2014-12-28

Varför är vissa prylar svåra att rensa?

Vilka prylar har varit svårast att rensa?

  • De prylar som kostat en slant. (för att "man" lagt massa tid på att arbeta ihop pengar till prylen)
  • De prylar som vi lagt mycken energi (här dyker tid upp igen) på. 

Det kan handla om att läsa på om prylen, läsa åsikter, recensioner, jämföra, åka och titta eller till och med göra prylen själv, eller på något annat sätt lägga tid på prylen. Man upplever att man slösat massa tid helt enkelt.
(Antagligen är det också därför svårt avsluta en relation som man lagt mycken tid på,, det gör ofta”ont”.)

The Endowment Effect
 (Endownment betyder kapital, begåvning, donation enligt Wikipedia, så låt oss kalla den doneringseffekten i brist på bättre vetande). Att när vi inte lyckas sälja har vi ändå ibland svårt att donera bort vissa prylar.

Som jag har förstått handlar "The Endowment Effect" om att man värderar en pryl högre bara för att man ”äger” den. Att ofta värderar vi en sak mer om vi äger den än om vi inte äger den. Egot gillar ju som bekant att äga. Just för att vi ogillar förluster är det alltså svårt att göra sig av med något som vi upplever att vi äger. Om vi inte tror oss äga, har vi ju inget problem med att låta prylen vara.

IKEA-effekten:
Att lägga tid på en pryl låser fast oss ännu mer vid en pryl. Japp! Detta kallas tydligen IKEA-effekten!
Dvs när vi väl släpat hem en pryl, t.ex. en bokhylla från IKEA, och lägger ÄNNU mer tid på att montera ihop den, desto svårare är det att göra sig av med den! Det måste liksom gå ett par år så att vi glömmer bort att vi lagt en dags montering på den där bokhyllan (plus allt slit med att släpa hem alla kartonger med monteringsmaterial)..
Det är alltså enligt teorin lättare att göra sig av med prylar som vi inte lagt tid på. Makes sense, right?
Ett tips är då att undvika att lägga en massa tid på någon pryl, för då kommer vidfästning/fastsättning (”attachment”) med på köpet.

Här en video om dessa effekter:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar