2014-08-18

Följa naturen på nära håll.. Fågelbo på fönsterbleck

Kolla in va sött. Fyra stycken fågelungar som ligger i ett bo på fönsterbrädan. På den här bilden är dom kanske 3-4 dagar sedan äggen kläcktes. Dom ligger och andas i ganska hög takt och värmer sig tillsammans. Mamman och pappan är ute och plockar mask. När det regnar så ligger mamman eller om det är pappan ovanpå och skyddar barnen från regnstänkt.

Det är så häftigt att följa naturen på så nära håll.

Här är ungarna uppskattningsvis några dagar. Innan låg det fyra små gråvita ägg här.
Oj, så snabbt dom växer!! Det här är någon vecka senare. Till höger ovan har dom fått syn (eller hört) på någon av föräldrarna som kommer med nyplockad proviant. Det var som en liten familj som höll ihop liksom, och mamma och pappa plockade mask på löpande band. Föräldrarna avlägsnade även avföring från boet. Rent och snyggt. Föräldrarna vågade dock sig inte riktigt fram när man stod här. Fick vrida för persiennen normalt, men för att ta detta kort så drogs persiennen upp.
Vad det är för fågel? Jag tycker det ser ut som någon trast, vad för sorts trast är däremot okänt.. (är som ni märker ingen ornitolog..)

Föräldrarna flög argsint med sina skenattacker mot en när man var utanför och tittade. Inte så snälla och beskedliga som man kan tro. Dom drog till sig uppmärksamhet med sitt illsinta kraxande. Dom förstod inte att vi bara ville dom bara väl...

Dom växer så det knakar, så söta! Ytterligare ett par dagar senare. Här ligger dom och inväntar nästa lass av mask. Dom var alltid hungriga på mer.

Snart är det dags att prova flyga. Ännu har dom inte synts utanför boet. Dom ligger och trycker i boet dag efter dag.

Några dagar senare hade alla ungarna lämnat boet och gett sig ut på äventyr! :) En stackare hoppade omkring ensam på backen ett tag, men sedan försvann även den. Vi håller tummarna för att dom får ett bra liv och bra karma!


2 kommentarer:

 1. Åh, vad fint! Jättefina bilder du tagit, så kul att följa när de växer. Underbart att ha naturen så nära.
  I en tidigare lägenhet hade jag ett fågelbo under takåsen. Jag satt på balkongen och följde föräldrarna när de flög i skytteltrafik och hämtade mat. Jag minns de intensiva lätena från ungarna varje gång en förälder kom hem med mat. Det är fantastiskt att få vara del av något sådant. Man gör liksom allt man bara kan för att inte störa deras liv.
  H

  SvaraRadera
 2. Ja, vi var några stycken som var involverade i deras framsteg må du tro (på lönearbetet). Det blev lite tomt när dom fick för sig att lämna. Boet står fortfarande tomt, får se om det kommer något ny "ockupant". Ja, det är fascinerande att följa djur och natur av någon anledning.
  Låter trevligt att ha ett fågelbo vid balkongen!

  PS. Jag filar på ett svar till den andra tråden, de e på g. :)

  SvaraRadera