2016-01-16

En hyllning till er som är smarta!

Idag tänkte jag vara lite politisk inkorrekt och bekräfta och uppskatta intelligenta människor. Sådana som har lite lättare att förstå komplexa saker än oss andra. Sådana med högt IQ. Sådana som kopplar, ser samband och tänker snabbare än oss andra..Nämen, det här får man väl inte tala om i PK-Sverige? Nåväl.. Jag gör det ändå!

Jo, jag vet att det finns något som heter EQ också (den invändningen kommer ju som ett brev på posten av alltför förutsägbara människor), men nu blev det ett inlägg om IQ, OK? :-)

Indoktrinerade tankar och idéer är inte alltid vad dem ser ut att vara. Bara för att något anses som normalt behöver det inte vara det. De kan få ett annat sken när upplysningen gör sig gällande.  Vilken grundsats låter vi forma våra principer och vårt handlande etc.) Och har vi intelligens nog att acceptera ett argument som är bättre underbyggt med mer sanning när vi väl utsätts för de? Eller är det ett stark outvecklat ego som styr oss och vi inte vill lyssna utan hellre ha sista ordet? You decide.


Just det, bara för att du inte har hög IQ är du inte värdelös, du har andra förtjänster! Det är  upp till dig att hitta dessa och utnyttja på ett bra sätt. Vi är alla unika i någon mån och kan vi hitta det vi är bra kommer andra ha mycken glädje av det!

Precis! Många kan förklara något om låter komplext, men kan dom inte förklara det enkelt har de inte så bra koll egentligen. Det viktiga är att enkelhetens som förmedlas är rätt. Det finns massor med människor som förmedlar komplexa saker som enkelt men som dragit fel slutsatser och därmed bara lurar andra (ofta omedvetet).

Det måste definitivt vara jobbigt att vara intelligent i dagens samhälle eftersom intelligens inte direkt är något som uppskattas, utan det är snarare dumhet som är normen. (Där jag definierar dumhet som en ovetande tendens till självdestruktivitet. Enkelt sagt.) Jag vet det finns alltid undantag och så vidare, men vi snackar generella termer nu. Jag kan bara föreställa mig hur jobbigt det måste vara för en intelligent person att välja att fördjupa sig i vissa ämnen, att lyfta på stenar och se det sjuka som finns lite här och där, men som de flesta aldrig ens reflekterar över. Att inte bli förstådd. Att försöka förklara något som folk ännu inte begripit. Det måste vara jobbigt minst sagt.
”Great mind discuss ideas;Average minds discuss events;Small minds discuss people. – Eleanor Roosevelt
Att ha lägre IQ innebär inte att saker går att förstå, det tar bara lite längre tid för oss med mindre IQ, och således har de smarta ett försprång när det gäller att bryta ner komplexa saker och förstå dem. Vi andra måste förstå att vi inte är lika smarta, men med ambition och envetenhet kommer vi långt! Och en sak ska vi ha klart för oss, utan sanningsenlig input är förstås även de med väldigt hög IQ ute och cyklar och har svårt att dra några vettiga slutsatser. Skit in = skit ut kan man säga. Och vi andra måste försöka genomskåda vilka som har bra input för att vi ska veta vem vi ska lyssna till. Jag säger inte att det är lätt. If it was easy everyone would be doing it! :-)

Själv är jag oerhört tacksam för de intelligenta människor som jag hittat via Internet , böcker, videos mm, och få ta del av deras tankar. Väldigt tacksam! Jag älskar att hitta idéer och tankar som fullständigt blåser min skalle och får mig att se på saker i ett nytt sken. Tycker det är så häftigt helt enkelt! Därför uppskattar jag tänkare och filosofer som funderat mer än den vanlige personen ute på gatan.

Och låt oss vara ärliga, vi är ganska många som inte är så smarta (det är smart bara att inse det). Vi behöver ofta riktlinjer och signaler för hur vi ska leva ett bättre liv. Vi behöver fakta och resonemang som ger förklaringar och kan peka på vad konsekvensen blir om vi handlar si eller så. En del av oss har haft tur och fått detta via sin omgivning och en del av oss har fått söka själva.
Varför har då detta för betydelse kan man fråga sig? Jo, för om vår frihet ökar eller minskar beroende på hur vi gör våra val, så påverkar det oss helt klart. Konsekvenstänk. Det går inte att tänka ut allting optimalt själv. Låt oss vara ödmjuka nog att inse det. Människan tycks vara långt ifrån tillräckligt intelligenta varelser för att åstadkomma detta, men tillsammans kan vi komma en bit på vägen. Och det i sig är värt något!

Nedan några punkter för att skapa en större förståelse och tacksamhet för de med hög IQ. För det är förstås inte bara positivt med ett högt IQ, det har naturligtvis även nackdelar. Balans, Ying Yang, manligt kvinnligt osv. Motsatser är en naturlig del av livet.
------------- --------

"Du inser hur döende allt är och att ingenting verkligen betyder något. Du söker efter svar och det driver dig galen ", skriver Akash Ladha.


Marcus Ford bekänner omfatta följande:
• Skolan är inte utmanande, vilket gör det till ett tråkigt fängelse.
• Lärarna kan älska eller hata dig för din ”smartness”. Båda kan vara obehagligt.
• Vissa människor kommer att skrämmas av dig. Svårt att få vänner.
• Grupptryck. smarthet leder inte ensamt till framgång som en vuxen, men alla kommer att ha höga förväntningar på dig.
• Mindre okunnig, mindre lycksalig. Varför? Eftersom du ser flera fel i världen. Speciellt om du börjar undersöka vissa saker. 

Det finns en riskt att du inte förstår värdet av hårt arbete.
"Iintelligens blir ett problem när de som har upptäckt tidigt i livet att de inte behöver arbeta så hårt för att hålla jämna steg, och därmed aldrig utveckla en god stark arbetsmoral", skriver Kent Fung.
Källa: http://www.psychologyandi.com/5-disadvantages-of-being-highly-intelligent/4/

Att ha en hög IQ garanterar inte att du lyckas här i livet, utan uthållighet krävs för att lyckas, och måste utvecklas. Studier visar att intelligenta människor inte alltid kände att de behövde intelligensen för att lyckas, utan att det fanns andra sätt som var av större betydelse.


IQ klockkurvan, med ett medel på 100
Bilden från: https://en.wikipedia.org/wiki/File:IQ_curve.svg

The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing or thinking."
Eftersom det är otroligt svårt att tänka nytt är detta en stor utmaning för mänskligheten! Därför är det så spännande med människor som verkligen tänkt, som försöker leva moraliskt och som kommer med nya resonemang utifrån fakta och logik. Fascinerande!

Intelligens är inte speciellt värderat i dagens samhälle där någon slags likriktning råder, ni vet, dagens egalitära norm. Antagligen är vi som är majoriteten (alltså dumma), kanske rädda för att släppa lös högre intelligens för mycket. Avundsjuka, rädsla som utmynnar i någon from av dömande mm.
Vi missar med andra ord ofta att ta tillvara smarthet i vår egen brist på kompetens. Vi lyssnar på fel människor som är duktiga på retorik, men vars innehåll är dåligt underbyggt etc. Vi missar viktiga steg i civilisationens utveckling. Problemet med att lyssna på människor med dålig input och dålig förmåga att dra slutsatser är ju att de tyvärr för oss i fel riktning, vi går då åt fel håll. I dagens samhälle ser vi mycket sådant som får uppmärksamhet tyvärr. Det är därför förvirringen och splittringen tycks öka. Vi måste vända detta annars är jag rädd att det kommer sluta illa.

Matthew Stern bekänner att folk är mer kända för sin personlighet dvs. humor, charm och utseende; inte för att vara intelligenta. Han nämner bland annat Albert Einstein, Bill Gates och Steve Jobs.

Intelligenta människor behandlas ofta med misstänksamhet och förakt. "Ingen gillar en know-it-all." person. Så i allmänhet måste smarta människor dölja sin intelligens eller utveckla charm och humor så de inte verkar så hotande, säger Kent Fung.

Tack för att ni finns, ni intelligenta människor som söker lösningar på på problem, som förgyller vår vardag, som söker sanningen och som låter oss andra få ta del av er arbete, tankar och idéer! Ni är enormt uppskattade av undertecknad!

Uppskattar du intelligens och i så fall varför? Eller ser du risker med för smarta människor? Rädd för vad de ska åstadkomma? Typ uppfinner en vätebomb osv? Det finns såklart bättre eller sämre sätt att använda sin intelligens. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar