2017-08-27

Boken: Konsten att städa, av Marie Kondo

Städmanifestet riktlinjer..

Marie Kondo lägger fram ett "Städmanifest" genom mycken erfarenhet. Detta är en bra bok för oss som vill leva mer medvetet och enklare..
Boken "Konsten att städa" av Marie Kondo. En trevlig liten bok att läsa och bra tips för att lyckas med bestående rensning och att börja tänka kring sitt beteende.
Boken "Konsten att städa" av Marie Kondo. En trevlig liten bok att läsa och bra tips för att lyckas med bestående rensning och att börja tänka kring sitt beteende.
Förenkla ditt liv med et organiserat hem. Det handlar om att förändra ditt liv - en gång för alla!
Förenkla ditt liv med ett organiserat hem. Det handlar om att förändra ditt liv - en gång för alla!

Inre frihet, söker du det? Smartare sätt att städa och rensa och organisera - Läs denna bok. Det är en trevlig bok där vi får följa Marie Kondos resa i städandets vardag. Marie är numera en eftertraktad konsult inom området och har sedan barnsben även ett stort intresse för "husmors" tips.
Även "Rensa i röran med Feng Shui" av Karen Kingston är läsvärd om du går i tankarna att du vill bli lite mer fri med mindre antal prylar och stagnation. Marie Kondo har myntat begreppet "Konmari". Många slänger sig med att de "Konmariar köket" etc.. Denna bok är ursprunget.


Bokutdrag från: Konsten att städa – av Marie Kondo

//s19 //
”Återfall inträffar eftersom människor tror att de städat grundligt när de i själva verket bara gjort ett halvhjärtat försök att sortera och förvara sina ägodelar.”
//s19 //
”Jag stötte på boken The Art of Discarding av Nagisa Tatsumi, som förklarade vikten av att kunna slänga saker.”
//s23 //
”Många människor börjar städa när de befinner sig under stark press, som inför ett prov.”
//s24 //
”Det är därför det är så viktig att snabbt få ordning på torpet. Det gör det möjligt att ta tag i andra, viktigare problem. Städning är ett medel, inte ett ändamål. Målsättningen med att få ordning på torpet måste vara att få till stånd den typ av livsstil du helst vill ha.”
//s29 //
”Det jag försöker säga är att städning, oavsett personlighetstyp, måste inledas med att slänga saker.”
//Längre ner samma sida,s29 //
”Effektiv städning har bara två beståndsdelar: slänga och bestämma var saker ska förvaras. Av dessa två måste slängandet av naturliga skäl komma först. Principen är alltid densamma.”

//s39 //
"Titta närmare på vad som finns i rummet. Jag hade koncentrerat mig så hårt på att attackera högarna med saker jag inte ville ha, att jag helt glömt bort att värdesätta sakerna jag älskade, sakerna jag ville behålla. Jag drog tack vare denna upplevelse slutsatsen att det bästa sättet att avgöra vad som ska kastas och vad som ska behållas är att ta varje föremål i handen och ställa sig frågan:>> Utstrålar det glädje?<< Behåll det om svaret är >>Ja<<. Gör dig av med det i annat fall. Detta är inte bara den enklaste utan även den riktigaste måttstocken för beslutet."

//s58 //
"Den lämpligaste ordningen är följande: först kläder, sedan böcker, papper, allehanda osorterade (komono) och till sist föremål med affektionsvärde. Om du minskar dina ägodelar i den här ordningen kommer uppgiften att bli förvånansvärt lätt. Genom att börja med de enklare ägodelarna och spara de svåra till sist kommer du gradvis att slipa din förmåga att fatta beslut." 

//s65 //
"Vi vet att fysisk kontakt från en förälder, exempelvis att hålla handen, kramas eller stryka barnet över håret, har en lugnande effekt. På samma sätt ger en varsam massage från mänskliga händer mycket mer nytta än att bli knådad av ett massageredskap. Energin som överförs från en annan människas händer till vår hud verkar hela båda kropp och själ." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar