2014-09-12

Om att meditera, tankar kring detta

I en värld full av intryck är det ibland lite svårt att finna ro i sinnet.


Jag fick en kommentar om att jag borde kanske skriva ett inlägg om meditation. Here goes.

Meditation kan göras på många sätt. Tex liggande, sittande, eller via Yoga. Det finns till och med vissa som säger att dom kan göra det gåendes. Själv föredrar jag att stänga ögonen, då det tar bort visuella intryck. 

Först lite klargöranden: I det här inlägget buntar jag ihop benämningarna Yoga och meditation något. Båda anspelar på samma inriktning.
Jag är knappast någon expert på området, snarare en färsking. Men jag tänkte ändå kommentera den lilla erfarenhet jag tillskansat mig. Jag försöker bara berätta hur jag ser på det. För mig handlar meditation om att söka en djupare dimension bortom det fysiska. Att lära sig koppla bort tankar och i någon mån träna sitt omdöme. Det handlar om ett fokuserat sinne. Det handlar om övningar i medveten närvaro, om att vara i nuet, i varandet. Det handlar om att koppla bort stress, oro och annat som lyckats infiltrera och ockupera sinnet.

"Meditation more than anything in my life was the biggest ingredient of whatever success I´ve had" - Ray Dalio

En och annan gång har jag fått uppleva något vackert skådespel utspelas inför mig under meditation, svårt att sätta ord på. Det är svårt att sträva till detta, det kommer av sig själv när bortkoppling är stor tror jag. Ganska häftigt är det! Ha nu inte en sådan upplevelse i åtanke för då kommer du troligen aldrig uppleva något. Koppla bort, och gå djupt in i dig själv.
Intellektet och meditation har inget med varandra att göra. Att försöka sig på att förklara meditation utifrån intellektet låter sig enligt min mening inte göras. För utmaning ligger i just i detta, att koppla bort tankar och intellektet.
Alexandra Kambler, bilden från hennes hemsida.


I ett avsnitt i Basilika (Svenska Kyrkans Nr3 Västerås 2014) Berättar Yogaläraren Alexandra Kambler följande:
     - Yoga händer när vi stillat tankarna så pass mycket att vi kan uppleva att vi är en del av något större, att vi är i kontakt med allt. De olika positionerna, eller asanas som de kallas inom yogan, är bara en av flera tekniker för att uppleva yoga.

Hon säger också att

- Den största utmaningen i yogan är att möta sig själv.
Djupt.

Själv brukar försöka ta mig in i medveten närvaro (som det lite fint kallas, fast det kanske mer är ett sökande i det undermedvetna) genom att bara fokuserar på andning, fokusera på vad som sker i och omkring kroppen. "Vad händer i min kropp nu?". Jag känner efter i fingrar, axlar, känner hjärtat banka, känner blodet pulsera i takt med hjärtat, liksom vandrar runt i kroppen och försöker känna efter vad som sker. Försöker undvika  andra tankar som kommer "flygande". Att lyckas koppla bort tankar är rofyllt och väldigt avstressande t.ex. när det är mycket på lönearbetet som hjärnan "spinner runt". Eller någon annan händelse som på något sätt upprört sinnet.

Raymond Dalio, klok filosof är mina intryck av honom.
Raymond Dalio, en klok filosof, som
jag gärna lyssnar på.
Just det här med att kunna koppla bort känslolivet (tex egotankar) och försöka se mer klarsynt är något jag eftersträvar. Att på något sätt frikoppla och känna att nu är det egot som känner frustration och smärta och bara kliva ett steg tillbaka observera detta med ett lugn.. Det går oftast inte att göra när man är mitt uppe i en frustrerande situation, men det går att göra strax efter. Att använda medidation istället för att börja räkna till tio när man blir förorättad är så mycket mer rogivande.


Ray Dalio, Grundare av en Hedgefond (Bridgewater Associates) säger att vårt omdöme blir bättre av meditation. Ray är enligt min ödmjuka åsikt väldigt kunnig i det han gör. Han är också inne på personlig evolution. Att växa som människa. Jag gillar Ray och brukar försöka snappa upp dom få publika uttalande han gör.
Han säger att meditation förbättrar vår kreativitet, vår hälsa, vår fridfullhet. Han pratar om att gå in i det undermedvetnas nivå. Han menar på att för honom öppnar meditation sinnet och gör honom avkopplad/avsstressad.
Jag tror på detta. Jag tycker jag gör bättre beslut sedan jag börjat med meditation/Yogan.
Om man har svårt för att bara vara still och meditera kan Yogan vara alternativ till att med hjälp av mer fysiska övning ta kontroll över sinnet. En del behöver alltså kanske ansträngning för att koppla bort intellektet, speciellt som nybörjare.

Jag har också kommit till insikt att många av de människor som kommit långt i sökandet av sig själv utövar just meditation och yoga. På något vis går de ofta hand i hand med varandra.

Som med all fysisk träning, där muskler måste arbeta för att bihållas/växa måste det mentala också tränas för att inte gå tillbaka till sitt ursprung. Att meditera och utöva yoga är en viss form av mentaliskt träning. Men inte där intellektet tränas utan något annat, mer djupare inom dig.

Jag brukar gå på ett till två pass yogapass veckan. Jag föredrar dom pass med mindre fysisk ansträngning och dom ledare/instruktörer som är mer lugna. Alla ledare och instruktörer är bra där jag går (Friskis). Och jag brukar även passa på att meditera när jag ligger i sängen och inte kan sova. T.ex. morgon och kväll.

”Meditation more than anything in my life was the biggest ingredient of whatever success I´ve had” – Ray Dalio, eller Raymond Dalio som han egentligen heter.

Den största utmaningen är ju att ta sig tid till meditation. Intellektet försöker ofta övertyga en att det är onödigt och bortkastad tid, för intellektet har svårt att förstå sig på detta.


Ray Dalio pratar också om att livet handlar om meningsfulla relationer och meningsfullt arbete.

*Spontan applåd* får Ray av mig!


Tack Ray för att du delar med dig!

Tyvärr går det inte att "bädda" in denna video (rättigheter), så klicka dig gärna vidare till Vimeo för att se Ray prata om meditations betydelse för honom. Ray sätter fingret på vad det handlar om.


Ray Dalio on Meditation from Meditatio WCCM on Vimeo.

1 kommentar: