Sidor

2016-03-20

Joel Furhman, om att hålla sig frisk (hälsoinlägg)

Hälsa är något vi alla borde bry oss om. Det är bland det viktigaste vi har och ändå är vi många som är ignoranta nog att inte ta forskningsrönen på allvar. Utan en fungerande kropp försvinner mycket av livets glädjeämnen. Vi lever i ett samhälle där snabbmat och processad mat hör till vardagen. Där många måltider är fyllda av god smak, men å andra sidan näringsfattig i förhållande till kalorimängden. Övervikt och fetma är resultatet. Många av oss gör oss själva beroende av dålig mat och väljer ofta den enkla vägen. Dålig mat gör oss också loja och energilösa. Istället för att själva ta reda på vad som är bra för oss, tar vi ofta den enkla vägen och låter någon skriva ut några tabletter (som någon kortsiktig fix). Många av oss litar på medicinska lösningar istället för att förebygga och avstå från frosseri.

Det var en person som rekommenderade Joel Fuhrmans diet, så jag blev lite nyfiken. Hittade tyvärr ingen bok av honom på biblioteket, men hittade en bra artikel som jag plockar lite från nedan.
Från
http://www.mensjournal.com/magazine/joel-fuhrman-the-doctor-is-out-there-20121107
(en mkt läsvärd artikel på fyra sidor)
"Your genes play a very small role," he says. "And nutrition has the power to overwhelm genetics. The medical profession and the masses have absolved themselves of all responsibility. They think drugs are the answer to everything." - Joel Fuhrman
Från artikeln:
“H=N/C, or health equals nutrition divided by calories. It is the foundation of Fuhrman's proprietary eating system, which he calls nutritarianism.”

//längre ner står //
“One of the core tenets of nutritarianism is that everyone should eat at least one pound of raw vegetables and another pound of cooked ones each day, the equivalent of a throw-pillow-size bag of spinach and a very large bowl of steamed broccoli. Follow his advice, Fuhrman promises, and you should stay healthy until at least the age of 95.”
//längre in i artikeln //
"In the future, it's going to become more and more impossible for the economy to support how expensive medical care is and the number of sick people we have," Fuhrman says. "Why don't we just get our population healthier so we don't need medical care?" - Joel Fuhrman

Fuhrmandieten verkar handla om att äta näringsrik mat som inte har så många kalorier. Lite åt veganhållet.
Fuhrman menar dock på att små mängder av fisk, ägg och magra mejeriprodukter är tillåtna så länge som en person vevar upp resten av sin diet för att möta de "ultrahöga" näringsriktmärken som  H = N / C-standarden. "Rätt råvaror kan ... dubbla eller tredubbla den skyddande effekten av immunsystemet."
Här tillagas brysselkål som jag kommit att uppskatta allt mer. Nyttig mat tror jag.

Följer man Fuhrmans rekommendation så torde man alltså mer sällan bli sjuk. Många studier bekräftar också detta resultat. Jag tycker också jag märkt samma tendens! Lite av empirisk bevis där faktiskt.

Även Olivolja går bort (även om det troligen är bättre än rapsolja etc). Detta som tidigare framställt som ett bra alternativ.
Joel pratar inte heller om att äta olika tillskott och multivitamintabletter utan om att äta riktig organisk mat.
Han förespråkar antioxidanter och fytokemikalier (ett kemiskt ämne som finns i växter men inte är ett näringsämne, verksamma i växternas immunförsvar), som han kallar  "den viktigaste upptäckten i människonäring under de senaste 50 åren.”
Mat som klassas som bra mat är tex Bladgrönsaker, så som grönkål, låga i kalorier och grönsaker packade med fytokemikalier får höga poäng.
Fuhrman rekommenderar också stora mängder lök, vitlök, bär och svamp, alla dessa ser han har anticancer egenskaper.
Förövrigt är Fuhrman enligt artikeln mållös över hur mycket pengar som går in i att cancerbotningsforskning.
"Vi kommer inte att hitta ett magisk botemedel mot cancer", säger han. "Vi måste avstyra den."
Han menar alltså på att vi måste förebygga, avhålla möjligheten att cancerceller trivs i våran kropp. Genom att styra vad vi stoppar i oss. Vi kan inte äta en massa onödigt skit och sen tro att kroppen tackar oss för det! Jag är knappast någon att tala i frågan då jag äter en hel del dålig mat. Jag äter mycket djurprotein (vilket han till stor del avråder ifrån), jag är svag för glass, jordnötter och emellan åt äppelpaj (vilket måste varit svårt att undvikit se!) och någon godispåse slinker tyvärr ner då och då. Jag är svag för någon godbit till kaffet. Jag intalar mig att det är ”livskvalité”.

Typisk bild av god, men riktigt dålig mat. Jag köpte denna fika på Arlanda här i veckan mest för att vara social och "ta något", stor chockladboll full av smör/dåliga fetter (troligen). Kaffet är "Americano", koffein inte heller så bra. What can you say?
 Jag tror jag kommer ha svårt att äta helt nyttigt, men sakta försöka går att gå i rätt riktning? Skulle jag börja odla mer mat själv skulle jag äta mer grönsaker. Jag åt väldigt mycket grönt när jag hade kolonilott. Personligen anser jag att ansvaret ligger hos oss själva. Vill vi leva länge och hälsosamt måste vi följa vissa råd. Ja, det är en djungel där ute av olika dieter, magkänslan och framförallt kunskapen måste vägleda oss. Är vår kunskap falsk gör vi såklart dåliga val..
 Mycket av det som är gott är tyvärr inte så nyttigt, bara att inse. Fuhrman äter t.ex. inte bröd, och det saknar han. Ja, bröd med lite pålägg är ju väldigt gott, det vet vi. Gäller väl som alltid att hitta en balans, lite lagom sådär.
Från artikeln (eget översatt):
”Fuhrman säger. När det gäller den årliga influensa sprutan, "den inte är effektivt på alla - den fungerar inte!" 
Han är också skeptisk till att antalet vacciner som det genomsnittliga amerikanska barnet får. "Det finns ingen chans att någon får polio i det här landet", säger han.”

Nu till det hårda receptet (som ännu känns omöjligt för mig att följa)..
Följande måste skippas:
Oljor, salt, koffein, juice, alkohol, potatis och alla raffinerade kolhydrater. En till två portioner ägg eller fisk per vecka är tillåtna, förutsatt att inte mer än 10 procent av kalorierna kommer från protein. (På en per kalori basis, Fuhrman säger, har broccoli dubbla proteinet av biff.) Det är tillåtet att äta så många grönsaker, färsk frukt och bönor som man vill. Begränsade mängder av råa nötter, frön, fullkorn och avokado är tillåtna. Inga mellanmål är tillåtna.
Ihh, vi är nog många som börjar springa nu...? Oj, vilket tufft recept! Undertecknad lever långt ifrån detta recept… Eftersom jag tränar rätt mycket inbillar jag mig att jag behöver mycket protein (för att återbygga muskelnedbrytning) och att en sådan här diet vore svår att följa. Men vem vet.
“Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosoljas om finns i många förädlade livsmedel.”  
Källa: http://nosugaradded.se/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

“Medan vi njuter av den ljuvliga smaken av en söt vetebulle, reagerar våra kroppar med att larma som om en främmande inkräktare anlände och förklarade krig. Livsmedel laddade med socker och enkla kolhydrater, eller innehållande omega-6-oljor för lång hållbarhet, som har varit stöttepelaren i den amerikanska kosten i sex decennier. Dessa livsmedel har sakta förgiftat alla.” Källa: http://nosugaradded.se/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

“Den process som inleddes med en sötbulle blir en ond cirkel över tiden som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes typ 2 och slutligen, Alzheimers sjukdom, när den inflammatoriska processen fortsätter med oförminskad styrka. “   Källa: http://nosugaradded.se/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

“Det finns bara ett svar på att lugna ner inflammationen, och det är att återvända till livsmedel närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga muskler, ät mer protein. Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och grönsaker. Skär ner på eller eliminera inflammation som orsakas omega-6 fetter som majs- och sojaolja samt bearbetade livsmedel som innehåller dessa oljor. En matsked majsolja innehåller 7, 280 mg av omega-6, sojabönor innehåller 6, 940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötkött.” Källa: http://nosugaradded.se/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/



---- tycker detta passar ganska bra i sammanhanget också! ---
Bokutdrag från; Steven Pressfield, The War of Art‏
Break Throuh the Blocks and Win Your Inner Creative Battles

// Från avsnittet i början av boken: THE UNLIVED LIFE //
”Do we have to stare death in the face to make us stand up and confront Resistance? Does Resistance have to cripple and disfigure our lives before we wake up to its existence? How many of us have become drunks and drug addicts, developed tumors and neuroses, succumbed to painkillers, gossip, and compulsive cell-phone use, simply because we don´t do that thing that our hearts, our inner genius, is calling us to? Resistance defeats us. If tomorrow morning by some stroke of magic every dazed and benighted soul woke up with the power to take the first step toward pursuing his or her dreams, every shrink in the directory would be out of business. Prisons would stand empty. The alcohol and tobacco industries would collapse, along with the junk food, cosmetic surgery, and infotainment businesses, not to mention pharmaceutical companies, hospitals, and the medical profession from top to bottom. Domestic abuse would become extinct, as would addiction, obesity, migraine headaches, road rage, and dandruff.”

Grönkål ska alltså vara riktigt hälsosamt för oss! Åtminstone tror vi det tills något annat är bevisat ;) Jag känner att min kropp mår bra av det. Då jag tränar en del känner jag direkt vad som verkligen bygger upp kropp och vad som innehåller näring, till skillnad från skit som kroppen bara mår dåligt av.

Bild på grönkål. Nyttig mat enligt Fuhrman
Bild på grönkål. Nyttig mat enligt Fuhrman. Finns på Maxi ibland att köpa. 25 kr för en påse.


Läkemedelsföretagen gör allt för att kränga och människor går på vad som helst: http://urplay.se/Produkter/183845-Sanningen-om-konsumtion-Radsla-som-taktik

Här en jättebra video som visar hur grönkål kan tillredas, jämförelser med Karl Alfreds spenat görs också! :). I slutet av videon kommer lite recept.



Ska du steka grönkålen använd då hellre olivolja än tex rapsolja att steka med, det verkar mest hälsosamt enligt andra källor jag läst. Vegetabiliska oljor övrigt må låta sunt (och miljövänligt), men är nog inte så bra egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar