2018-01-31

Dricka Ceylon kanel tee!

Nu när det är vinter är det gott att värma sig med lite god te! Så

Nedanstående kanelbark tror jag är Ceylon kanel, och är köpt på Sri Lanka av en kollega till mej. Jag ville gärna ha den riktiga Ceylonkanelen som inte verkar så vanlig här i Sverige. Det är den som sägs vara nyttig. Jag är främst inspirerad av Bernando LaPallo (han blev 114 år!) som gärna drack Ceylon kanel-tee.


Värm upp på låg värme till småputtrar i 20-25 min. Det luktar underbart gott! Låt stå och kalla ner lite och sen drick. Vissa tycker det är gott att droppa ner några droppar citronsaft.

.
 
VARFÖR CEYLON KANEL

Ceylonkanel anses vara den sanna kanelen, och den med mest hälsofördelar. Till skillnad från vanliga Cassia kanel (även känd som kineskanel) som du hittar i butikerna har Ceylon kanel låga kumarin nivåer, så det kommer inte att skada din lever, särskilt om du är en återkommande kanel tee drickare. Förutom Att Ceylon kanel är mild, så är den ändå lite sötare. Den är inte kryddigad som butikköpt Cassia kanel.

Att koka denna te för med sig en ljuvlig doft, som delvis kanske är från kumarinen.

Hur känner man igen skillnaden på kanelsort?
Kanelstänger är virrade runt sig själva, teleskopiskt, medan cassia lockar inåt
från båda ändarna som en rullning. Verklig jordkanel är solbränd och har en varm och söt smak. Cassia är grovare och mörkare röd, och har en något bittrare, starkare smak.
Från Bernando LaPallos bok "Age less live more" fritt översatt om Ceylon barkens förmåga:

//s116 //
"Andra gamla medicinska användningsområden inkluderade lättnad från artrit, menstruation kramper och jästinfektioner. Det värderades för både dess antibakteriella och antifungala egenskaper, såväl som ett generellt stimulerande medel."

Andra fördelar
Först och främst, en av de mest fördelaktiga egenskaperna hos kanel är dess förmåga att modifiera blodsocker och insulin nivåer, till det bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar