2015-06-19

Lära sig prata spanska?


De röda länderna har enbart (i princip) spanska som språk,
de blå lite mer blandat fast delvis spansktalande.
Bilden en skärmdump härifrån
Min mamma var intresserad av språk (har jag fått veta), men när jag växte upp var jag tyvärr inte speciellt intresserad (inte redo?). Jag kunde prata engelska skapligt, men hade noll koll på det grammatiska. Jag skrev det jag tyckte lät bäst på proven och det gick hyfsat ändå. Det hade varit kul att träna lite spanska med henne nu, men hon finns inte med oss längre. Jag fick bland annat ärva både en spansk ordbok när hon gick bort. Hon gick bort när jag var relativt ung och jag hann tyvärr aldrig testa hennes spanska kunskaper (eftersom jag själv inte kunde något).. När det var dags att välja språk i sjuan, gick det bara att välja mellan tyska och franska, så då valde jag tyska, mest för att det sas vara lättare, lat som jag är (och för att omgivningen tyckte att det var bättre att kunna tyska).

- Ja, ich spreche ein bitchen deucht, weineger muss ich sage.. :-) Imponiert? (WAS!?)

Nu är det dags att ta tag och träna lite spanska tror jag! Hola, come sta! Blivit lite utmanad kan man säga. .-) Jag har förövrigt alltid gillat de spansktalande länder jag varit i, människorna har varit trevliga och givit ett gott intryck. Och när jag tänker efter så är det ett mycket bra intresse för en person som aspirerar till att leva en aning minimalistisk och enkelt. Det behövs i princip bara en dator, Internet och låna ljudböcker på biblan. Det brukar alltid också finnas någon i umgängeskretsen som har läst spanska som du kan träna lite med.

Länder som officiellt har någon
form av spanska som språk.
Bilden en skärmdump härifrån 
Vad är då iden med att ta tag i spanska kanske någon frågar sig?

- Jo, det är ett relativ välspritt språk. Totalt 440 miljoner sägs tala spanska. Källa

Och hur det än är så kanske man får för sig att dra till ett varmare land på ålderns höst, spanska och engelska borde man klara sig rätt bra på. (Svenska sommaren på 2-3 månader just doesn´t cut it!)
Spanska talas t.ex. på Kanarieöarna, Mallorca och såklart i Spanien. Vid karibiska havet bör man klara sig bra på engelska och karibisk spanska. Andra alternativ kan vara Sydamerika, typ Argentina, Uruguay (politiken i vissa länder kommer förhoppningsvis förbättras med tiden).
Hur det än är så är jag idag så otroligt tacksam för att jag fått lära mig engelska. Det språket har öppnat så många dörrar. Det finns så mycket bra att ta del av som är på engelska. Böcker, filmer, människor. Jag skulle verkligen inte vilja vara utan det språket. Jag måste passa på och säga tack till skolan som tränat upp grundfärdigheterna så jag nu själv kunde ta stafettpinnen och springa vidare.

Nu är alltså min tanke att det vore väldigt kul att få lite inblick i den spansktalande världen. Kanske det är fler som hakar på denna utmaning?!
Min bakgrund inom spanska: För cirka 10 år sedan fanns det en kvällskurs i spanska som jag hoppade på, men den gick jag bara en termin. Sen började jag få svårt att hänga med, för det var mest språklärare som gick den där kursen och ville utöka sitt lärande. Jag kände att jag inte riktigt passade in i det gänget, haha.
Nåväl vi får se hur länge denna influens håller i sig, men vi kör så länge det finns lust! Jag har redan inventerat runt på arbetet vilka som kan spanska, och försöker träna mig genom att växla några ord här och där!
Jag tänkte följa upp det här inlägget med lite tips om hur man kan träna spanska. Kanske det även kommer ett tips om filmer som gjorda på spanska och som kan vara bra att se/höra.

Här är förövrigt en länk till en pdf att ladda ner, verkar bra!

Häng med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar