2018-02-22

Leva bra på praktiskt tagit ingenting - Boktips

Håller precis på och läser "Living Well on Practically Nothing" av Edward H. Romney

Jag gillar det jag läst hittills.. Det har anknytning till att leva mer fri.  Nedan en liten förkortad sammanställning av några regler som står i början av boken.
1. LIVE WITHIN A TIGHT BUDGET

Ditt tillstånd bör vara ett stabilt stadigt tillstånd och det kommer då inte att finnas någon otrevlig domedag närmaste framtiden där du vaknar med ingenting kvar.

2. DON’T LOWER YOUR MORAL STANDARDS
En känd studie av A. Hollingshead fann han att det finns två typer av fattiga människor. Den övre-lägre klassen som beskrivs som fattig men ärlig av sig själva och andra stadsbor. De försökte hålla sig rena och snygga. Dom var religiösa. De undvek tyngre drickande och höll sig utanför straffrättssystemet. Dom försökte betala sina räkningar bäst de kunde och värderade hårt arbete och utbildning.

Den andra lägre-lägre klassen benämndes av omgivningen som ”människor som lever som djur”. Ociviliserade helt enkelt. De håller rättsväsendet upptaget, fängelser och socialtjänstbyråer. Dom hade barn utanför äktenskapet och var sexuellt promiskuösa. De beundrar människor som bryter mot lagen. De känner det som att världen är riggad mot dem. Dom hade inte heller något hopp om att förbättra sina villkor genom ärligt arbete.

3. KEEP YOUR RELIGIOUS FAITH
Kristna ska komma ihåg de tio budorden. Böner fungerar – även i dessa dagar.

4. YOU ARE NEVER TOO POOR TO HELP OTHERS
Om att hjälpa andra. Det kan handla om urvuxna barnkläder som inte hunnit slitas ut. Och släppa in fattiga, luffare, lodis och andra att värma sig i köket. Mata dem när vi kan.

5. DO NOT GAMBLE
Spela inte på lotto, hästar eller andra spel. Det finns ingen gudomlig princip av tur i universum som favoriserar dom som är i mest behov. Att spela är helt enkelt ett system för ökad risk. Om du har förlorat en gång förlorar du troligen igen.

6. LEARN THE DIFFERENCE BETWEEN WANTS AND NEEDS.
Känn till vilka saker som är eftersökta för fåfänga och vilka som är nödvändiga. Ett barn måste ha skor, men ett par 100 dollar Nikes är en önskan, inte ett behov.

7. KEEP NEAT AND CLEAN
Håll ditt hem eller lägenhet snygg och ren.
Rengöringsmedel, blekmedel och skurpulver kostar inte så mycket och arbetskraft är gratis när du gör det själv. Om du inte har råd att köpa blommor till bordet, odla dem själv eller använd silkesblommor. Du behåller din självrespekt genom att hålla sig attraktiv.

8. YOU AND YOUR FAMILY MUST STICK TOGEHTER
Det finns en tendens att förskjuta frustration med aggression inom familjen. Många familjer bryter upp under ekonomisk stress. De skyller på varandra för att inte blivit mer framgångsrika. Det är särskilt viktigt att inte använda Freudian psykologisk termer som vapen i ett argument.
Din familj måste vara uppriktig och samarbeta.

"9. All these eight points above are important, but the three most important rules for avoiding poverty and living a stable happy life are:
AVOID ALL DEBT
AVOID ALL DEBT
AVOID ALL DEBT. Debt was called usury in the Bible and was considered a sin. Henry Ford, who became one of the richest men in the world in less than 20 years, credited his success to the fact he avoided borrowing money."


I boken påpekas att: There Is No Real Status in Spending

Det finns ingen riktig status i att spendera

- Vilket verkar sant.

Motstå strävan att spendera pengar på saker som en ekonom som kallar "icke-inkomstproducerande deprecierande tillgångar" - överflödig lyx - ja du vet nog själv innerst inne vad som är onödigt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar