2014-12-31

Olika såpor och tvålar som hudvårdsprodukter

Jaha, varför ska han nu ge sig på att kommentera något han inte vet någonting om kanske du tänker..

Nåväl, bare with me...

I en grupp om Frivillig Enkelhet på Facebook diskuteras nu olika såpor som hudvårdsprodukter, att använda som tvål, schampo mm. Det undras över vilka som har kemikalier i form av parfym och vilka som inte har etc. Det pratas om allt från talloljebaserde såpor till Linoljebaserade såpor. ( tallolja är tex restprodukt från massaindustrin) Vissa “rengöringsmedel” behöver antagligen parfymeras annars skulle de antagligen lukta för mycket peck för att vi skulle använda. Det pratas om ekologiska tvålar gjorda av vegetabiliska oljor mm.

Förr parfymerades grönsåpa med ett ämne som var så giftigt att det förbjöds. Så var skeptiskt till väldoftande prylar, de kan dölja andra överflödiga ämnen som processats fram i någon (skitig?) industri. Vissa tillverkare är lika hemliga med sina recept som Coca Cola. Ingen vet vad de blandar i för att det ska lukta bättre (gott?).

Jupp. Upplever att det är minst sagt ett område där det är svårt att veta vad som gäller. Vad som är bra och vad som är dåligt. Det tycks alltid finnas någon baksida.

Kanske tillhör du dom som viftar bort allt med att "allt är farligt" om man överdoserar, "till och med vatten", och struntar eller orkar själv inte att förkovra dig. Ditt val. Jag försöker i alla fall. Det är för mig "ok" att ha fel på sin resa mot bättre bildning.

Till saken.. Tänkte därför bara kort kommentera detta (som sagt, utan att själv forskat speciellt i ämnet, så ta det med en nypa salt).

Linolja är så vitt jag förstår en vegetabilisk olja. Den är jättebra till rostskyddsbehandling (jag har använt det på Toyan) och behandling av trägolv (ej testat), linsåpa sägs även vara bra till fläckbortagning etc, men att tvätta sig själv och ha på huden.. jag är mycket tveksam.

“If you would be a real seeker after truth, it is necessary that at least once in your life you doubt, as far as possible, all things.” —Rene Descartes
Jag gillar Rene Descartes citat och försöker vara skeptisk till det mesta (har insett att djupare kunskap ofta är svårfångad), tycker den filosofin har har tjänat mig bra.
Härom dagen fann jag en artikel som påstår att vegetabilska oljor bidrar till hudcancer. Det skulle inte förvåna mig det minsta. Att smörja in sig med vegetabilska oljor är antagligen inte bra.. Det känns kanske bra för stunden för huden, men det får nackdelar på sikt?

Källa: http://wellnessmama.com/2193/never-eat-vegetable-oil/
"The problem is that polyunsaturated fats are highly unstable and oxidize easily in the body (if they haven’t already oxidized during processing or by light exposure while sitting on the grocery store shelf). These oxidized fats cause inflammation and mutation in cells.
In arterial cells, these mutations cause inflammation that can clog arteries. When these fats are incorporated into skin cells, their mutation causes skin cancer.  (This is why people often get the most dangerous forms of skin cancer in places where they are never exposed to the sun"

Egen översättning med hjälp av Googel Translate:
“"Problemet är att fleromättade fetter är mycket instabila och oxidera lätt i kroppen (om de inte redan har oxiderat under bearbetning eller genom ljusexponering medan dom stått i mataffärens hylla). Dessa oxiderade fetter orsakar inflammation och mutation i cellerna.
I arteriella celler, dessa mutationer orsakar inflammation som kan täppa igen artärer. När dessa fetter införlivas i hudceller, orsakar deras mutation hudcancer. (Det är därför människor ofta får de farligaste formerna av hudcancer på platser där de aldrig utsätts för solen"


Skulle alltså inte förvåna mig om de flesta krämer, "hudvårdsprodukter" och oljor som människor smörjer in sig med bidrar just till den ökade hudcancern vi bland annat ser i Sverige. Jag är också skeptiskt till att spruta in bläck (kemikalier) i kroppen. Jag kommer aldrig att tatuera mig.

I´m just saying.

Har du någon åsikt i frågan?

Jag önskar er läsare härmed ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar