2016-08-28

Dags att göra äppelpaj igen..

Förstår att det vattnas i käften på dig nu. ;-)
Yes.. You deserve it, right. You´ve worked for it.. ;)
Japp, jag har syndat med denna onyttiga men otroligt goda efterrätt igen!
Det är ju så att äppelträden på gården där en bor "blommar" med äppen nu... Så hur ska en då kunna stå emot att inte åka och köpa ingredienser för att göra äppelpaj?!? Jag menar free apples..

- Omöjligt, if I may say..

Så what to do? Do it.. och träna hårt sen..

Enda som är nyttigt är väl äpplena. Men ibland måste man få unna sig eller hur? *ser att ni nickar medgivande*

Okey, so here goes..

Jag har skrivit om detta tidigare och det här är en repeat på detta, fast med nya bilder! Det gamla inlägget kan läsas här! Ingen anledning att ändra ett vinnande koncept!
Ingredienserna man behöver för att göra en otroligt god äppelpaj / äppelkaka.
Ingredienserna man behöver för att göra en otroligt god äppelpaj / äppelkaka. Missade att ha med dinkelmjölet på bild. :/
Smulpajen består av ca 150 gram smör, 3,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat och ett par matskedar socker. Kanel och sockret som ska hällas på äpplena har också blandats ihop. Denna gång testade jag även med pepparkakskryddor och det fungerade!
Smulpajen består av ca 150 gram smör, 3,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat och ett par matskedar socker. Kanel och sockret som ska hällas på äpplena har också blandats ihop. Denna gång testade jag även med pepparkakskryddor och det fungerade!

Har här lagt ett lager av äppelskivor ovanpå ett tunt lager av smulpaj. Sen på med kanelsockerblandningen.
Har här lagt ett lager av äppelskivor ovanpå ett tunt lager av smulpaj. Sen på med kanelsockerblandningen och sen mer smulpaj..
Hur gott blev det? Betyget blir 9/10. Mycket gott med andra ord!
Hur gott blev det? Betyget blir 9/10. Mycket gott med andra ord!
Två lager av äppelskivor som gjorts med osthyvel.

Det här är ett enkelt recept som fungerar.

Du behöver  ca 6 st. äpplen (inte så stora)
1 msk socker
3 tsk kanel.
Blanda ihop socker och kanel, detta används för att hälla ovanpå äppelskivorna senare.

Ströbröd. Smörj in formen med smör och sen ströbröd. Brukar även lägga ströbröd längst upp på toppen ovanpå pajen liksom.

Smuldeg (görs separat i en egen bunke):
3-4 dl vetemjöl. Varav jag brukar blanda i någon deciliter ekologiskt dinkelmjöl istället för vetemjöl. (låter i alla fall nyttigare)
2 msk socker
150 gram smör eller margarin

Blanda ihop så det blir en fin smuldeg (utan alltför stora smörklumpar).

Sen dags att skala äpplen, det gör jag med en potatisskalare. Brukar skala alla äpplen på en gång.

Passa på och värm ugnen till 250 grader så den är redo när du är klar att köra in äppelpajen.

Smörj in formen och ha på lite ströbröd. Jag har märkt att det fungerar även om man glömmer detta, duh.

Börja med att lägga ett lager smulpaj i botten (3 lager behövs smulpajen till). Lägg sedan på äppelskivor. Jag brukar använda en osthyvel som ger tjocka skivor. Då går det supersnappt att skiva ett äpple. På med kanelsockerblandningen ovanpå äpplerna, spar hälften.

Lägg ytterligare ett lager av smulpaj, och sen äpplelskivor ovanpå igen. Nu kastar du på det sista av kanelsockerblandningen på äpplerna. Sprid ut jämt!.

Lägg sedan sista lagret av smulpaj ovanpå äpplerna så dom blir täckta. Strö på ströbröd och sen in med den i ugnen.

15-20 minuter i ugnen (som sagt 250 grader) brukar fungera för mig. Man måste känna om äpplernas konsistens är klar. Gaffel och känna ungefär som man känner om potatisen är färdig. Det är hela grejen med att få till en riktigt god äppelpaj!

Ett tips är också att inte ställa äppelpajen för högt i ugnen (så den blir bränd på toppen, men inte riktigt "genomstekt").

Förslagsvis serveras äppelpajen tillsammans med en kall vaniljsås! Jag föredrar den vaniljsåsen som man köper i pulverform. Brukar ta en påse till en liter mjölk. 3 procentsmjölken blir godare än 1,5 procent. Den här gången fanns inte vaniljssås på pulver så då fungerar det lika bra med Marsan som gör lite tunnare än vad som står på förpackningen.

Bon appetit! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar