2014-11-22

Utrymmestips!

Tillräckligt med utrymme för att kunna röra på sig är viktigt, annars blir vi sura och griniga. Det är nog inte bara jag som ogillar att behöva sitta i ett trångt flygplanssäte, dom är för små helt enkelt! Axlarna får inte riktigt plats och man får liksom sitta som en pygmee när man ska käka för att inte välta medpassagerarnas matprylar. Rör man sig snabbt åt sidan har man garanterat vält ner någonting! Benen kan man inte sträcka ut förutom i mitt gången, men där kommer det ständigt matvagnar rullandes och annat "löst" folk. Jah, du har bilden ganska klart för dig va? The list goes on! :-)

Här kommer därför lite tips som jag snappat upp!

Börja tänka mer i form av Japansk Tatami matta: (oböjlig golvenhet vanligen 90x180 cm och 6 cm hög.)
Ofta anges inte storlek på utrymme i kvadratmeter i Japan, utan i just tatamimattor. Det finns halvmattor också som är 90x90 cm.

Regel nr 1
”One mat to lay down, one half mat to stand up, whether you´re a ruler or a peasant.” – Jay Shafer citerar japaner.

(Är du med på noterna eller måste jag förklara? Ok, lugna dig.. 90x90 är ett bra mått där vi ska stå eller sitta, då kan vi snurra runt utan att slå i en massa saker) Sängmåtten är kanske lite i underkant (längden asså), japanerna är nog kortare än oss. Men säg 190-200 cm, kanske lite mindre för kvinna. Enkelt sätt att tänka utrymme.

Regel nr 2

Tammy Strobel & Logan Smith (www.rowdykittens.com) ger råd från följande videoklipp:

Number One spacesaver – getting rid of stuff. Gör dig av med prylar. Tex INTE ha två verktyg för samma sak. välj favoriten och dumpa den andra. Det behövs ju inte 22 olika typer glas för att kunna inta vätska i någon form, eller? Det är bara duktiga marknadsförare som lurat i dig att det ska vara konjakglas till konjak bla bla.

Tips som spar på utrymme är klaffbord.
Tammy och Logan rekommenderar: Flipup-tables. ”Ikea Norbo is a great example.”

Så här ser ett Norbo ut!
Ikea Norbo Klaffbord - Ikea Flipup table
Ett Ikea Norbo, bilden från:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80091713/
Ikea Norbo i nerfällt läge, Sticker då ut ca 8cm från väggen!
Kan man bara fästa "bordet i någon grundstomme så tar detta bord väldigt lite plats. Det räcker för en laptop. Jag har dock inte ett sådan här bord, utan jag har bytt till ett fyrkantigt Ikeabord som är 75x75 cm. Det är lagom datorbord (stationär dator med skärm och tangentbord).
Helt ok pris också.
\Herrå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar