2016-09-18

Visdom eller intelligens?

Livet handlar mycket om att ”figure it out”. Vi börjar pretty much som ett blankt kapitel när vi föds. Vår omgivning lär oss, vi påverkas. Vi indoktrineras ofta att tro att det liv vi lever är det rätta. Vi lever i vår lilla bubbla tills vi serveras bättre argument. Ibland är vi så indoktrinerade att vi inte kan ta till oss eller bli redo för bättre alternativ.

Det handlar om att söka och ifrågasätta om det finns bättre alternativ. Sällan har vi turen att födas in i en familj av ren visdom, de är ytterst få förunnat (eftersom visdom är svårfångat). Därför måste vi ofta söka visdomen själva. Att förstå biologi och bättre kunskap, bevis och vetenskap. Om att lära känna sig själv och sin omvärld. Förstår vi omvärlden och närmar oss sanningen blir våra liv så mycket enklare att leva. Det tror i alla fall jag.

En intressant frågeställning: Om du fick välja mellan att vara väldigt intelligent eller besitta visdom, vad skulle du då välja?

Jag skulle välja visdom. Alla dagar i veckan.

Intelligens kan kanske få dig att tjäna pengar, eller lösa ett svårt problem, men visdom kan göra dig lycklig, eftersom du gör bättre val. Visdom är vägen till ett lyckligt liv. Bara för att du har intelligens betyder det inte att du har visdom. Det är två skilda saker.

"Mot den okunnige fäktar den vise förgäves." - okänd

Intelligens är förövrigt inte något vi förtjänat själva, utan det är något som blivit till genom det genetiska lotteriet som vårt ursprung har. Intelligens är ungefär som att bli snygg, eller som att vi blivit lång eller kort. Det är vår biologiska genpool som skapar vår intelligens, vårt utseende, vår längd etc. Den är inte förtjänad. Att vara stolt över något som inte är förtjänat rimmar illa.

Visdom är dock något vi kan ta till oss och lära oss. Den kan vi ”förtjäna” om vi söker den. Den går nämligen att överföra. Det är det fantastiska med visdom och vara öppensinnad för nya möjligheter, öppen för bättre argument, bevis och reson. Visdom är dock svårfunnen, speciellt i en värld där omgivningen är förvirrad och där mycket består av lögner. Det gäller att vara kritisk till ”sanningarna” du blir serverad.
Paretoregeln gör sig ofta gällande. Ungefär 80 % av det du blir utsatt för är utan värde och förvirrar.

Vad skulle du själv välja? Intelligens eller visdom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar