2014-11-20

Bo i container?

Om bostadspolitiken i Sverige kan man säga mycket. Jag väljer att säga sammanfatta med att säga: Den fungerar inte.. Regler på regler.. Brist på mark eller vad det är. Ingenting är lätt i ett byråkratiskt reglerat Sverige. Vissa ska hållas under armarna (bla. tillväxten, finansmarknaden, bankerna etc) och vissa ska missgynnas, de som söker billigt enkelt boende.

Vanliga samtal med vänner handlar ofta om boenden, som att någon köpt en etta för 2, 7 miljoner (Sthlm), någon annan har köpt en bostadsrätt till sin son för 2,4 miljoner (Gbg), och satt in sitt eget hus som säkerhet etc. I helgen besökte jag några bekanta i Stockholm som sa att grannlägenheten gick för 4,4 miljoner. Bostadsmarknaden har i storstäderna blivit spekulationsobjekt. Bostadsbristen plus nollränta (Riksbanken) har gjort pengar i princip gratis, och driver därmed upp priserna till taknocken. Folk spekulerar i att priserna ska gå upp, för det gör ju alltid bostäder i Sverige, eller? Det är som det det nya normala.

Politiker tycks inte göra något annat än att prata om problemen, luddiga uttalande om att byggandet måste öka (bla bla).. Ett undantagsfall finns dock: Politikern Attefall gjorde i alla ett litet steg i rätt riktning och de ska han ha ros för. Attefallshusen går att bygga på en befintlig tomt med redan ett hus på. Det är ett undantagsfall från de vanliga byggreglerna. Bäst hade det förstås varit om det gällt även en ren tomt.

Bristen på boende trissar upp priserna på redan befintliga bostäder och folk belånar sig upp över öronen. Folk behöver ju någonstans att bo. Det har blivit normalt att betala några miljoner för en liten etta. ”Inget konstigt i det”. Många tror att det ska fortsätta att gå att låna 3 miljoner till priset av endast några tusenlappar i månaden. Som att det är någon slags ny ekonomi. Kredititism med centralplanering.
Ibland när jag lyssnar på utländska investerare tas ofta Sverige upp som ett exempel på vad en icke fri marknad kan ge för konsekvenser inom bostadsmarknaden. Hur bristen på bostäder driver upp vissa priser, medans andra sektorer inom bostadspolitiken är hårt reglerade. Byggregler högt och lågt. Stora obalanser har uppstått. Bostadsmarknaden har inte fungerat på många decennier. Och det som byggs idag byggs bara till dem som är välbärgade. Inga smålägenheter direkt. Det lönar sig inte att bygga något annat är stort, onödigt och lyxigt. Bristen på alternativ tycks total.

Därför tänkte jag komma med ett billigare alternativ. Vad sägs om att bo i en container? :-)
I Sverige anses detta boende antagligen för långt från normen, men om vi är många som vill ha det här kan inte ens byråkraterna stoppa oss!
Riktigt trevligt container bygge. Så här skulle jag kunna tänka mig att bo!
Läckert boende. Glas i mitten och ett litet tak. Bilden från: 
http://homeinabox.blogspot.se/2013/08/2-shipping-container-home-savannah.html
Närmare bestämt härifrån
En möjlighet vore alltså att bygga ett Attefallshus av en container. En arbetskollega har en container  som kallas för TEU (Twenty-foot Equivalent Unit), vilket på svenska blir Tjugofotsekvivalenter. En sådan container har ganska optimala mått. Intresserad, läs då mer här. Den ser ut unngefär som bilden ovan.
Containern har följande mått:

Längd: 6,10 meter, alltså 20 fot,
Bredd: 2,44 meter, 
Höjd: 2,59 meter 

Det finns med andra ord plats för isolering mm.
Hmm. låt oss räkna lite.. 6,1 * 2,44 = 14,884 kvadratmeter. 
Då har vi ca 10 kvadrat över för att passa inom Attefallsbegränsningen på 25 kvadratmeter. YES! :)

Då tänker jag mig att där skulle man kunna bygga ut med trä och fönster, och sedan ha någon form av gardin för containerdelen, som man kan dra åt sidan. Är du med? Det ger privata utrymmen. Bilden ovanför visar ungefär hur jag tänker.. Ta bort den vänstra blåa container bara. Det sägs att i Sverige så måste vi sätta panel på yttersidan av containern för att den ska passa in i omgivningar. Ja, vi får inte glömma att vi befinner i landet lagom där ingeting ska sticka ut! :) Jajustja, Jantelagen och allt det där! Nu vill man ju kanske inte borra i stålet/plåten (roståverkan mm), men det finns ofta små uttag i övre kanter på containern så kan kanske skulle kunna fästa reglar där och sen spika på panel.

Priset på en begagnad 20 fots-container eca 7-8000 kr enligt kollegan. Alltså en ”utrangerad” container som inte är har ett godkänt intyg för båtfrakt längre. Tittade på Blocket och såg allt från 6-15k i pris (beg.).


Containers kan ställas på varandra och således även byggas på höjden.
Nya utskeppningscontainers finns från 24900 kr plus moms. Bilden härifrån.

I den här containern har man isolerat och installerat el, element och belysningsarmatur.
I den här containern har man isolerat och installerat el, element och belysningsarmatur.Tydligen går det även att få tag i container med öppningsbar långsida. I övrigt är priserna lägre än tidigare annons. Bilden härifrån.

Nedanstående 2 bilder ät tagna av Ton Koene, Hollandse Hoogte/Redux
Fönster längs ner, antagligen är dörren där också? Avlångt.
Så här kan det se ut i en sjöcontainer. Här i Holland.
Bilden härifrån.
En annan layout på boende. Toalett och dusch längst ner?. Om man inte har mer prylar än man behöver räcker detta troligen. Bilden härifrån.
Här lite andra bilder jag snokat rätt på:
Här har man satt upp reglar för att kunna sätta isolering
 och sedan någon skiva av något slag. Själv skulle jag nog
gjort ett mellanrum mellan stålet och isoleringen så
att kondens kan fläktas ut. Som det är byggt på den här bilden är det mer som ett trähus. Känns inte optimalt.
Konstruktion 
Ytterligare en bild med priser och hur en isolerad variant kan se ut.
En stålkonstruktion kan hålla många år om den sköts om. Fukt i kombination med syre är dess fiende. Om den rostskyddsbehandlas förlängs livslängden betydligt. Dessa containrar utsätts normalt inte för något vägsalt såsom våra bilar gör. Ja, om dom inte används som sjöcontainer på salta hav förstås, duh.

Det här är inte så långt ifrån att vara ett riktigt mobilt boende! Lasta på ditt hem på en lastbil och flytta till lämpligt ställe, tex flytta dit där det finns jobb, eller där det finns bättre omgivning. Om det skulle finnas platser där dessa enkelt skulle ställas och kopplas in skulle det vara smidigt och praktiskt.

En gaffeltruck skulle lätt kunna lyfta upp hela ekipaget på en lastbil.Hela containern är gjord för att tåla lastning och vara stabil.
Lastbilsbild med container på flaket.Hål för gaffeltryck syns i nedansidan av balk.
Vill du ser fler bilder sök på google: Shipping container home
Alternativt klicka här.

Viktigt att container ställs på plintar så den inte rostar sönder nerifrån. 

Okey, stannar där. Hursom haver, det är i alla fall ett tips på billigt boende! Ett tak ovanför containern med ett mellanrum kan nog vara bra för varma sommardagar, annars blir det nog hett inuti.Det säger i alla fall arbetskollegan. Nyfiken på mer, kolla då in den här länken.
Tack och hej, leverpastej!

Är du nöjd med bostadsmarkanden i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar