2016-03-29

Hus på hjul, artikel i Grus & Guld 4/2015

Åh, det här reportaget måste ni kolla in om ni också är intresserade av Tiny Houses på hjul! Det är ett reportage i tidningen Grus & Guld nr 4 2015. Bläddra till sidan 12.
En gammal mercedes buss från 1965, skattefri och allt. Visst ser den charmig ut!
Inredningen ser också sådär hemtamt och mysigt blandat. Trä i sin naturliga färg ger en lugnande känsla. Fotona tagna av Niklas Björling, dock är det här urklippta skärmdumpar och alltså betydligt bättre i tidningen.


Tog några skärmdumpar från tidningen då saker har en tendens att försvinna efter ett tag på Internet, just saying.

Gillade några meningar lite mer ändra.

”Lån betyder mindre frihet” - Maren
Samtidigt som det år för år går att läsa att lånen bara ökar.. och ökar..
urklippt från följande artikel.

”Miljömässigt är hus på hjul en kompromiss. Att flytta på huset – som väger sju ton – går knappast att göra utan en stark dieselmotor och stora mängder bränsle. Men det är begränsningarna i boendet som gör att man automatiskt blir miljömedveten, menar de. Den moderna normen i västvärlden är egentligen ett vulgärt överflöd, säger Peter – en lägre standard vore mer hållbar. – Även en normal välfärdsfamilj som lever ekologiskt värmer upp mycket mer utrymme än de behöver.”
- Peter
Det verkar som de Tiny house stilen omedvetet ger en form av dygden måttfullhet.

FAKTA enligt tidningen, äntligen börjar det benas ut vad som gäller (lagmässigt). När jag ringde kommun här i stan visste det ingenting om vad som gällde, vare sig om tiny houses eller huruvida man fick stå längre än 6 veckor på samma plats med husvagn i den här kommunen. I min ungdom hade jag en husvagn som bara gav mig bekymmer på grund av jag inte hade något bra ställe att ha den på.. vill inte vara med om samma igen.. Det mesta är reglerat i det här landet och det är jobbigt att gå mot strömmen om man gillar frihet. Heder åt er som har modet att gå först och banar väg för oss andra!
"Ett hus på hjul räknas som en byggnad, om det uppfyller Boverkets krav för detta - bland annat att det är en varaktig konstruktion som står varaktigt placerad på mark. Då krävs det normalt bygglov, menar Stefan Hallin, byggnadsingenjör på Boverket. Byggnaden ska också uppfylla vissa krav, på till exempel tillgänglighet.
Även husvagnar behöver bygglov om de står på samma plats längre än ”en normal semesterperiod”, det vill säga cirka fem veckor. Men hus på hjul räknas inte automatiskt som husvagnar, utan det är något som måste avgöras från fall till fall, enligt Hallin.
Om minihuset står parkerat på en tomt där det finns ett en- eller tvåbostadshus kan huset på hjul räknas som ett attefallshus, och därmed slippa bygglov – om det är mindre än 25 kvadratmeter stort, mindre än fyra meter högt och följer Boverkets bygg- och konstruktionsregler. 
En bygganmälan ska fortfarande göras, och startbesked krävs innan huset på hjul får ställas på plats. Ett attefallshus får användas som permanentbostad, till skillnad från den mindre friggeboden.
För att få framföras på väg krävs att huset är trafiksäkert.Många bygger sina hus så att de räknas som så kallade Efterfordon som får framföras i högst 30 kilometer i timmen efter en bil eller traktor." 
Titta vilken otroligt vacker fönsterruta, förövrigt det ser riktigt mysigt ut! 17 kvadratmeter bor de på enligt tidningen. Allt går om man vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar