2014-09-18

Gå igenom uppladdningsbara batterier

Uppladdningsbara batterier är väl bra?

Tidigare köpte jag gärna elektriska prylar som gick att köra på AA-uppladdningsbara batterier. Hade förut en Canon kamera som gick på denna storlek av batterier. Då var det lätt att byta om man hade en uppsättnings batterier.
Allt från ljudinspelare, mediaspelare (iriver, nu gammal), campinglampa, portabel rakmaskin mm.

Problemet är dock att ha koll på vilka batterier som är fräscha. Man kanske ser till att ladda upp 4 st batterier varav en visar sig paj, och campinglampan därmed lyser väldigt svagt.

Så nu tänkte jag visa hur man går igenom och sorterar upp bra från dåliga batterier. Hemligheten med att hålla liv i laddningsbara Ni-Mh batterier är att aldrig släppa ner volten för lågt.

Det behövs:

En multimeter, här änvänder jag en billig amperetångmultimeter, och det går lika med vad som helst som kan mäta låg likspänning.


Sätter multimetern på likspänningsmätning.
Displayen visar 0 volt, inget bra tecken. Ett sådant här batteri får inte släppas under 1,0 volt för att inte ta skada. Så batterierna behövs laddas med jämna mellanrum för att detta inte ska ske. I mitt fall har nog några batterier legat för länge overksamma/oladdade.

Här har vi ett friskt exemplar, det mäter 1,3 volt. Så det behålls Till vänster syns ljudinspelaren som drivs av ett AA-batteri.


Numera är laddarna så bra så det är kanske bara den högra som behövs. Den verkar klara att försöka ladda det mesta.
GP Powerbank i mitten är jättebra när den accepterar batterierna, tyvärr fungerar inte den laddaren på några av batterierna, varav den högra eller vänstra får användas. Den laddare längst till vänster är bara timerstyrd, det finns inte nämnvärd intelligens i den. Den överladdar batterier om dom inte är tillräckligt slut och det sliter på livslängden på batteriet. Men den är bra att försöka få liv i alltför urladdade batterier.

6st batterier visade sig vara slut och dessa lämnas till batteriåtervinningen.

Alltid något rensat! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar