2016-02-21

En stor börda från mina axlar...

lyfte den dag jag förstod att ingen var skyldig mig något. Precis som för Harry Browne så var det även så för mig under många år. Någon annan skulle "ge mig ett jobb", någon annan borde ge mig försörjning om jag inte fick jobb. Någon annan skulle ta ansvar för det samhälle som skapats osv. Det var ju inte mitt fel att samhället var så dåligt konstruerat, eller. Någon annan var skyldig mitt ett värdigt liv etc.. Någon annan var ansvarig för att jag skulle ha möjlighet att ha ett bra liv. Idag tar jag ansvar för mitt liv på ett annat sätt och har utvecklat mina insikter något..

Ständig förändring är en del av våra liv och vår utveckling.

Idag tänkte jag visa er ett brev som jag läste för många år sedan och som jag än idag gillar.

// Denna artikel publicerades ursprungligen i en tidningsspalt , tillägnad Harrys Brownes 9-åriga dotter, December 25, 1966
Det är jul och Harry funderar på vad han kan ge sin dotter, han skriver att han är själviskt och vill ge sin dotter någonting som stannar hos henne mer än några få månader. Han ger henne denna gåva som kanske kan påminna om honom varje jul..

Jag tyckte brevet var så fint skrivet så jag var tvungen att publicera det på svenska,
översättning PG Ågren, ursprungskälla: http://www.harrybrowne.org/articles/GiftDaughter.htm
//

Nedan alltså Harrys brev till sin dotter, utdrag från

”En gåva för min dotter” / "A Gift for My Daughter" 
”Om jag kunde ge dig bara en sak, skulle jag vilja att det ska vara en enkel sanning som tog mig många år att lära mig. Om du lär dig det nu, kan det berika ditt liv på hundratals sätt. Och det kan hindra dig från att möta många problem som har skadat människor som aldrig har lärt sig det. 
Sanningen är helt enkelt denna: Ingen är skyldig dig något.

Betydelse 
Hur kan en sådant enkelt uttryck vara betydelsefullt? Det kanske inte verkar så, men att förstå det kan välsigna hela livet.
Ingen är skyldig dig något.
Det betyder att ingen annan lever för dig, mitt barn. Eftersom ingen är du. Varje människa lever för sig själv; sin egen lycka är allt han någonsin personligen kan känna.
När du inser att ingen är skyldig dig lycka eller något annat, kommer du att befrias från förvänta dig vad som inte är sannolikt. 
Det betyder att ingen behöver älska dig. Om någon älskar dig, beror det på att det är något speciellt i dig som ger honom lycka. Ta reda på vad det är som är speciellt och försök göra det starkare i dig, så kommer du bli älskad ännu mer. 
När människor gör saker för dig, är det för att de vill - eftersom du på något sätt, ger dem något meningsfullt som gör att de vill behaga dig, inte för att någon är skyldig dig något.
Ingen måste gilla dig. Om dina vänner vill vara med dig, så är det inte av plikt. Ta reda på vad som gör andra glada så kommer de att vilja vara nära dig. 
Ingen måste respektera dig. Vissa människor kan även vara ovänlig mot dig. Men när du inser att människor inte behöver vara snälla för dig, och inte kan vara vänlig mot dig, får du lära dig att undvika dem som skulle skada dig. För att du inte är skyldig dem något heller. 
Leva ditt liv
Ingen är skyldig dig något. 
Du är skyldig dig själv att vara den bästa möjliga person. För om du är det, kommer andra vill vara med dig, vilja ge dig de saker du vill ha i utbyte mot vad du ger till dem.
Vissa människor kommer att välja att inte vara med dig av skäl som inte har något med dig att göra. När det händer, leta någon annanstans för relationer som du vill ha. Gör inte någon annans problem ditt problem. 
När du lär dig att du måste förtjäna kärlek och respekt från andra, kommer du aldrig räkna med det omöjliga och du kommer inte bli besviken. Andra behöver inte dela sin egendom med dig, eller deras känslor eller tankar.
Om de gör det, är det för att du har förtjänat dessa saker. Och du har all anledning att vara stolt över den kärlek du får, dina vänners respekt, den egendom som du har förtjänat. Men ta dem inte någonsin för givna. Om du gör det, kan du förlora dem. De är inte dins genom rättighet; du måste alltid förtjäna dem.
Min erfarenhet 
En stor börda lyftes från mina axlar dagen jag insåg att ingen är skyldig mig något. För så länge jag trodde att det fanns saker som jag hade rätt till, hade jag nötande slitit ut mig - kroppsligt och känslomässigt – i ett försöka  att driva in dem. 
Ingen är skyldig mig moraliskt beteende, respekt, vänskap, kärlek, artighet, eller intelligens. Och när jag väl insåg det blev alla mina relationer långt mer tillfredsställande. Jag har fokuserat på att vara med människor som vill göra de saker jag vill att de ska göra. 
Den förståelsen har tjänat mig väl med vänner, affärsbekanta, älskare,  försäljningsutsikter framtidsutsikter och främlingar. Det påminner mig ständigt att jag kan få vad jag vill endast om jag kan komma in i den andra personens värld. Jag måste försöka förstå hur han tänker, vad han anser vara viktigt, vad han vill. Först då kan jag appellera till någon på ett sätt som kommer att ge mig vad jag vill ha. 
Och först då kan jag avgöra om jag verkligen vill vara med någon. Och jag kan spara viktiga relationer till dem som jag har mest gemensamt med. 
Det är inte lätt att sammanfatta i några ord vad har tagit mig år att lära sig. Men kanske om du läser om denna gåva varje jul, kommer innebörden bli lite tydligare varje år. 
Jag hoppas det, för jag vill mer än något annat få dig att förstå denna enkla sanning som kan göra dig fri: ingen är skyldig dig något.” - Harry Browne, december 1966 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar