2017-06-14

Om filmen Conan the Barbarian

Som bekant gillar jag att läsa, och för stunden läser jag boken Total Recall, av Arnold Schwarzenegger, vars flesta filmer jag förövrigt gillar. Växte upp med hans filmer. Jodå jag gillar underhållning också! Ser gärna en film då och då. En liten recension av boken lär komma vad det lider. I denna bok pratar han en del om filmen Conan som efter mycket om och men blir gjord. Jag blev tvungen att se den. Jag hade inte sett hela förut. Vad handlar då filmen om?

Bilden från: http://www.imdb.com/title/tt0082198/
Conan the Barbarian (1982 fantasy film)
Filmproducent: Dino" De Laurentiis

Öppningsscenen i ”Conan The Barbarian” där lilla Conans by attackeras av den onda härskaren av ”Snake Cult, Thulsa Doom. Unga Conan som bara är ett barn får se sin by, sin stam, sitt läger förstöras, sina släktingar och vänner dödas. Han får även stå och se på när sin far kämpar för sitt liv, och få se honom få en yxa i ryggen, spottandes blod och strax därefter attackerad av hundar. Dödad. Och som om det inte är nog, när slaget är över och han står och håller sin mamma i handen får han bevittna hur sina antagonister (Doom) hugger av sin mammas huvud med ett svärd (efter att hon givit upp och lagt ner sitt svärd).

En hemsk öppningsscen som väcker den känsla av avgrundsdjup orättvisa inom oss. Konflikten som skapar drivkraft i Conan.
Det är endast de små barnen som får överleva, dessa blir slavar. Föräldralösa lille Conan blir alltså slav och får till uppgift att driva ett stort tungt kvarnhjul (plågornas hjul) tillsammans med de andra barnslavarna. Till slut är han ensam kvar för att driva det stora kvarnhjulet, hans muskler växer för varje år. Han tycks vara den enda som överlevt från sitt gamla läger.
Conan har blivit vuxen.. och han blir då satt att bli gladiator varpå han lyckas överleva första matchen, hans känslor trubbas alltmer av, han blir med tiden en ursinnig gladiator som pöbeln älskar. Gladiatorstriderna gör honom hård. Han börjar känna att han betyder något, att han blivit något av värde. Som halsband har han sitt kvarnhjul, som en ratt/roder eller manöverdon till fartyg (skeppsratt). Symbolen för hans hårda liv..

Hans segrar tar honom till öst, ett stort pris, där krigsmästarna lär honom de djupaste hemligheter gällande krigskonsten.
Språkkonsten och skrivandet uppenbaras och görs tillgänglig för honom. Han får läsa poetiska dikter av Khitai för att inte tala om filosofi av Sung.

Men alltid kvarstod stålets disciplin.
När en av krigets mästare frågar: Vad är bäst i livet?
Så anser en mästare att ett bra svar är det som Conan ger:

”To crush you enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women.”
Att krossa sina fiender, se dom drivas framför dig och höra jämret från deras kvinnor.

En natt blir han väckt och någon slår av hans kätting. Han blir frisatt. Han får frihet..

Senare träffar han Subotai och sen även vacker tjuv som blir kär i Conan, Valeria...

The story continues, mer säger jag inte.. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar