Sidor

2014-02-16

Likheter mellan ingenjörer och minimalister?


Häromdagen skrev minimalisterna.se om olika karaktärsdrag hos minimalister.


Eva gav då följande intressanta kommentar hos minimalisterna.se som jag tyckte var spännande att läsa:

”Väldigt många med dessa karaktärsdrag är ingenjörer. Alla sådana jag mött tar ofta orden pengar, kapitalförstöring, investering, sparande i sin mun. De lever långt under sin höga inkomst, framstår för de oförstående/storkonsumenten som snåla. De som är okunniga om vad de gör uppfattar dem som fattiglappar, ofta glada sådana utan att de fattar varför… Generaliserar nu förstås men efter nästan ett halvt livs bekantskap med dessa typer ser man mönster. Man bör gifta sig med en ingenjör om ens värderingar går ihop med stabilitet, sparsamhet, ordning&reda och enkelt men högkvalitativt leverne. Äventyrsresor och intellektuell stimulans ingår oftast också. Har inte mött något av allt detta i samma utsträckning bland andra människor, inte ens bland ekonomer.”


Jag tyckte detta stämde mycket väl med mina egna intrycka av just ingenjörer. Jag bestämde mig då för att filosofera lite kring om det fanns likheter mellan ingenjörer och minimalister. Alltså detta är lite av mina intryck av ingenjörer.
Jag skrev följande generaliserande kommentar:

 Eva, även jag som är en ingenjör håller med dig. Jag jobbar med en drös olika ingenjörer på vardagarna så borde ha lite koll på hur dom är. Japp, inte är de/vi några större spenderare (förutom vid bilinköp/bostad). Även om vi kanske varit det i ett tidigare skeende i livet.
Jag känner ingen ingenjör som direkt är någon storkonsument, eller lever över sina inkomster/tillgångar. Även om det finns en och annan som gillar att shoppa tekniska prylar...

Vad gäller äventyr tror jag detta följer med den personlighet som fanns innan man valde att bli ingenjör. Det finns alltså olikheter hur pass mycket äventyr som ingenjörer gillar. Där jag själv gillar en balans av äventyr och vardag.

Ingenjörer är ofta intresserade av hur saker/världen fungerar - vetenskap. Intellektuell stimulans japp. Alla gånger, ingenjörer gillar inte när huvudet inte behövs användas. Vi gillar inte heller onödig administration.

Själv är dessutom jag intresserad av psykologi, ekonomi/finans, inte bara teknik. Det brukar dock vara främst teknik i någon form som ingenjörer gillar. De drag som förenar minimalister med ingenjörer är väl just enkelhet, fokus och påtaglighet. Det lönar sig ofta att konstruera något så enkelt och tydligt som möjligt. Det är enkelt att i brist på kompetens göra saker komplicerade, men dom bästa konstruktionerna är enligt min mening oftast enkla i sin uppbyggnad. Och för att göra detta krävs ofta betydligt mer tankekraft än att bygga något komplext och invecklat = svårtförstått. Så just där finns mycket likheter mellan ingenjörer, minimalism och frivillig enkelhet. Nu är det ju också så att vi ingenjörer skiljer oss åt i social kompetens (som de flesta andra). Det finns ingen röd tråd där alltså. Jag har träffat ingenjörer som är väldigt socialt kompetenta och sedan även en del som inte är speciellt trivsamma att arbeta med. Detta har dock ingen koppling till just ingenjörer, det gäller de flesta andra också. En del ingenjörer har lätt att snöa in sig på saker. Grundtanken för en ingenjör är att vara en problemlösare, vilket kan vara både positivt och negativt.

Positivt: En ingenjör har ofta en lösning (bra eller dålig kan alltid diskuteras) på ett problem efter lite funderande.

Nackdelen. Det är inte alltid så kul att prata med en ingenjör när man bara vill ha lite förståelse, empati och närvaro etcetera. Ingenjörer har ju rätt dåligt rykte hos en del tjejer på grund av detta. "Stela, tråkiga ingenjörer" osv. Tråkiga mest för att man inte förstår ämnet tror jag. Detta gäller ju alla ämnen som man inte kan relatera till. Jag brukar också uppfatta samtalsämnen som jag inte kan relatera till som just tråkiga.

En del ingenjörer kan också vara dåliga lyssnare och har ofta behov av att hävda någon åsikt (vad man ska göra åt något problem)..(det finns alla typer)  En del är väldigt bra på att avbryta andra människor också och försöka komma med någon bättre "lösning". Eller så är det bara så att det är populärt att anställa personer som anses vara drivna/extroverta? Vad vet jag?. Det kan vara lite brist på respekt för andras åsikter ibland, tyvärr.
Ett annat drag jag tycker mig märkt är tendensen att undvika att prata skit om folk. Hos en del i alla fall. Det blir isåfall mer logisk istället för mer känslomässig kritik. Detta anser jag vara positivt. Väldigt lite skitprat bakom ryggen hos de flesta ingenjörer.

Det är dock inte alltid man vill ha förslag på lösningar när man pratar med någon (berättar om sina problem). Ibland kanske man bara vill ha lite tröst och medhåll. Min uppfattning är att ingenjörer tror också väldigt mycket på intellektet och att det mesta går att lösa med det, just för att det används väldigt mycket i arbetet. Det kan dock bli aningen lite för mycket teori kanske.. när det är lättare att bara pröva.

Det kan också vara svårt att prata för mycket i generaliserande former med vissa ingenjörer eftersom detta då inte är sant i alla fall (eller kan bevisas!!). Det kan störa vissa ingenjörer som inte ser det man säger som alltid sant. Detta kan göra det rätt frustrerarande att prata med vissa ingenjörer som inte begriper att man pratar just i generaliserande termer.

Vad gäller meditation, mindfulness, medveten närvaro.. jag tror inte det är ett karaktärsdrag hos ingenjörer, sådant är för ”flummigt” för "normala" ingenjörer tror jag. Jag försöker dock har en mer öppen inställning och är därmed "flummig" eftersom jag mediterar då och då. Detta är dock inget jag lärt mig från ingenjörsvärlden, utan mer från minimalismvärlden och personlig utveckling.. Jag gillar att plocka russina ur kakan så att säga.

Vad har jag missat? Finns det fler karaktärsdrag som hör samman med ingenjörer?

3 kommentarer:

  1. Jag är den Eva som du citerar. Det var helt ok. :)

    Vad ska jag säga? Jag bara skrattar. Du fattar exakt vad jag menar och alla detaljer är precis som du skriver. Tänker särskilt på min erfarenhet av svårigheten att få förståelse, empati och närvaro av en manlig ingenjör jag hade en relation med. Det var omöjligt helt enkelt, efter år av försök! Nu skrattar jag bara åt galenskapen. /Eva

    SvaraRadera
  2. Hej Eva!
    Va bra att det var OK att citera dig :)

    Ja, det där med förståelse, empati och närvaro är nog något som speciellt ingenjörer men även män generellt är dåliga på.
    Jag kan väl själv erkänna att jag själv har upplevt lite väl mycket "babbel" om "allt och inget" och inte alltid orkat lyssna ;)
    Men just att faktiskt veta... Att veta att ni tjejer tycker det är viktigt att man lyssnar och närvarande är nog bra för relationen. Många killar vet nog inte ens om det.

    Tack också för tipset om Steven Reiss. Har börjat läsa Who am I, verkar bra. :)

    Vad mer: Har på sistone läst boken en intressant och rolig bok som handlar om hur våra egenskaper och hjärnor skiljer sig åt, män och kvinnors alltså.

    Boken heter: Samma art - olika världar
    Skriven av Allan Pease och Barbara Pease

    Om du läser denna bok, kanske du som tjej får större förståelse för varför vi män framstår som "underliga" ibland. Jag visste tex inte att ni tjejer har bättre synförmåga perifiert. En hel del aha moments i boken således.

    Att hitta humor i "galenskaper" brukar jag också försöka göra, alltid roligt om man kan skratta lite. :-)

    SvaraRadera
  3. Tack för boktipset! Läser mycket och är stammis på bibblan. Såg nyss att den fanns inne. Kul att du börjat läsa boken av S. Reiss och att du överhuvudtaget verkar läsa mycket, har kollat runt på din blogg. Kommer fortsätta läsa. /Eva

    SvaraRadera