2014-08-30

Fritidshus i Munga?


Jag brukar se lite fritidshus från Munga som mäklare försöker sälja i tidningen då och då. Jag såg en annons där följande säljande stod:
 "Forma det som du vill - Enkelt boende på mycket bra läge nära Mungasjön, som ligger ca 20 minuters resväg från Västerås. Chans att forma ditt boende."
Huset bestod av: 1 rum där bo+biarea var 31 kvm.
Tomten var enligt mitt tycke lagom stor, 2000 kvm.
Priset var satt till 295 000 eller högstbjudande.
Skärmbild över mäklarens annons. Du kan hitta hela annonsen här.

Här syns var Munga ligger i förhållande till Västerås och Stockholm. Kartan från Eniro.

Jag och kompisen (kollegan) Thomas bestämde oss för att ta en långlunch (arbetstidförkorningskontot) och åka och kolla in fritidshuset i Munga. Det är bara ca 2,5 mil (bilväg) från Västerås. Första gången jag besöker Munga. Thomas har tidigare jobbat med trä, bygga möbler och sånt och gillar och hålla på och bygga och greja hemma, så han har rätt bra koll till skillnad mot undertecknad. Jag har ju bara gått någon teoretisk kurs i byggnadteknik (Uppsala universitet) samt en  fastighetsvärderingskurs. Skoj att få lite "experthjälp" och att han ville följa med! Han håller lite koll på fritidshus också, fast lite större.

Jag är mest intresserad av fritidhus utan vatten och avlopp. Dom är enklast och då blir det mindre regler (att krångla med). El är ju såklart en fördel, men även det skulle kunna lösas med solpaner och batteri. Annonsen var bristfällig och det saknades information. Men jag vet sedan tidigare att tomten inte arrenderas. Det är också viktigt för mig.

Lite kort om Munga
Området har relativt stora tomter med låg VA-standard, de flesta
har slutna tankar. 127 fastigheter saknar VA. Området byggdes
på 1940-50 talet.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen godkänner inga nya
anläggningar (VA) i området till följd av hälsorisker.
Källa: http://www.vasteras.se/Tvarsnittsdokument/Teknisk%20n%C3%A4mnd/va-utvecklingsp-vas.pdf


Tomten var riktigt mysig, den var lite igenväxt och hade lite träd och buskar som tog bort det mesta insynen. Enda problemet var väl att man låtit vissa träd växa sig för höga! Dessa höga träd innebär troligen att man behöver extern hjälp för att ta ner dom säkert. Det hade varit smartare att ta ner träden innan dom hunnit växa sig för stora. Det var stora tallar och lönn. Dom var jätteraka och fina och sträckte sig upp mot skyn på ett ståtligt sätt. Huset var byggt på precis rätt ställe, den högsta punkten på tomten, bravo.
Dom kritiska ögonen åkte på. Kanske någon finner funderingarna intressanta.:) Nedan en bildkavalkad!

Vi är framme i Munga och möts av en "Välkommen till Munga skylt". Fritidsområdet ligger ganska "off" och en knagglig grusväg tar oss sista biten. Det känns riktigt lantligt och somrigt mysigt på något sätt.
Vi är framme i Munga och möts av en "Välkommen till Munga skylt". Fritidsområdet ligger ganska "off" och en knagglig grusväg tar oss sista biten. Det känns riktigt lantligt och somrigt mysigt på något sätt.
Vi hade lite svårt att lokalisera nr 4 på Pimpelstensvägen, så vi körde in där det borde vara och tilll slut hittade vi fram och parkerade Toyan på tomten. Ingenting syns av huset från vägen.
Vi hade lite svårt att lokalisera nr 4 på Pimpelstensvägen, så vi körde in där det borde vara och tilll slut hittade vi fram och parkerade Toyan på tomten. Ingenting syns av huset från vägen.
Det verkde inte vara någon hemma, så vi började kolla runt. Thomas tycker det är med byggande är kul och han är en ypperlig vän och kollega. Mycket kunnig och ändå ödmjuk. Det kändes tryggt att ha någon med som kan detta betydligt bättre än jag.
Det verkde inte vara någon hemma, så vi började kolla runt. Thomas tycker det är med byggande är kul och han är en ypperlig vän och kollega! Tacksam att jag lärt känna honom! Mycket kunnig och ändå tolerant ödmjuk. Dessutom kändes det tryggt att ha någon med som kan detta betydligt bättre än jag.

Fönstren är oproportioneligt stora, men å andra sidan blir det mer ljusinsläpp. Tyvärr hade jag inte koll på väderstreck och om dessa fönster är i söderläge eller något annat. Ganska sött rött hus eller hur?
Fönstren är oproportioneligt stora, men å andra sidan blir det mer ljusinsläpp. Tyvärr hade jag inte koll på väderstreck och om dessa fönster är i söderläge eller något annat. Ganska sött rött hus eller hur?
Det såg ut som man hade bytt fönster till dessa 3-glas fönster med minimarkis, betydligt bättre än 2-glas fönster. Dom vita stängerna/läkt? ser ut att sats dit extra också. Tveksamt om dom var orginal till föntren.
Det såg ut som man hade bytt fönster till dessa 3-glas fönster med minimarkis, betydligt bättre än 2-glas fönster. Dom vita stängerna/läkt? ser ut att suttits dit extra också. Tveksamt om dom var orginal till fönstren.

Här hade man grävt ett dike för att antagligen lägga vattenledning in till huset. Det låg en vattenledning slängd på backen lite sporadiskt.
Här hade man antagligen grävt ett dike för att lägga en vattenledning in till huset. Det låg en vattenledning slängd på backen lite sporadiskt. Stegar har lagts ovanpå så folk inte ska ramla i diket? Notera även att detta fönster saknar spröjs = icke enhetligt.
Vid tomtgränsen mot en granne vars hund skällde ut oss satt denna vattenpost. Men den var också behängd med "Avspärrat enligt 45 $ räddningstjänstlagen. Så det gick nog inte att hämta vatten där.
Vid tomtgränsen mot en granne (vars hund skällde ut oss) satt denna vattenpost. Hunden var en golden retriever som höll sig på på fegt avstånd. :)  Vattenposten var behängd med "Avspärrat enligt 45 $ räddningstjänstlagen". Varken Thomas eller jag fattade vad detta innebar. Thomas fundera om det var en vattenkran som brandkåren kunde utnyttja. Who knows.. (javet vi låter som dumfånar..) Hur som haver så går det nog inte att hämta vatten där.

Här hade man borrat ett djupt hål för att hitta vatten. Ett rör stack alltså ner i backen. Bra! Även om vattnet inte är drickbart kan de användas för att vattna grönsaker eller duscha i.
Här hade man borrat ett djupt hål för att hitta vatten. Ett rör stack alltså ner i backen. Bra! Även om vattnet inte är drickbart kan de användas för att vattna grönsaker eller duscha i.

En soffa längs med ena väggen och några ljusstakar, ser rätt mysigt ut! En smula av eldstaden syns till vänster.
En soffa längs med ena väggen och några ljusstakar, ser rätt mysigt ut! En smula av eldstaden syns till vänster.

Här från andra fönstret på framsidan. Syns att här är mycket att göra. Elen dragen av en "hemmapulare" och allting halvfärdigt och oavslutat.
Här från andra fönstret på framsidan. Syns att här är mycket att göra. Syns att elen är dragen av en "hemmapulare" och allting var halvfärdigt och oavslutat. 

Det såg ut som man försökt tilläggsisolera genom att bygga ut husen och klä det med isolering och sen panel utanpå. Tyvärr såg det inte ut att vara gjort så som man ska.. Det gick att se isoleringen genom håligheter. Skulle tro att det bli mögel här om man försöker bo i stugan på vintern.. Tragiskt att se att man lagt ner massor med jobb, men inte gjort rätt.
Det såg ut som man försökt tilläggsisolera genom att bygga ut huset och klä det med isolering och sen panel utanpå. Tyvärr såg det inte ut att vara gjort så som man ska.. Det gick att se isoleringen genom håligheter. Skulle tro att det bli mögel här om man försöker bo i stugan på vintern.. Tragiskt att se att man lagt ner massor med jobb, men inte gjort rätt. Vissa säger att bara det är dragit nog så blir det inte fukt, men varför chansa? Jag vill se en tydlig luftspalt. Näh..Små detaljer överallt, som att panelen inte är målad ända upp visar på slarv.. Som att det saknas vattenavledning ovanför fönster. Då blir man ännu mer noggrann att granska. Med all rätt misstänker man fusk/ignorans överallt.

Här ser elen ut att gå in i stugan. Det låg också en elkabel från samma ställe.. Har man skarvat på någonting måntro. Måste tyvärr säga det, men det ser inte seriöst gjort ut.
Här ser elen ut att gå in i stugan. Det låg också en elkabel från samma ställe.. Har man skarvat på någonting måntro? Måste tyvärr säga det, men det ser inte seriöst gjort ut. Vi såg ingen elstolpe. Undrar vart den är?

Huset står på plintar, men sen har man antagligen lagt någonting för att undvika så kallt golv på vintern. Man har försökt stänga till. Det sticker också ut en regel och i mina oproffesionella ögon ser ingenting ut att vara gjort som sig bör. Överallt syns brister. En enkel sak att åtgärda är ju att sätta en avledare på stuprännan, så vattnet leds bort. Syns också det tidigare varit högt gräs där uteplatsen nu är. Panelen tar skada av fuktiga grässtrån etc. Jag skulle vilja hett lager med sten närmast huskanten för att minera gräs och avleda vatten.
Huset står på plintar, men sen har man antagligen lagt någonting för att undvika kallt golv på vintern. Ser lite ut som torpargrund, men det är det inte. Man har försökt stänga till. Det sticker också ut en regel och i mina oproffesionella ögon ser ingenting ut att vara gjort som sig bör. Överallt syns brister. En enkel sak att åtgärda är ju att sätta en avledare på stuprännan, så vattnet leds bort. Syns också det tidigare varit högt gräs där uteplatsen nu är. Panelen tar skada av fuktiga grässtrån etc. Kanske har fukten tagit sig in i väggen och orsakat mögel.. Jag skulle helst vilja ha lager med sten närmast huskanten för att minera gräs och avleda regnvatten.

Fönstrena var bra i alla fall. Här sitter i alla fall vattenavledare. Bra. Här ser man också att läktpinnen ej ser ut att passa. På de flesta fönster saknade vattenavlening i toppen av fönstret och även längre ner på några av fönstren..
Fönstrena var bra i alla fall. Här sitter i alla fall vattenavledare. Bra. Här ser man också att spröjs/läktpinnen ej ser ut att passa. På de flesta fönster saknade vattenavlening i toppen av fönstret och även längre ner på några av fönstren..

Det fanns två balkongdörrar på huset. Ingen riktig dörr vad jag kunde se. Denna verkade låst innifrån plus att det satt det ett hänglås på utsidan. Verandan var ett redigt hemmabygge den också. Den ser ut att ha gjort sitt. Det saknas tätning vid underlisten på dörren etc. Det finns hur mycket jobb some helst att göra här..
Det fanns två balkongdörrar på huset. Alltså ingen riktig dörr vad jag kunde se. Denna dörr verkade låst innifrån plus att det satt det ett hänglås på utsidan. Verandan var ett redigt hemmabygge (av bra att ha bitar?) den också. Den ser ut att ha gjort sitt. Det saknas tätning vid underlisten på dörren etc. Det finns hur mycket jobb some helst att göra här..

Golvet såg också underligt ut. Kan detta för dåligt för att avgöra om det verkar bra. Men jag skulle inte bygga ett golv såhär i alla fall. Bjälkarna fräscha ut, ingen mögel här i alla fall, positivt.
Golvet såg också underligt ut. Kan detta för dåligt för att avgöra om det verkar bra. Men jag skulle inte bygga ett golv såhär i alla fall. Bjälkarna såg fräscha ut, ingen mögel här i alla fall, positivt.

Här fanns fler plintar. Man har väl tänkt sig att bygga ett soldäck runt hörnan eller något. Jättebra att det fanns i alla fall.
Här fanns fler plintar. Man har väl tänkt sig att bygga ett soldäck runt hörnan eller något. Jättebra att det fanns i alla fall.

Bakre väggen: Ser tyvärr inte ut att vara gjort som jag fått för mig att man ska göra. Det ser ut att vara felkonstruerat. Dåliga val?.. Synd. Saknas luftspalt mellan panel och vattenavvisande vindskydd. Det vill säga om vatten tränger igenom det yttre skyddet fastnar den i osoleringenav och kan på så sätt även nå det inre skyddet väggkonstruktionen.
Bakre väggen: Ser tyvärr inte ut att vara gjort som jag fått för mig att man ska göra. Det ser ut att vara felkonstruerat. Dåliga val?.. Synd.
Saknas luftspalt mellan panel och vattenavvisande vindskydd. Det vill säga om vatten tränger igenom det yttre skyddet fastnar den i osoleringen och kan på så sätt även nå det inre skyddet av väggkonstruktionen.

Ett litet fönster på vad jag tror är norrsidan (långsidan). Det är bra. Små fönster på norrsidan. Fönster vill man väl främst ha på södersidan så att solen kan värma med sina strålar på vintern när solen går lågt.
Ett litet fönster på vad jag tror är norrsidan (långsidan). Det är bra. Små fönster på norrsidan är att föredra har jag fått för mig. Fönster vill man väl främst ha på södersidan så att solen kan värma med sina strålar på vintern när solen går lågt. Men antagligen byggdes huset från början endast med tanke på sommarstuga, så man får väl ha förståelse för hur det står.

Thomas tog bort en stenplatta för att försöka se in, men det var för mörkt. Stenarna var bara ditlagda för att troligen täta på vintern. Man bör nog öppna upp på sommaren så det får fukta ur ev. fukt. Råttor kan trivas här också. Troligen har  ingen bott här på vintern trots att man försökt tilläggsisolera.
Thomas tog bort en stenplatta för att försöka se in, men det var för mörkt. Självklart lades den tillbaka sedan. Stenarna var bara ditlagda för att troligen täta på vintern. Man bör nog öppna upp på sommaren så det får ventilera ur ev. fukt. Råttor kan trivas här också. Troligen har  ingen (människa) bott här på vintern trots att man försökt tilläggsisolera.

Fönster och dörr sitter ihop på en gaveln, ser lite oproportioneligt ut, men kanske svårt att att hitta bättre ställe pga av reglarna.
Fönster och dörr sitter ihop på ena gaveln, ser lite oproportioneligt ut, men kanske svårt att att hitta bättre ställe pga av reglarna. Syns att det är hus som inte är som det var från början.

Likså på denna sida. Ser som sagt tyvärr inte ut som att tilläggsisoleringen är rätt gjord. Synd så synd när man ändå lagt ner arbete.. Okunskap? Både Thomas och jag dömde ut huset på grund av detta. Kan vara rätt gjort på insidan, men vi hade velat se en egen luftspalt. Rätt eller fel är upp till kunniga personer att avgöra. Kanske det fungerar ändå om huset är tillräckligt otät.. Men jag skulle inte våga chansa.
Likså på denna sida. Ser som sagt tyvärr inte ut som att tilläggsisoleringen är rätt gjord. Synd när man ändå lagt ner så mycket arbete.. Okunskap? Panelen såg ju fin ut annars. Både Thomas och jag dömde ut huset på grund av detta. Kan vara rätt gjort på insidan, men vi hade velat se en egen luftspalt. Rätt eller fel är upp till mer kunniga personer att avgöra. Kanske det fungerar ändå om huset är tillräckligt otät.. Men jag skulle inte våga chansa. Inte till det här priset.

Vedspis bakom eldstaden. Mysigt. Bortre långsidan syns träplankor.Även här verkar man rivit något och inte gjort färdigt.. Ett barbord skymtas till vänster och en Ikea bänk till höger.
Vedspis bakom eldstaden. Mysigt. Bortre långsidan syns träplankor på väggen.Även här verkar man rivit något och inte gjort färdigt.. Varje vägg har olika färg. Ett enda rum, men ändå ska man påbörja nästa projekt innan man gjort färdigt.. Tänk att folk tycker det är så kul att riva.. Ett barbord skymtas till vänster och en Ikea bänk till höger. 

Halvfärdigt och paltigt här också... Annars är ju huset rätt trevligt kan jag tycka!
Halvfärdigt och paltigt här också... Annars är ju huset rätt trevligt kan jag tycka!

Kolla vilken tjusig eldstad! Den verkar orörd! Huset byggdes 1956 och då byggdes nog denna först! Så vacker den är! Den måste väl sotas då och då om den fungerar.
Kolla vilken tjusig eldstad! Den verkar orörd! Huset byggdes 1956 och då byggdes nog denna först! Så vacker den är! Den måste väl sotas då och då om den fungerar. En kostnad man får räkna med kanske var fjärde år.

En barnstuga fanns strax bredvid också. Men vad har hänt? Den är inte rak någonstans, ser ut som en romb. Har marken rört sig så pass? Har svårt att tänka mig att man bygger så skevt?
En barnstuga fanns strax bredvid också. Men vad har hänt? Den är inte rak någonstans, ser ut som en romb. Har marken rört sig så pass? Har svårt att tänka mig att man annars bygger så skevt?

Mysigt liten stuga, men tyvärr är ingenting rakt och det kändes när man klev in. Taket ser också böjt ut på långsidan.
Mysigt liten stuga, men tyvärr är ingenting rakt och det kändes när man klev in. Taket ser också böjt ut på långsidan.

Thomas benämnde detta hus som ett "svartbygge" hahah. Kan bara hålla med. Tror ingen av oss sett något så instabilt bygge. Kolla nästa bild.
 Ytterligare ett skjul. Thomas benämnde detta hus som ett "svartbygge" hahah. Kan bara hålla med. Tror ingen av oss sett något så instabilt bygge. Det är ungefär som när man byggde koja som barn. Kolla nästa bild.

Ser ut dom lecablock som man lagt bräder på och sen ytterligare bräder som håller upp taket. En riktig storm klarar nog inte det här huset, i alla fall inte om man tar bort lite träd i dess närområde.


Slutsats av en glad amatör som undertecknad. Det var en fin tomt! Men väldigt mycket jobb med huset att fixa. Ett riktigt "Arga Snickaren" hem. Känns nästan som det enklast att riva och börja bygga nytt. Göra som man själv vill ha det. Behålla eldstaden såklart. Nja, men nästan alltså. Skulle jag bo här skulle jag gå och störa mig på hur det gjort tror jag. Skulle inte finna sinnesro av att bo här.Obs, betänk att mina spontana kommentarer är bara åsikter, inte fakta.

Jag var nyfiken, men detta hus var ingeting för mig, känns inte rätt. För långt från primärt inkomstställe. Ligger lite väl avsides, fungerar plogning på vintern etc.. Det verkar också som att man håller på och försöker dra in vatten och avlopp i området och blir dyrt! Läste förslag om 480k, sen fanns någon lokalt förslag också men inget som lockar. Vill man ha vatten och avlopp tycker jag man ska satsa på ett sådant område direkt. Ett sådant här avsides område blir det ju dyrt att dra fram till. Tycker det är synd att försöka pådyvla senare. Jag inser också att det är massor med jobb med ett hus, i alla fall ett sådan här objekt. Jag vill prioritera andra saker, dvs inte lägga massa tid på att renovera hus.. just nu.

Jag är också tveksam om det skulle accepteras att ha en egen kompost för sitt mänskliga avfall i detta område. Antagligen för mycket grannar. Jag läser en bok om detta ämne som inspirerat mig, kanske återkommer i ämnet.

Det var jättekul att åka och kolla i alla fall och lite sugen att testa att bo så här blev jag. Men det är mitt gamla jag som pratar då.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar