2014-08-28

Plocka äpplen och göra äppelpaj

Där jag bor finns det lite äppelträd utplanterade. Det tycker jag är trevligt! Jag har räknat till åtminstone 4 träd. Jag har gått och känt på äpplerna under ganska lång tid och hoppats att dom ska bli färdiga.Nu i slutet av augusti verkar dom äntligen vara klara! I alla fall dom röda! Jag har märkt att bästa sättet att avgöra om dom är klara är att dra lite i äpplerna. Om dom är klara brukar dom lossna utan alltför mycket våld! :) Alltså dom lossnar utan att massa ytterligare kvistar går sönder. :) #bratips. Japp! Ta det tipset och lägg i "bra att ha lådan".


Så gott! Ett lager i taget, här appliceras kanel blandat med socker
Okunnig som jag är vet jag inte alls vad det är för sort, men det brukar bli jättegod äppelpaj på dom!

Jag tycker det känns så bra att äta av lokalproducerade varor, och jag tror inte att dessa äppelträd blivit besprutade. Det känns så naturligt på något sätt! Jag tycker mig nästan se att dessa träd trivs.
Jag har då aldrig sett fastighetsskötaren bespruta dom i alla fall. Ibland önskar jag att vi kunde odla mer ätbara saker på vårt område. Utomstående brukar dock komma och ta våra godsaker när dom blivit mogna så det kanske inte fungerar. Vi har körsbär, vinbär och krusbär på vårt lilla område.

Här är tre stycken äppelträd. Två rödaktiga träd, sort okänd? (Har hört det men glömt.)

Så här ser det gröna äppelträdet ut. Någon som vet vad det är för sort? Dom verkade inte lika långt mogna som dom röda.

Selfie utan selfiepinne: Känner försiktigt efter om äpplet är moget (och vill lossna), nix det här äpplet fick hänga kvar.

Getingar gillar söta sliskiga saker såsom äppen. Här sitter en och smaskar sig mätt. Man måste vara lite varsam innan man börjar rycka i vissa äpplen. Dom väljer alltid dom äpplen som ser finast ut har jag märkt. #Brasmak

Den här då? Ja, den var färdig! Yihou :)

Sen upp till lägenheten och göra smulpaj, skala äpplen och göra en äppelpaj. Jag vet inte riktigt vad som är skillnaden mellan en äppelpaj och äppelkaka, men jag kallar den jag gör för äppelpaj (rätt eller fel who knows..). Nedan har jag kladdat ner receptet jag använder. Avgör själv vad det är för typ.

Äppelpaj/äppelkaka avnjutes helst varm tillsammans med kyld vaniljsås. Så gott!

 Jag kan nästan titulera mig som expert på att göra äppelpaj! Det här är riktigt onyttig mat, men jag äter det då och då ändå! Speciellt nu när det är äppelsäsong. Jag lärde mig av min snälla mormor.. alltså att göra äppelpaj sedan mina barnsben. Har alltid tyckt att det är så gott! Hemligheten med att få till en riktigt god paj tror jag är äppelsorten och om man lyckas tajma beredningen i ugnen perfekt (mycket svårt).

Receptinstruktioner

Receptet blir gott om man lyckas få till rätt placering i ugnen och framför allt rätt tid, så äpplerna blir så där grillbart goda. Jag tycker det är svårt att få till konsistensen perfekt, men då och då lyckas man! Även storleken på äppelskivorna har betydelse, så det går inte att säga något exakt. Man måste prova sig fram. Det här är ett enkelt recept som fungerar.

Du behöver  ca 6 st. äpplen (inte så stora)
1 msk socker
3 tsk kanel.
Blanda ihop socker och kanel, detta används för att hälla ovanpå äppelskivorna senare.

Ströbröd.

Smuldeg (görs separat i en egen bunke):
3-4 dl vetemjöl. Varav jag brukar blanda i någon deciliter ekologiskt dinkelmjöl istället för vetemjöl. (låter i alla fall nyttigare)
2 msk socker
150 gram smör eller margarin

Blanda ihop så det blir en fin smuldeg (utan alltför stora smörklumpar).

Sen dags att skala äpplen, det gör jag med en potatisskalare. Brukar skala alla äpplen på en gång.

Passa på och värm ugnen till 250 grader så den är redo när du är klar att köra in äppelpajen.

Smörj in formen och ha på lite ströbröd. Jag har märkt att det fungerar även om man glömmer detta.

Börja med att lägga ett lager smulpaj i botten (3 lager behövs smulpajen till). Lägg sedan på äppelskivor. Jag brukar använda en osthyvel som ger tjocka skivor. Då går det supersnappt att skiva ett äpple. På med kanelsockerblandningen ovanpå äpplerna, spar hälften.

Lägg ytterligare ett lager av smulpaj, och sen äpplelskivor ovanpå igen. Nu kastar du på det sista av kanelsockerblandningen på äpplerna. Sprid ut jämt!.

Lägg sedan sista lagret av smulpaj ovanpå äpplerna så dom blir täckta. Strö på ströbröd och sen in med den i ugnen.

15-20 minuter i ugnen (som sagt 250 grader) brukar fungera för mig. Man måste känna om äpplernas konsistens är klar. Gaffel och känna ungefär som man känner om potatisen är färdig. Det är hela grejen med att få till en riktigt god äppelpaj!

Ett tips är också att inte ställa äppelpajen för högt i ugnen (så den blir bränd på toppen, men inte riktigt genomstekt).

Förslagsvis serveras äppelpajen tillsammans med en kall vaniljsås! Jag föredrar den vaniljsåsen som man köper i pulverform. Brukar ta en påse till en liter mjölk. 3 procentsmjölken blir godare än 1,5 procent.

Bon appetit! :-)

8 kommentarer:

  1. Vilket trevligt inlägg! Äppelpaj med vaniljsås är jättegott, en riktig klassiker. Vad händig du är som bakar! Du har dolda talanger. Jag brukar faktiskt baka en likadan kaka, men jag kallar den smulpaj. Du gör lite annorlunda med flera lager, jag lägger i äpplena, socker, och sedan smuldegen. I mitt recept är det halva satsen ingredienser (rätt bra, för den brukar bli uppäten ganska snabbt, jag har dålig karaktär när det gäller godsaker, i alla fall när de kommit över tröskeln till mitt hem). Jag har dock ingen kanel på mina äpplen, bara socker, annars är det samma ingredienser. Vad hälsosam du är som använder dinkelmjöl. Blir det lika gott som med bara vetemjöl? Ser att du skivar äpplena med osthyvel, det måste jag prova på. Jag skär med kniv. Tyvärr är jag väldigt förtjust i att äta av degen, så det brukar inte bli kvar så mycket att lägga ovanpå äpplena. : ) Men vad jag kan se av bilderna verkar du inte ha det problemet. Du har förmodligen mycket bättre karaktär än jag, som är en riktig gottegris. Någon last ska man väl få ha...

    Vad trevligt att ni har fruktträd och bärbuskar i bostadsområdet. Tyvärr finns det inga äppelträd där jag bor. Jag skulle ju kunna palla, men jag är nog lite för gammal för sånt, och förmodligen för ärlig också... Däremot handlar jag svenska äpplen när de finns i affären. Har du tänkt på att svenska äpplen verkligen luktar äpple. Om man köper Royal Gala eller vad de nu har för besprutade sorter, så luktar de äpplena ingenting.

    Bakar du mer än äppelpaj? Jag är riktigt förtjust i att baka. Gillar att baka mitt eget bröd, men också godsaker. Jag gillar att sätta händerna i en deg. Jag känner att det ger mig något meditativt. Inte använda huvudet, bara händerna som jobbar, och skapar något gott.

    Fröken H

    SvaraRadera
  2. Ja, tycker det blir lika bra med dinkelmjöl. Merparten är ju fortfarande vetemjöl dock.

    Jag gjorde ytterligare en äppelpaj idag, och smakade på degen, men nje, jag föredrar äppelpaj/äppelkaka istället för smulpajsdeg.
    Jag tycker det är väldigt gott när jag äter äppelpaj, men kroppen signalerar också att den inte tycker maten innehåller tillräckligt med näring. Du vet, massa snabba kolhydrater gör att blodsockernivå åker upp i någon halvtimme-timme och sen dör energin och jag blir slö och lat speciellt om jag inte har annan mat i ”kistan”. Jag gillar också gottegrejer, ramlar dit ibland. Men mår egentligen inge bra av de där, så försöker hålla det i schack. Försöker undvika att åka och handla mat när man är hungrig för då åker de med mycket skitmat har jag märkt. :)

    Jag har inte tänkt på att dom svenska äpplerna verkligen luktar äpple. Men nu när du säger det så. Jag lukta på några äpplen precis nu, som jag plocka här utanför, dom luktar äpplen så dom är nog svenska. Dom luktar så gott så! Ska försöka lukta på några Royal Gala framöver. Händer ju att jag köper Royal Gala faktiskt, står ju Ica på dom (då kan dom väl inte vara dåliga, eller?). Tragiskt att allt ska vara så besprutat nu för tiden.

    Försöker du köpa ekologiskt om det finns?

    Kan inte säga att jag är någon hejare på att baka, det vore att ljuga. Kan dock läsa bra beskrivningar och göra enligt anvisningar. Det finns mycket gott att baka, så det är väl tur att jag inte bakar. Jag Skulle nog äta för mycket onyttigheter såsom bullar och sånt då. Jag har inte heller karaktär om det står mitt framför näsan på mig. Försöker som du att inte bära hem för mycket.

    Ja att jobba med händerna är avkopplande! Tror jag förstår vad du menar, även om jag inte jobbar med deg med händerna utan mer annat. Kanske mer förr när jag mecka med bil och cyklar eller något annat projekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du verkligen att du bakar äppelpaj varannan dag? Kommer detta frosseri att pågå under hela hösten? Jag noterar att du t.o.m. klassificerar äpppelpaj som MAT! Jag ska be att få påtala att äppelpaj är inget annat än en.....(trumvirvel)...efterrätt! Den allmänna uppfattningen av vad som är mat torde vara tillagade råvaror i form av protein, kolhydrater och andra näringsämnen. Huruvida du inmundigar protein i samband med äppelpajen framgår inte av ditt inlägg, i teorin skulle det ju kunna vara så att du äter t.ex. fläskkotlett eller en laxbit tillsammans med äppelpajen. Något du däremot nämner är effekten av snabba kolhydrater. Där kan jag för övrigt ge herr äppelpajbakningsexperten ett ypperligt tips! Om du vill undvika snabba kolhydrater går det alldeles utmärkt att ersätta vetemjölet med t.ex. råris eller fullkornspasta. Jag har själv prövat detta med ett utmärkt resultat!

      Du skriver att energin dör efter en halvtimme-timme om du inte har annan mat i "kistan". Jag noterar särskilt att du använder uttrycket "inte har annan mat i kistan" - jag kan inte tolka detta på annat sätt än att du äter äppelpaj till FRUKOST! En rent skrämmande tanke, men som ändå har något positivt med sig, den tyder nämligen på en tämligen god karaktär! Jag utgår nämligen från att om du äter äppelpaj till frukost, så har du bakat den kvällen före. Och att ha äppelpaj kvar dagen efter att den bakats, är ett signifikant tecken på mycket god karaktär!

      Med tanke på den abnorma frekvensen av din äppelpajbakning så har jag definitivt inget att invända mot att du titulerar dig expert! För övrigt noterar jag, med ett leende i mungipan, att du inte klarade av att låta bli att smaka på degen! ;) Du må möjligen vara en expert på att baka äppelpaj, men jag kan med statistisk säkerhet säga att du är ingen expert på att göra en god deg. När man ska göra degen god, är det avgörande att beakta smaklökarnas preferenser. För att tala klartext - använd mer socker i degen! Undertecknad, som är alltför blygsam för att vilja kalla mig expert, använder dubbel sockermängd! Du må kanske vara äppelpajbakningsexpert, men du är definitivt inte någon goddegexpert!

      Slutligen vill jag påtala ytterligare en sak som du verkligen borde ta i beaktande. Jag har förstått att du plockar rätt mycket äpplen. Det rimliga torde vara att antalet äpplen i ditt bostadsområde fördelas proportionellt på samtliga boende baserat på boendeytans storlek. Vad jag har förstått har du en hyfsat liten lägenhet. Slutsatsen torde bli att du, såväl moraliskt, juridiskt som matematiskt, torde ha rätt att plocka relativt få äpplen från träden. Då jag utgår från att herr äppelpajbakningsexperten besitter i vart fall elementära matematiska kunskaper skulle jag tro att det inte är särskilt svårt att arbeta fram en matematisk formel för antalet äpplen som du har rätt att plocka. Det finns givetvis ett motiv till att jag tar upp detta, något obekväma ämne. Jag har nämligen tillgång till insiderinformation. Den är ytterst konfidentiell, men då jag utgår från att ingen annan läser detta kan jag inte se något hinder att delge dig informationen:

      Radera
    2. Omfattningen av ditt äppelplockande har kommit till styrelsens kännedom. Klagomål har framförts från andra boende som också vill baka äppelpaj, men noterar att äpplena tagit slut på träden. Styrelsen har nu beslutat att de kommer att påföra dig en s k äppelöverskridningsavgift. Vad jag erfarit kommer avgiften att bli stor. Intäkterna kommer att finansiera planteringen av ytterligare äppelträd, som kommer att täckas över med finmaskigt galler och förses med lås. Du kommer inte att få tillgång till nycklarna. Styrelsen har också diskuterat möjligheten att en boende ska kunna överlåta äppelplockningsandelar till andra boende. Då frågan ansetts vara av riksintresse har den nu hamnat på bostadsministerns bord. Ett avgörande kan väntas inom kort och det kommer, såvitt jag erfarit från säkra källor, att kallas Lex PG.

      Hälsningar från
      Fröken H

      PS. Du ställde ju en fråga. Här är mitt svar:
      Jag köper inte ekologiska äpplen. Men jag brukar skala äpplena innan jag äter, jag tror man blir av med en del av gifterna på det sättet (men säkert inte allt). När det gäller frukt tycker jag det är synd att det inte finns någon "innehållsförteckning" på samma sätt som om man köper halvfabrikat. Men faktiskt, en gång köpte jag apelsiner i nät, där stod det att de innehöll ämnet imazalil, det var bara att gå hem och läsa, och efter det blev det ekologiska apelsiner. Men jag kan tycka det är synd att det inte generellt finns krav på att det ska anges vad frukten besprutats med. Lite svårt att vara en medveten konsument när man inte har alla fakta.

      PSS. Måste erkänna en sak - jag satte också igång att baka äppelpaj när jag läst ditt inlägg!

      Radera
    3. Kul skrivet, bra fantasi! =)
      Apropå slutraden.. Sedär minsann H ramlar dit ibland också!

      Här kommer mitt försök till rimmeri, håll till godo:

      ---- -----

      Det är viktigt att plocka oätna äpplen i paj,
      Annars blir styrelsen ledsen och vill åka till Paraguay.

      Energin dör snabbt när snabba kolhydrater i förtäras i takt,
      Lite som en hög flugen krabba som står ståtlig i prakt.

      Huruvida mängden äppelpajbakning består utav en eller fler,
      framgår inte så långt lilla ögat eller kvarter ser.

      Fyra äppelpajer skvallrade myran som såg,
      men elefanten svarade snabbt att det var bara båg.

      Bisamhället svärmade och viskade att det fanns belägg
      Men Trumpeten överröstades allas ”gnägg”.

      Mängden äpplen som grannarna oroligt saknar
      Är lika få till antalet som de till solen vaknar.

      Någon skrek att sockret var för litet och förbisett
      Men skribenten låter sig inte påverkas av dimman och soldiset

      Någon påstod att degens ingredienser var fel
      Trodde sockret var pajens juvel.

      Lika oklart som mängden intaget margarin
      Lika bortkollrat är sockret av brännvin. (funderade på sackarin här, hade nog varit bättre...)

      Tid nog var det dags för uppgörelse i rätten
      Men innan kombattanten var det dags för förrätten. (ja dålig, javet)

      Advokaterna i rättssalen började skälla
      Argumenten var på tröskelnivå, låga och gälla.

      Den prejudicerande dom som i ämnet kom att falla
      Var lika obegripligt som att äpplen palla.

      Domen var lika lättläst som kraftfull
      Myran och Elefanten kunde samsas att den var smakfull.

      Äpplena var till för alla som i området bor
      Även till undertecknad som startade dagen med att säga bonjour.

      När den självutnämnde experten halat upp flaggan i topp
      Satt dom strävsamma krabaterna och ingavs hopp!

      Den mödosamma resan jämte domstolens strid
      Gav nu äntligen till skribenten frid. :-)

      Den informationen som till styrelsen spritt
      Visade sig lika felaktig som omstritt

      Grannarna i området behövde inte skapa någon armada
      För det var bara PG som undvikit en pisksnärtskada

      Snipp snapp snut
      Så var sagan slut

      Radera
  3. Den här utmaningen fixade du helt galant, PG! Jag hade på min höjd väntat mig ett rim på två rader men i stället överraskade du mig storligen med en hel uppsats! Jag gillade särskilt uttrycket att sockret var pajens juvel! Och alla djuren som du vävde in i historien! Däremot blev jag lite förbryllad vid omnämnandet av brännvin, för det var inget du tog upp i ditt recept...hm...Beskrivningen av domstolsprocessen är helt underbar! Men sedan undrar jag hur det kommer sig att du numera lärt dig att stava franska ord helt felfritt - vart har den innovativa stavningen tagit vägen? Det är inte möjligen så att du har börjat hösten med en franskakurs?

    Ditt rim är väldigt roligt skrivet, du har bra fantasi! Du ska veta att jag läste ditt rim när klockan hade passerat 22.00, och jag fick kämpa riktigt mycket för att hålla mig från gapskratt i takt med att jag läste dina rader. Jag vill ju helst inte störa mina grannar så sent.

    Sammanfattningsvis vill jag säga: fenomenalt bra jobbat! Du lyckades verkligen utmana dig själv! Du är värd en eloge för detta verk! Det enda jag tycker är lite sorgligt är att du gör slut på sagan, jag hade ju gärna tagit vid där du slutade historien och fortsatt rimma i all oändlighet, som du kanske förstår. Jag lider nämligen av kronisk rimsjuka. Men jag får respektera ditt beslut, du är ju trots allt enväldig härskare här på bloggen!

    För övrigt så bakade jag smulpaj igen häromkvällen. Det här börjar arta sig illa... ;-)

    Fröken H

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Jag överträffade också mina egna förväntningar kan jag säga! Du hade rätt i dina antagande.
      Ja, just ja. Socker är kanske lite av fattigmansjuveler :) Socker har ju aningens utseende av en brilliant menar jag (men detta har ju du hajat för länge sen, smart som du är). Klista ihop ett gäng med sockerkristaller och man ser antagligen rik ut. :)

      Brännvin, ja de var dåligt valt, jaa.. kan erkänna det. :)
      Grejen med den franska och innovativa stavningen är att jag fuskade och kolla hur hur det stavades. Truth be told.

      Nixiepixie, någon franska kurs har jag inte börjat. Franka är för intellektuella, jag ligger några nivåer under. Är det något språk som ska inläras ligger spanskan betydligt före. Vem vet, en dag kanske man bosätter sig vid medelhavet, brukar trivas bra i spansktalande länder. Funderar fröken på att flytta till Frankrike en dag?

      Jaha, du lider av kronisk rimsjuka, det låter det. :) Gillar du att läsa poesi och sånt också? Poesi och sånt är aldrig något jag fastnat för, det lilla jag läst. Begriper mig inte på det där (än). Antar man måste bli redo.
      Haha, “enväldig härskare här på bloggen”. Det låter det. Skriv du vad du vill. Se mig som en moderator inte blogghärskare. Men en tanke...Skriv inget du tror du kommer ångra att du skrivit.

      Aah du ser, den där smulpaj/äppelpaj är inte lätt att stå emot. :)

      Radera
  4. Vad fint du hade tänkt ut det med sockret. Du är nog flera kilometer smartare än mig, för det här hade jag inte alls hajat.
    Jaha franska är för intellektuella, hm... Ja då ska nog jag lägga ner... ;-) Så du trivs i spansktalande länder... Att jag skulle flytta till Frankrike är långsökt. Jag har aldrig ens varit där. De pratar så fort så jag skulle inte begripa ett skvatt.
    Nej, jag läser inte poesi. Har aldrig förstått mig på poesi. Jag kommer aldrig bli redo.
    Tack för ditt tips beträffande mitt skrivande. Jag tar till mig dina ord!
    H

    SvaraRadera