2017-10-16

Ljusvandring på Skansen!

För någon vecka sedan fick undertecknad vara med om en s.k. ”ljusvandring” på Skansen. Det var väldigt intressant och kan varmt rekommenderas! Visningen tog sitt avstamp i tiden före den industriella revolutionen. Vi började i ett brunt hus som en gång legat i Dalarna men nu flyttats till Skansen, från typ första hälften på 1800-talet.

Ljusvandringen tog sin början strax efter att solen gått ner. Verkar förövrigt aldrig få nog av vackra solnedgångar..
Här är vi i första huset, 1800-talshus från Dalarna och vi har samlats i "vardagsrummet" för att hålla åtminstone ett rum varmt i det ganska stora huset. Fotot blev nästan som en tavla! :)
Kontrasten mellan tiden innan den industriella revolutionen och dagens digitala och 24/7-samhälle blev väldigt påtaglig när vi fick uppleva det personligen.
Första huset var gjort med timmerstockar och saknade alltså ”modern” isolering så vi fick känna på känna på hur det kunde se ut innan elektriciteten kom. Människor
eldade då med ljus av talg som man tydligen fick från slaktade djur (djurfett), men det var mycket dyrt så det gjordes de bara vid speciella tillfällen och veken var inte som på dagens stearinljus utan fick liksom klippas av för att matcha ”stearinet”.

Under den mörka och kalla årstiden trängde man främst ihop sig runt eldstaden och fick ”belysning” från den. Så vi satt där i mörkret som man gjorde förr och fick lyssna på historier om hur det kunde vara förr. Elden var ett bekymmer att tända med eldstål fick vi veta.
Talgljuset försvann senare allt mer när fotogenlampan gjorde sitt intrång någon gång på 1860-talet.

Så värmen och ljuset var dyrbart och något man sparade på. Även om man ägde skog så var det ju mycket jobb att skaffa ved. För att spara på bränsle värmdes bara avgränsade delar av husen upp, och där fick alla samlas. I nästa hus som hade hört till boktryckeriets ägares dotter fick vi fick lära oss om övergången från öppna eldstäder till stängda, där kakelugnen gjorde sig gällande som med hjälp av rökgångar kunde få ut mer värme av elden i hemmen.

I det sista huset som var inne i var från 30-talet hade elektricitet gjort sitt intrång! Likspänning på den tiden och här var det betydligt ljusare. Vi fick vi också veta att man målade elementen i silverfärg och var noga med att de syntes. De var också större än dagens element. Varför gjorde man nu det?
- Jo, för man var så stolt över att ha råd med denna lyx. Det belyser verkligen hur synen på värme i husen var då. Idag gömmer vi ju bort elementen om vi kan.

Idag är uppvärmda rum ofta en självklarhet som de flesta inte ens reflekterar över (eller för den del kanske inte ens har en aning om hur det fungerar). Vi är i alla fall väldigt bortskämda och det vore inte så kul att bo utan den värme vi är vana vid.. (vintertid). Ja, Skansen är i alla fall lite av ett historiskt ställe och har mer än djur att bjuda på!

Andra huset: Sen fortsatte vi till dottern till ägaren av boktryckeriet. Här var det bra ställt och man hade råd med fler ljus. Det var senare hälften av 1800-talet om jag minns rätt.
Här fanns minsann böcker att läsa. Fint värre. Fina tapeter, soffa osv. Till och med spegel och en fotogenlampa.
3:dje huset. Nu var vi i ett hus från 1930-talet. Här hade elektriciteten kommit, likspänning. Tjusig toalett med våg och handfat. 
I anknytning till huset låg en Konsumbutik som vi fick titta in i. Det här var vad som folk efterfrågade.
Verktyg, kaminer och annat bra att ha, klädhängare, tving, hammare mm. Människans finurliga prylar.
Till vänster ett äldre element som man var stolt över att ha (lyxigt). En handjagare till gräsklippare och några spadar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar