Sidor

2018-06-19

Ekobyn Tallbergets framskridan..

Hur går det?

För ca 2 år sedan köptes en fastighet i närheten av Gnesta. Tänkt att utvecklas till en Ekoby. Ett par investerare (Magnus och Anders) har hjälp till med finansieringen av köpet av fastigheten.

För undertecknad har det varit svårt att bilda sig en uppfattning hur upplägget är, men fick idag möjlighet delta på ett 1,5 timme långt Skype-möte med en av initiativtagarna (Linda Nordfors) och hon är den som verkar driva det hela och jag tänkte jag kunde meddela nyfikna lite vad det handlar om.


En fastighet utvecklas för att bygga 18 hus samt ett flertal gemensamma anläggningar. Dessa hus säljs sedan som egna tomter, och det pratas även om att bygga en bostadsrättsförening (det finns krav på minst 3 bostäder i en fastighet för att kunna bilda en Brf..
Grundtanken är att vägar ska vara grus och inte asfalt, byggnader byggs i miljövänligt material och inriktade på effektivitet. Energisnåla hus, med möjlighet till solpaneler mm.
Arkitekter är inblandade i utformning.

En byggfirma kommer ta helhetsansvar för byggande av byggnader så att byn blir enhetlig. Ingen får bygga själv med andra ord.

Man eftersträvar social mångfald, med barnfamilj, ensamboende, unga och gamla i blandning.

Fastigheten går att finna på "hitta.se"
Sök på "Hallebro Gnesta 1:18" så får du ett hum.


Frågor som hanteras just nu:
Utforming av tillfart till väg 830
Dagvattenhantering
Förutsättningar för vatten och avlopp
Placering och utformning av bebyggelsen

Klart besked: Man kommer inte få ställa dit vagnar.

Ingen prisuppfattning vad tomterna och husen kommer kosta i dagsläget. Det är för tidigt i processen.

Processen rullar på, men man har inte kommit till det läget då man får starta bygga utan det är många som ska säga sitt. Vi vet alla att det tar lång tid innan man kan börja bygga i Sverige. Det är inte som i Brasilien.

Den här ekobyn bygger på att du som individ ska kunna välja hela tiden. Ingen obligatorisk arbetsplikt. Det pratades om att ha någon trädgårdsmästare som kunde sköta det gemensamma osv. Det ska inte finnas krav på att man måste hjälpa till, men man vill ändå ha många gemensamma utrymmen där folk kan mötas och umgås. Det pratades bland annat om bastu och badtunna. Det skulle finnas ett gemensamt kök och eventuellt något teknikrum.

Jag ställe bland annat följande fråga:

Finns det inte en risk att efterhand kanske byns tomter säljs till diverse människor så att folk flyttar in som inte har eko och hållbarhetsintresse och hela byns grundtanke försvinner? Finns det några tankar kring det?
Svaret var ungefär:

Det är en risk som finns, möjligen kan det regleras i föreningen för bostadsrätterna, men i övrigt ska det vara fritt att för vem som helst att köpa sig en tomt, antigen direkt eller senare via budgivning. Så visst kan fokus med tiden ändras.

Så min känsla är att detta blir lite av en flott ekoby, med människor som vill framstå som att ligga rätt i tiden. Personligen kände jag väl att det inte riktigt var vad jag sökte, jag tror det blir rätt dyrt att köpa en tomt här.. men får väl se vart det tar vägen. Kul projekt hur som haver och vi får se vad det blir till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar