Sidor

2014-11-12

Besök på solcellsanläggning

Förra veckan tog vi ledigt från jobbet för att besöka en solcellanläggning som Tommy och Stefan monterat (entreprenörer/elektriker). Jag tog med mig kamera för att dokumentera och bjuda på ett inlägg för er solcellsintresserade.
Solelskurva 2014-10-18,
en solig dag tydligen.

Vi åkte till en stad utanför Västerås. Jag vill inte riktigt säga vart, då det kanske kan locka kriminella etc.

Totalt har tjugo stycken solcellspaneler a ca 240 watt installerats. Maxeffekt är ca 4800 W. Alla prylar verkade vara inhandlade hos Windon. Solcellerna som köpts produceras i Glava (en liten by) i Värmland. Nämare bestämt hos företaget Swemodule AB. Finns några datablad, men det verkar som dom håller på och flyttar om och grejar med hemsidan, så min länk lär väl inte fungera.. Skulle tro att bröderna antagligen köpt modellen Ecoplus.


Solceller kan ge ett oberoende, men i denna anläggning fanns inget batteri installerat utan man var fortfarande beroende av en fungerande elförsörjning som jag förstod. Kanske går det att koppla in sig på trefasen, direkt efter växelriktaren, men hur stabil denna strömförsörjning är måste ju bero på den momentana solens belysning av panelen.

Alla tjugo paneler sitter kopplade i serie och ger en likspänning på ca 600 volt vi full sol. Detta går sedan via en växelriktare som gör om spänningen till 3 fas växelspänning som går till nätet.

Det fanns en liten dispay som visade kurvor på hur mycket solpanelerna givit under dagen. Det gick att bläddra tillbaka ganska     många dagar. Jag var lite ouppmärksam (hade full sjå att ta kort) så begrep inte riktigt om allt var klart för att få betalt för leverans av el till elbolaget. Det pratades om något elcertifikat. Tror inte allt var klart angående denna bit. Hörde någon siffra om 20 öre/ kilowatttimme, men kan ha missuppfattat.
Lutningen på installation. 
Bästa lutning vid fast installlation skulle
tydligenvara 46 grader sa
Tommy (som ses till höger på bild). 
Söderläge är att föredra, 
vilket detta var.

Dagen då vi var på besök var det rejäljt mulet och solcellsanläggningen producerade bara 86 watt när vi tittade. (5 nov 2014, kl 15.00)

Anläggningen sägs ha kostat ca 52 000 kr exklusive arbete.
Solpanelerna är gjorda i Sverige av robotmontering, så inga sneda lödningar som det blir om människor gör dem.

Optimala lutningen på panelerna sas vara 46 grader (Källa: Tommy). Dessa paneler hade fått lutningen 51 grader. Monterade i söderläge.
Det fanns planer på att ev. montera upp fler solceller och separarera med ytterligere växelriktare, så att inte en hel serie faller bort utifall en enstaka solcellspanel hamnar i skugga.

Tommy förklarar för oss hur konfigurationen är gjord.

På den lilla panen går att följa hur mycket effekt solcellsanläggningen ger, dag för dag, och momentant. Dagen vi besökte gav den 86 watt. Det var mycket molning och det börjaje skymma.

Likspänningen som kommer ner från dom seriekopplade panelerna var på över 600 volt. Detta tar sedan en växelriktare hand om och gör om till 3-fas växelspänning.

Översikt över panelerna. Alla tillverkade i Sverige, robotar löder stabilare än människor. Kinestillverkade är inte samma kvalite. 20 st a 240 watt, ger totalt max ca 4800 watt en solig dag.


Ryska fåglar (har glömt namnet) sitter tydligen i något rönnbärsträd och käkar rönnbär, sen flyger dom upp och skiter ner solcellsanläggningen.. Kan det ha varit sidensvansar Tommy sa att dom hette?

Tvillingarna i arbetarbrallor (elektriker) och sen ingenjörer.

Det var en trevlig tillställning! Tack Tommy och Stefan för fina inbjudan! Lite skitsnack blev det också och vi bjöds på fikabröd (smörkrämare) och kaffe.

Sen var dags att ta Toyan och åka hem. Träning och tvättid stod på schemat.. Det börjar mörkna redan tidigt. Klockan är 4.22.. Vintern och mörkret är här. Jag noterar också att dom här vinterdäcken låter något fruktansvärt i motorvägsfart.. Öronproppar är ett måste.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar