2016-06-22

Utflykt till Münchenbryggeriet

Ställen man måste kolla om man är en nyfiken själ... Hörde pratas om Münchenbryggeriet bland arbetskollegor. Där skulle Skinnarviksberget ligga bland annat, något som klassas som en sevärdhet i Stockholm. Så Münchenbryggeriet it was. Det var en fin byggnad i tegel. Välbevarad och troligen nyrenoverad. (spekulationmaster i farten)

Övriga iaktagelser på byggnaden: Charmig och troligen arkitektritad.

Av någon anledning gillar jag skorstenar även om de släpper ut något. De symboliserar på något vis ofta att något tillverkas. Något som efterfrågas av allmänheten. Produktion. I det här fallet är det dock gamla fabrikslokaler som gjorts om till konferensanläggning (typ). Plus Riddarfjärdens gymnasium.
Titta va vacker med det röd/orangea/bruna teglet. Ett material som står sig bättre än trä.


Det verkade vara en ganska stor anläggning. Det här kallas Münchenbryggeriet magasinet. Förövrigt undrar man ju hur namnet uppstod? Något bryggeri från München som expanderade till Stockholm? Nix, orkar inte googla just nu.. 
 Från Wiki om Münchenbryggeriet:

"Öltillverkningen startade 1857, i lokaler som tidigare varit en klädesfabrik, och pågick till 1971. Efter en stor brand 1893 återuppbyggdes bryggeriet snabbt i renässansstil och fasaden mot Riddarfjärden utgör idag ett vackert inslag i Stockholms gatubild. Ett hot om rivning efter att öltillverkningen flyttats av dåvarande ägaren Pripps till Bromma hösten 1971 kunde inte avvärjas förrän efter valet 1976. Byggnaden har alltså fått stå kvar.", källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bra_artikel/2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar