2017-04-22

Lära sig spanska med datorprogram från Byki?

Hola! ¿Qué tal? ¿Es bueno

Uppföljning på spanskan. Ni som följt denna blogg en längre tid vet jag hade några inlägg om att lära sig spanska för ett tag sedan. Bland annat ett om olika spanska kurser men även ett inlägg om spanska filmer som är sevärda.

Nu har spanska-intresset vaknat till liv igen (efter att varit i dvala) så vad passar då bättre än att tipsa er om vad jag använder..

Coffee Break Spanish tycker jag (med flera) är en riktig höjdare. Finns massor med fria avsnitt att ladda ner (mp3). Perfekt på promenaden eller i bilen.
Coffee Break Spanish, finns många mp3 att ladda ner och ha i mobilen och lyssna/träna på när du promenerar.

Undertecknad fick även ett tips från Andy Graham om hur han lärde sig spanska och han sa att använde ett program på datorn där han kunde spela upp samma ord 20-30 gånger. Okey, låter ju kanske lite tråkigt dårå men... Det var det bästa sättet för honom att lära sig. Om Andy bara hörde ordet någon gång fastnade det inte. (
Det tyckte jag stämde väl in på mig som också behöver höra samma sak en drös med gånger innan polleten ramlar ner så värt att pröva! Som jag brukar säga: repetion är kunskapens moder. :-)

Programmet finns i en gratis variant. Byki Express, och vill man kan man köpa till Deluxe versionen (kostar ca 70 dollar). Där får man såklart mycket mer, men Byki Express räcker ganska bra för oss nybörjare (tillsammans med Coffee Break Spanish).
Texten i programmet är på engelska. Förövrigt är BYKI en förkortning av "Before You Know It", vilket programmet hette innan det blev uppköpt (om jag förstått det hela rätt).
Här kan du repetera ord tillräckligt många gånger för att de ska fastna.
Programmet går att ladda ner från Byki.com

Det är en form av interaktivt program.


Man kan alltså trycka på "Play" hur många gånger som helst för att höra ordet uttalas. Trycker man på sköldpaddan läses ordet i "slow motion".
Samtidigt som ordet läses upp (på spanska) så visas ibland en lämplig bild som man kan ha som hjälp att associera ordet.

Du får ibland skriva vad svaret ska vara på engelska. Exempelvis vad Como Estas betyder. Enda dryga är att tangentbordet blivit amerikanskt så frågetecken hamnar t.ex. på understreck.
Programmet är petigt med hur du stavar, punkt och frågetecken osv. (många fel blev det för undertecknad, hahah). Ibland är det fel och skriva "I am sorry." utan det ska vara "I'm sorry." till "Lo siento." Stora och små bokstäver ger fel också.  ja lite tramsigt kan tyckas.
Det är uppbyggt lite som ett dataspel med olika nivåer och har man fel på
 någon fråga så får man liksom "traggla" den om och om igen.
Man väljer själv svårighetsgrad genom att välja i en "lista".Varje lista har som olika "Step" moment. Typ 3 steg. (Preview It, Recognize It, Produce It).

Det finns inte så många listor i Byki Express, men det finns en del i alla fall och det går att ladda ner andras listor.

01 - Quick Start - kommer t.ex. en del tycka är lite för lätt.

Som sagt det går att ladda ner gratis listor från nätet, listorna består av .b4u filer. Det finns över 100 olika listor att ladda ner. Varje lista innehåller diverse ord eller meningar:
Listan "Asking for directions" som går att ladda ner gratis.
Listan "Animals 1" och det vackra ordet "la mariposa" - fjäril.
Under meny "List" kan du själv lägga till nerladdade listor.
Det går att följa vad man har gjort. Som synes är det här första dagen jag testar programmet. :)

Rekommenderar programmet helt klart! Positivt överraskad att det är så bra, och dessutom finns i en gratis version.

Övrigt

Programmet ägs av företaget Transparent Language, ett företag i "New Hamshire", USA.

Installationen tar ca 93 mb (exklusive de nerladdade listorna) på hårddisken (och verkar inte innehålla något virus. Jag vet känns läskigt att starta igång .exe filer, men gick bra för mig)
-----------------  -------------  ---------
Nix, har inte fått ett öre för att skriva detta..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar