Sidor

2017-08-14

Utdrag ur boken "Andrum"

Boken "Andrum - En bok om stress och livskvalitet" av John Nyström.

Denna bok fanns i lunchrummet där jag lönearbetar. Vid tillfälle började jag bläddra i den och fann många bra meningar. Det fanns lite mer insikter än det vanliga "tugget". Jag har tyvärr inte läst färdigt boken, men av det jag läste (början) verkade den bra. Kanske något som passar dig? Speciellt om du har en stressig vardag och då främst negativ stress.Den handlar om stresshantering och vårt eget ansvar.

Stresshantering och boken "Andrum" av John Nyström
Boken Andrum av John Nyström
Baksidan med bland annat lite information om John Nyström.
Baksidan med bland annat lite information om John Nyström.
Nedan har jag lagt ut några meningar från diverse sidor i början av boken. Så du får en känsla. Kanske tilltalar texten dig lika mycket som den tilltalar mig. Mycket klokhet i dessa meningar IMHO..

//s8 //
”Dåliga val skapar obalans i livet och resultatet blir inte sällan skador och sjukdomar.
Människan har emellertid enorma möjligheter att styra sitt eget liv,. Hon har hela tiden friheten att göra sina val, att göra goda val istället för dåliga. Varför gör då många människor sig till offer för sin omgivning, varför tillåter de omgivningen att vara destruktiv? Eller är det så att orsaken till stressen är att de egna inre mönstren och förhållningssätten inte fungerar? Det är som om det parallellt med frihetens funnes något som gör oss oförmögna och initiativlösa när det gäller att se till våra djupt personliga intressen.
Jag ska börja med att ta upp vad det är som får så många av oss att impregnera livet med en kronisk och så småningom skadlig stress. Bland annat är det fråga om att vi hela tiden fokuserar på allt för många mer eller mindre ovidkommande mål och önskningar trots att vi vet att livet är begränsat, med döden som ”endpoint”. De levnadsmönster som många av oss anammar under åren är dessutom dåligt genomtänkta och ligger inte i linje med en önskan om att leva ett gott liv. Livet formas alltför ofta till en affär grundad på de yttre villkoren snarare än att fokuseras på inre kvalitet och välbefinnande. Vi bör alltså lära oss att inte bara se vår situation i världen utan också lära känna oss själva sådana vi är i djupet av vårt inre.”
//Eget
”Know thyself” som Socrates sa. Inte det lättade att klura ut, men det är också en del av det roliga.
//
//s9 //
”För att lyckas med detta behövs kunskap, en viktig förutsättning för att i längden kunna göra goda och fullt medvetna val i livet.”
//lite längre ner samma sida, s9 //
”Syftet med många avsnitt i denna bok är att väcka intresse för den egna rollen och det egna ansvaret i stressproblematiken.”

//s12 //
”När stressen successivt ökar, ökar samtidigt din skaparkraft, effektivitet och tillfredsställelse tills allt upplevs som optimalt. Detta känns naturligtvis inte stressande utan upplevs kanske till och med som ett harmoniskt flyt. Det finns inget som känns ansträngande. Upp till denna nivå talar vi därför om positiv stress. Någon har kallat detta för press, vilket är en ganska bra benämning. Ibland kan vi ju faktiskt känna att vi behöver lite press på oss för att gå vidare och för att vi skall våga ta de nödvändiga stegen.
Den goda stressen utgör alltså en nödvändig drivfjäder för människans framsteg och utveckling. Den som förmår alla att hålla sig på denna goda nivå av stresskurvan brukar också ha en god förmåga att snabbt koppla av från sin psykiska och fysiska anspänning när en uppgift är avslutad.”
//s15 //
”Den fria människan har alltid möjligheten att göra vissa val snarare än andra. Vi måste lära oss att göra det rätt valen så tidigt som möjligt.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar