2014-08-31

Hur leva enklare rent praktiskt?

Hur kan man leva enklare rent praktiskt?

Jag kan bara berätta vad som fungerar för mig.. och i de områden jag ännu ej lyckats beskriver jag hur jag skulle vilja leva.
Bo relativt nära primär inkomstkälla. (slippa lägga tid och pengar på pendling. Kan man använda tågtid till att förkovra sig eller producera något av värde kan det komma i annat läge, men det är lätt att bara sitta av tiden också). Jag har testat att pendla och för mig tog det för mycket tid/pengar i anspråk.
Inte bo större än du behöver. = ofta lägre kostnader, vilket gör att du kan spendera pengar på annat eller välja att lägga mindre tid på pengajagande. Gör dig av med onödiga prylar, så behöver du inte bo så stort. En bonus är att om man redan bor mindre kan man inte husera för många prylar. Generellt kan man också säga att ju mindre du bor desto mindre att sköta om = enklare.

Dela är också ett bra alternativ om du kan hitta hänsynsfullt folk att leva med, folk som inser att introverta som jag behöver privat utrymme då och då (relativ tystnad är också en av de behövda ingredienserna)..
Meditera eller gå på Yoga. Lära sig att koppla bort omvärlden, träna sitt omdöme mm. När tomhetskänslan som i mitt fall får mig att vilja ”komplicera till” saker och ting kommer är det skönt att lära sig koppla bort dessa tankar. Överlag tror jag att omdömesförmågan blir bättre av att meditera.
Ladda ur kroppslig energi, för mig balanserar det upp min vardag och ibland uppbyggda frustration. För mig fungerar fysisk träning bra, där en symbios av motion och styrka ingår.

Unna dig tid då du inte är produktiv eller gör nytta. Undvik gärna lättsam underhållning. Avsätt tid för reflektion, promenera i naturen. Behöver du inspiration, lyssna på något tänkvärt etc. Att söka sitt djupare syfte kräver tid i enslighet utan stimulans utifrån, först då är det möjligt att känna om man är på rätt väg. Vill du att allt ska vara som förut, undvik dessa råd. Precis som Steve Jobs säger i sitt tal till ungdomarna vid Stanford universitetet. Lyssna på ditt hjärta. Du kommer veta när du hamnat rätt. Nöj dig inte förrän du trivs med din tillvaro och gör det du gillar. (Jag pratar inte om att icke nöja sig materiellt etc, tror du förstår detta? Utan om att känna sig tillfreds med ens varande)

Som sagt, Steve Jobs säger: Följ ditt hjärta. Vare sig det är inom arbete, relationer eller vad som helst. Om du frågar dig varje morgon om du lever så som du vill, och om svaret ett antal dagar blivit nej, så menar Steve att vi måste försöka förändra något. Undertecknad vet att det lätt att säga, men svårt att göra…. Jag tror dock Steve har helt rätt. Förändring är jobbigt, men behövlig om man inte trivs..
Sömn. 
Jag vet att jag propagerat för klockan 5 klubben tidigare (där man ser till att få 5 timmar djupsömn). Robin Sharma var även inne på det spåret, men har nu också ändrat åsikt. Sömnen är viktig trots allt. Det sägs också att alzheimer risken ökar betydligt om man inte får riktig kvalitetsömn. Framförallt är det kanske Adrianna Huffington som fått mig att inse att jag måste prioritera sömnen mer. ”Sleep your way to the top” är ett av hennes uttryck (tidigare sov hon alldeles för lite och gick in väggen av utmattning). Numera är sömnen inte förhandlingsbart för Arianna, hon ser till att prioritera den! Och sen är det ju skönt att sova också.
8 timmar kvalitetsömn är det som gäller numera, även för undertecknad. För att lättare komma in i djupsömn finns det vissa tekniker jag även försöker följa. Såsom att inte äta för sent, sova svalt, sova mörkt, ingen mobiltelefon nära sängen, ingen skärmtid innan det är dags att sova. Ingen tv, ingen dator, ingen mobiltelefon etc. Har du ändå svårt att somna, tänk på det du är tacksam för. Undvik tänka på vad du ska göra imorgon etc. (om du har svårt att sluta tänka, skriv ner det du ska göra imorgon så kan du sedan slappna av). Njut av den fina dag du fått varit med av. Koppla av.
"Escort your devices out of your bedroom." – Arianna Huffington
Alla dom här tipsen är inte från Arianna, men Arianna tycker även att vi ska bära pyjamas, så att kroppen blir förbered på att varva ner och göra sig klar. Kanske man borde testa?!

“Early to bed and
early to rise makes a man 
healthy, wealthy,and wise.” – Benjamin Franklin

Självkännedom. För att kunna leva enklare måste man lära känna sig själv och hur man vill leva. Ju mer man jobbar med sig själv desto bättre person blir man. Var öppen för att du har svagheter som bör beaktas. Alla har vi massvis med svagheter som kan förbättras.

“Work harder on yourself than you do on your job.” – Jim Rohn

Ta del av andras tankar och insikter. Jag lägger jättemycket tid på just detta! Men jag begränsar också influenser från vissa håll. Kvalité före kvantitet. Att hitta nya tankar och visdom är utvecklande! Ordspråket, den som söker den finner är så sant!  Oftast finner jag dom i böcker som får mig att vilja lära mig mer av personen i fråga, jag letar podcast, videos, föreläsningar. Internet är en fantastisk källa att begrunda, Internet kommer förändra mycket som tidigare gällt! Hittar man något intressant och tankevärt, hänvisas det ofta vidare till annat läsvärt, och det hela är som en stor spindelväv av olika kunskap att ta till sig. Älskart!

Affirmera. Försök se det fina du får vara med om. Det är lätt att ta allt för givet. Observera himlens vackra skådespel, uppskatta det rena vattnet ur kranen. Naturens fridfullhet. Att du har tak över huvudet. Det går alltid att hitta positiva saker, även när du har en dålig dag.

Glöm inte att ha roligt, agera ungdomsaktigt då och då, fånigt, överraskande, dåraktig, fjolligt eller vad som nu krävs för att ha skoj! En del vuxna verkar nästan glömt bort att ha skoj, tar sig själv på för stort allvar.. Överanalyserar osv.  Tro inte att du är för gammal för vissa saker! Sinnet är fortfarande ungt! Man är inte äldre än man gör sig! Alltför många vuxna har glömt att ha roligt såsom man hade i den vilda ungdomen. (innan folk fastnade i massa ansvarsförbindelser, stora krav på inkomster, prylar mm). Skit samma vad folk tycker om dig, eller att du är för gammalt för diss och datt.. Kör på! Låt inte andra styra ditt liv.

Ett citat som Steve Jobs ofta nämnde var “Stay hungry. Stay foolish.” Dessa ord fanns med på baksideomslaget av 1974 utgåva av The Whole Earth Catalog. Orden stod tillsammans med ett fotografi av en tidig morgons landsväg. En sådan som du kan hitta dig själv lifta på om du är äventyrlig.
Frasen är en uppmuntran att hålla ett tillstånd av lärande och ett öppet sinnestillstånd, kanske som ett barn som inte är bortklemad av styvt dogmatiskt tänkesätt.
Var redo att prova nya saker och var redo att kliva ut ur din komfortzon. Var redo att göra bort dig. :)
Lev hållbart om du har möjlighet! Vår planet är inte gjord för massiv plundring! Sluta köp onödiga prylar du inte behöver. Återvinn prylar. Om du har möjlighet att odla egen mat (besprutningsfritt!), gör det. Lev om möjligt som i ett kretslopp med naturen.

Ett långsiktigt enkelt leverne innefattar att man försöker göra sig oberoende av yttre system.  Generera egen el om möjligt. Här lever jag inte som jag lär..  Där jag bor nu får jag tyvärr inte använda solceller för att generera egen el. Inte heller har jag möjlighet att kompostera mitt egna avfall så som jag skulle vilja (kompost). Vi är för få som leva hållbart ännu, men jag tror vi blir fler i framtiden, och då öppnar sig nya spännande möjligheter!
Om vi inte gör det självmant kommer naturen knäppa oss på näsan, med all rätt!


6 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg! Jag instämmer i det mesta! I ett avseende har jag en lite annan uppfattning, jag tror att människan mår bra av att emellanåt få lite lättsam underhållning. Jag tror att man inte bara ska läsa tunga böcker där man använder intellektet, utan lite skönlitteratur däremellan. Jag tror också att man kan må bra av att ibland se en lite lättsam och roande film, t.ex. filmen Mamma Mia har den effekten på mig.

  Jag är en erfaren pendlare, har pendlat två timmar dagligen ända sedan gymnasietiden (ett tag när jag pluggade pendlade jag fyra timmar om dagen, väntetider ej inräknat). Jag har använt pendlingstiden till att läsa. Nu när jag slipper pendla inser jag vilka stora fördelar det har, jag väljer vad jag gör med sin tid.

  Meditation har jag inte prövat på. Kanske något du skulle skriva ett inlägg om, PG? Jag tror det finns fler sätt att koppla bort omvärlden på. Jag läste lite om Brasse Brännström i går, med anledning av hans död. Jag fäste mig vid följande som han sagt: "Jag har ett stort behov av ensamhet. Den ger mig tid att läsa, lugn och vila. Det är som att skapa sig ett tibetanskt kloster. Men man behöver inte åka till Tibet. Det räcker med att åka hem till Essingen och stänga av."

  Jag tror också att sömnen är väldigt viktig. Sedan är det nog lite individuellt hur många timmars sömn man behöver. Jag klarar mig bra på sju timmar, det märker jag eftersom jag brukar vakna av mig själv en stund innan klockan ringer. Klockan, för övrigt fel ord - det är min dator som väcker mig med vackra toner på harpa.

  En till grej som underlättar nedvarvningen inför sömnen är att dra för persiennerna eller gardinerna, vilket man brukar, en bra stund innan man ska sova. Framförallt på sommaren när det är väldigt ljust ute. Nu när hösten kommer får man det automatiskt när det börjar mörkna på kvällen, jag känner rent av hur kroppen går ner i varv.

  H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde ju svara på det där med medidation, sorry.

   Jag känner mig inte så kunnig på det, men kanske skulle göra ett försök till inlägg om det. Ska fundera på det. Jag tror att många tror att många nybörjare jämför Yogan med andra pass i form av fysisk träning, men det handlar inte om det. Det handlar mer om mental träning. Något som också är viktigt tror jag.

   Vilken fin text du hittat från Brasse! Verkligen! Tack för den. Ja du ser, vi är nog inte så ensamma i introöknen! :) Ja, jag såg att han hade dött på löpsedlarna, va synd tycker jag. Minns honom från fem myror är fler än 4 elefanter bland annat.

   Vila i frid Brasse.

   Radera
 2. Tack! :)
  Menar du att du roar dig och utsätter dig för förströelse i form av lättsam underhållning fröken H? Hemska tanke!
  De kan inte vara speciellt bra för dig! Gå genast tillbaka till läserummet och förkovra dig! Intellekt och visdom bygges utav karaktär och strävan efter upplysning.

  ;-) *drygar mig*

  Näh, men
  Jag hör vad du säger. Du kanske tycker jag verkar vara som en bokmal som sitter med näsan för mycket i böckerna (vilket jag delvis gör). Håller med om att man måste man få koppla av roa sig lite då och då också. Jag hör vad du säger.

  Mamma Mia, dom är väl på en grekisk ö va? Meryl Streep osv. Ja, den är säkert trevlig, var rätt länge jag såg den, får nog kanske ge den en ny chans, fast får känslan att det är mer en ”tjejfilm”, heheh. Jag är svag för filmer där havet är en ingrediens. Kommer att tänka på gamla filmen Point break, Backpacker filmen The Beach, Det stora blå, Fool´s Gold, Into the Blue. Sen gillar jag Ice Age filmerna och speciellt den enträgna ekorren. :)

  Så du har mycken erfarenhet av pendling och nu behöver du inte pendla längre? Va skönt. Jag har testat pendling periodvis, men tycker också att det går bort för mycket värdefull tid. Och på senare år har jag blivit alltmer rädd om tiden. Som värst satt jag på bussar/ tåg/cykel ca 5 timmar om dagen, rätt sjukt. (Jag lämnade dåvarande hund (Rasmus) till min mormor om dagarna)Det fungerade inte att åka kommunalt, tog jag bilen direkt tjänade jag massor med tid. Men å andra sidan blir det dyrt och risken för att man ska krocka finns ju trots allt där. Näh, är glad om jag slipper pendla!

  Haha, va rolig du är. En dator som väcker dig med toner från en harpa? Det var inte illa. Ja så kanske man skulle lyxa till det.. Har du en sån där sollampa också? Låter som det skulle kunna passa dig! ;)
  Jag kör förövrigt med mobilens irriterande alarm.

  Jag tror också på att låta kroppen bli lite beredd att det snart är sovdags. Mörkt är bra då.

  Herrå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se, nu blev jag beordrad till läsesalen!
   Jag undrar om inte bloggadministratörn blitt rent galen?
   Du vill att jag ska bygga mitt intellekt
   Varför det? Jag är ju redan fullständigt perfekt!

   Jag trodde att visdom var nåt som satt i en tand?
   Den domderande ton du använder sätter min ilska i brand!!!
   Tänk att du vågar ge order och mig befalla
   Gå i stället ut på din gård och leta några äpplen att palla! ;)

   Tänk att du vågar ta ordet karaktär i din mund
   Du som äter äppelpaj från frukost till John Blund!
   Om du börjar att på detta sätt dryga dig
   Kan du räkna med hårda motstrider från mig!

   En bokmal är precis det du kan sägas vara
   Förvånar mig oerhört att du äppelpajbak kan klara! ;-)
   Du skriver att du hör vad jag säger
   Men jag vet att du tänker på helt andra grejer!

   Tänk att du faktiskt har sett Mamma Mia!
   Jag skulle om motsatsen ha kunnat slå vad om en tia
   Jag är ganska säker att du såg den filmen med nån flamma?
   Tänk att du numera inte ens har en teve att damma!

   Så du tycker att min harpa låter som lyx?
   Själv du med jobbigt alarm var morgon ur drömmen rycks
   Hur kan du tro att jag en sollampa skulle ha?
   Om du inte passar dig så kommer jag snart dig att i örat dra! : )

   Ord som att utmana sig själv använder du ofta
   Själv är jag faktiskt rätt bra på att soffta!
   Nu vänder jag på rollerna, och ber dig att utmana dig själv!
   Jag vill att du svarar mig på rim, låt orden flyta vackert som en älv...

   Ska bli kul att se om du denna utmaning vågar anta
   Jag skulle tro att du först måste ladda upp med både äppelpaj och Fanta!
   Om det nu skulle visa sig att du besitter konsten att rimma
   Lovar jag att runt hela Öland simma! ;-)

   ............dessutom kommer jag förmodligen att av pur förvåning svimma!

   Fröken H
   ;-)

   Radera
  2. Hahah, bra jobbat fröken H! =)

   Ja, det må jag säga att du gjorde outstanding bra. Provocerande bra. Där fick jag svar på tal minsann!

   Jag har försökt mig på att rimma ihop ett svar till inlägget: Plocka äpplen och göra äppelpaj

   Döm mig inte för hårt.

   Jag hade lite lätt ångest när jag skulle försöka rimma. Har ju på sin höjd rimmat något kort till någon julklapp. Aldrig rimmat tidigare.

   Men det var rätt kul att rimma!! Tack för det, ett helt annat sätt att skriva på som säkert fick hjärnceller som tidigare låg döda att vakna till! :-)


   Du var ju en hejare på att rimma!
   Nu är det snart dags för dig att simma! ;)

   Radera

 3. Hur kan du tro att jag skulle dig hårt döma?
  Efter att ha läst ditt verk vill jag dig bara berömma!!! ;-)

  Med din personliga stil ger du historien en säregen charm
  Genom djuren du för in skapar du bilden av en farm

  Jag gillar att du i texten bakade in lite franska
  Något jag däremot saknade var faktiskt spanska

  Jag hoppas du inte tar detta som kritik
  Jag har alltid glimten i ögat när jag utdelar en pik!

  Tack för den fina feedback du mig ger
  Jag sitter här vid datorn min och bara ler och ler;-)))

  Jag undrar om jag med simturen anstånd kan ges?
  Temperaturen i vattnet skulle kunna göra mig hes!

  Tro bara inte att jag inte orkar simma
  För jag är nästan lika bra på att simma som att rimma
  (nu for jag med osanning, PG, men det blev ju bra rim av det)

  Fröken H

  SvaraRadera