som mig. :) Däremot finns det såklart tveksamheter inför andra hyresgäster man inte känner. Rädslan för att få någon otrevlig typ i på tomten finns såklart.

Får se vart det tar vägen. Ska i alla fall bli spännande att följa. Och förhoppningsvis drar inte månadskostnaden iväg för ett sådant här boende. Låga fasta omkostnader är för mig att föredra.

Hittade en bild på inredning av huset E25, pretty compact, men ser mysigt ut:
Bilden från: http://enkelrum.se/houses/e25/
Tror den går att få utan väggen bakom soffan också.

Här kan du kolla in huset C/O Attefall. Det finns massor med alternativ till hus att välja på.

Kolla va fin inredning! Ett C/O Attefall hus. Bild från: http://www.sommarnojen.se/attefallshus-och-friggebodar/inredning-och-utrustning/

PS.. Jag har inte fått en krona för att skriva detta inlägg.


[EDIT] Kompletterar med lite värt att veta:
Om byggnadens värde uppgår till minst 50 000 kronor får den ett eget byggnadsvärde. Om värdet inte uppgår till 50 000 kronor taxeras den tillsammans med den värdefullaste byggnaden på samma tomt.

Som jag tolkar ovanstående är det alltså en fördel att bygga en enkel byggnad vars värde understiger 50k, så slipper fastighetsägaren taxeras för detta extrahus.

Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga Attefallshus på 25 kvadratmeter. Däremot får du nyttja ROT-avdraget för att bygga om befintlig byggnad eller göra en tillbyggnad på befintligt boningshus.
Som jag tolkar kan du alltså använda ROT-avdrag för att bygga om en befintlig friggebod till 25 kvm. Smartare att bygga om istället för att bygga nytt alltså.

Om huset byggs för  permanent boende kallas det då för komplementbostadshus.

Boverkets byggregler håller på och uppdateras.
"För att möjliggöra att en självständig bostad ska kunna inrymmas i komplement- bostadshusen måste Boverkets byggregler revideras. Boverket har därför utarbetat förslag på lättnader i byggreglerna för mindre bostäder. Målet är att de ska träda i kraft den 1 juli."

"I normalfallet ska det vara möjligt att bygga ett komplementbostadshus även om det strider mot
bestämmelserna i en detaljplan.(Källa, här står det mycket intressant för den nyfikne)"

Som jag tolkar reglerna ska det vara möjligt att bygga en balkon eller en uteplats på 15 kvm utan att behöva söka bygglov till denna byggnad.

[EDIT 2015-05-24, lägger till följande bild som var med i VLT]

Klicka för större text. värt att läsa.



5 kommentarer:

  1. Vilka mysiga små hus! Min första tanke var: Så där skulle jag också vilja bo!
    Härligt att bo i eget hus men slippa allt jobb med tomten.

    Den förskräckliga trygghetsivraren i mig har dock en betänklighet: Om man skulle hyra ett sånt här hus kommer ju frågan hur säker ens hyresrätt är den dagen fastighetsägaren säljer sitt hus eller att kanske fastighetsägarens barn växer och fastighetsägaren skulle vilja se sina barn bo i huset...Jag skulle nog tro att man sitter ganska löst i ett sånt läge...

    H

    SvaraRadera
  2. Javisst är det mysiga hus! Har sett liknande små hus vid Snäcks camping på Gotland (norr om Visby). De fransktillverkade var dom snyggaste. Tyvärr verkade dessa hus inte klara vintern något vidare (dåligt isolerade). Men dom såg väldigt mysiga ut på sommaren!

    Ja, håller med dig angående tomten. Jag skulle kunna hjälpa till med tomten om det fanns en "win-win" i det. Men vill förstås inte lägga alltför mycket tid på det. Det är ju en av anledningar till att man ofta finner det bekvämt att bo i lägenhet där det finns fastighetsskötare som får betalt för att fixa omgivningarna.

    Här kan du se lite bilder på vissa av stugorna på Snäcks camping:

    http://www.piggebloggen.se/2014/02/turerna-kring-snack-camping/

    Ja, du bra tanke där. Frågan blir hur länge man kan tänkas få skriva hyreskontrakten i Sverige? Blir ju svårare för hyrestagaren att säga upp om man skriver längre kontrakt också. Slår åt båda hållen antar jag. Gissar att det i Sverige är en massa lagar och förordningar där också som begränsar parternas individuella frihet att komma överens? Inte kan det väl vara så enkelt att man får skriva egna kontrakt som gäller, som det typ i USA. I USA går det så vitt jag förstår att skriva riktigt långa hyreskontrakt som en ev. köpare av fastigheten får ta i beaktande. Detta kan ju också ses som positivt av vissa köpare då en säker "kassako" ingår i köpet.

    Angående att få sitt hyreskontrakt terminerat av en ny fastighetesägare. Skulle marknaden vara fri så skulle det här med tillgång och efterfrågan lösa sig (med tiden) så att det relativt lätt fanns annat boende att hyra (till rimligt marknadspris, i närheten). Men i Sverige är ju bostadsmarknaden sedan länge i mitt tycke sönderreglerad, det här är i alla fall ett litet steg i rätt riktning.

    Själv skulle jag kunna tänka mig att bo i husvagn på någons tomt. En elkabel är allt som behövs. Vatten kunde man fixa på annat håll. Avfall skulle skötas miljövänligt osv. Vore då lätt att flytta om man inte trivdes. Men tror inte det är formellt OK att bo så enligt samhällets regler. Det sjuka i dagens Sverige är att finns inga regler som direkt begränsar hur överflödigt man kan bo, däremot massa regler för att förhindra alltför enkelt boende... (förutsatt att man ska bo lagligt dvs., och det vill man ju).
    Jag har ju i många år också varit sugen att bo i en segelbåt, men på båtplatserna där det finns el vid bryggan får man inte bo i Västerås (kommunägda). (Det skulle vara urmysigt att bo i en båt på sommaren med sitt gluckande när man ska sova. :) Vintern vore dock en prövning har jag en känsla av, hahah.

    "Jamen du har ju campingar att bo på", säger säkert någon. För mig är dock inte camping ett tillräckligt bra alternativ för att jag ska lämna lägenheten. Möjligen om dom låg närmare en ev. arbetsplats. Dom ligger ofta lite "off" som det är nu, och det är inte heller riktigt socialt accepterat att bo så.

    SvaraRadera
  3. Jo, man uppskattar livet i lägenhet, helt klart. Jag är uppväxt i villa, med stor tomt, vedeldning....minns många vintrar när elden slocknat under natten så man tvingades duscha i iskallt vatten. Never again. Att bo i lägenhet är lyx, tycker jag. Alltid varmt vatten i kranen. Göra vad man vill med sin tid.

    Det var många typer av hus på Snäcks camping. De bruna husen med en liten veranda framför var söta, som små lekstugor.

    Segelbåt låter som ett mysigt boende! Kan tänka mig att man skulle sova väldigt gott.

    H

    SvaraRadera
  4. Ja, liten lägenhet är riktigt bra. Byggs tyvärr väldigt lite smålägenheter vid vattnet, i alla fall i den här staden. Tycker kanske dom bygger lite väl mycket trädäck och sånt prål här i staden (vid boende vid vattnet). Onödigt lyxigt liksom. Dom där trädäcken måste ju snart bytas och blir snart taggiga etc. Inte så praktiskt byggt. Det är också väldigt få ettor längs med vattnet..

    Är delvis uppväxt vid ett radhus och det var jag som fick sköta gräsklippningen (handjagare), och sen var jag tvungen att kratta det där s**ans gräset. Redan då började bygga agg mot allt som behövs skötas med en tomt. Skulle i och för sig vara trevligt att kunna odla lite grönsaker, hallon och jordgubbar och sånt, men man kan inte ju inte få allt. Får bli en lagom kompromiss. Går ju att skaffa kolonilott man vill. Men tar ju tid såklart.

    Ja, det är väldigt lyxigt och komfortabelt att bo i lägenhet. :) Ja, man har mer tid över till annat, brabra.

    Ja, segelbåt skulle vara härligt att bo i på sommaren! I en 10 meters segelbåt har man ofta ståplats och tillräckligt med utrymme för att trivas. Har ju haft en mindre segelbåt en gång i tiden och det var jättemysigt att sova över i den! Gällde förstås att man hade lite koll på vinden nästkommande tid och att man hade ett bra och stabilt ankare annars vette gudarna vart man vaknat. :)

    Ja, ser lite ut som lekstugor vissa stugor, heheh.

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg och med risk för att bumpa ett aningen gammalt inlägg. Kika in www.fristuga.se, där har du ett Attefallshus som förespråkar enkelhet i rejält stuk!

    SvaraRadera