2013-07-15

Köpa biltankar, hur gick det Micran?

Jo, först när jag ringde svarade säljarens karl. Han beskrev bilen som att den var i perfekt skick. I princip nyskick. Att den skulle besiktas snart var inga problem, det var ju i ett sådant enastående skick fick jag höra. Gubben gjorde sitt bästa för att måla upp en bild av en otroligt pedantskött bil. Något han lyckades med, men det räckte inte ända in i mål.

Jag frågade också om det som stod i annonsen stämde, dvs att den var 100 % rostfri. Jodå det stämde.

Jag sa till honom att om den var i det skick han beskrev så skulle han få vad dom begärde i annonsen.

Jag fick numret till hans fru/tjej och fick veta att bilen stod parkerad vid polishuset. Jag ringde upp Marie och fick ungefär samma beskrivning av frugan. 100 procent rostfri bekräftade även Marie. Så jag tog cykeln dit för att kolla om det verkligen var en pärla. Den skulle bara ha gått 5000 mil så den borde ju vara i bra skick (kan man tycka). Speciellt om den bara rullat 300 mil mellan 2002 och 2009 som annonsen gav gällande.

Så här såg Blocket annonsen ut.
Väl på plats kunde jag konstatera att det var en fräsch Nissan Micra, men långt ifrån något nyskick. Jag vet inte vad för bilar den karlen sett. Nyskick är en helt annan klass! Denna var inte ens i närheten! Det är lite lustigt hur vi gör bedömningar vi människor. Säljaren påstod att hennes karl älskade bilar och då borde han väl kunna ge en mer riktig bedömning kan man tycka. Dom hoppades förstås att det kom någon som inte visste ett jota om bilar och titta på den.

Ok, låt oss bedömma huruvida den var helt rostfri. Detta är bara bilder på vad vi kan se.. Jag hade inte möjlighet att lyfta på golvmattor och titta in i rostiga trösklar, titta på insidan av hjulhus osv.

Bilen var dessutom full av mindre repor. Någon måste ha tvättat bilen med en svamp med rejält med grus i..

För att inte tala om alla små stensskott som ännu bara var ytrost.
Servicebok fanns, men det var antagligen bara oljebyten för motorn, då jag tittade på bromsoljan och den såg inte ut att vara bytt.

År 2000 köpte jag nämligen min första nya bil, och det blev just en sådan här Micra fast 5-dörrars istället. Denna här hade bara 3 dörrar. Det går inte att veva ner bakre rutor osv. En 3dörrar betingar också ett lägre pris helt enkelt. SÅ JAG VET HUR EN NY BIL SER UT. Min var BETYDLIGT fräschare än denna. När jag sålde den efter 3 år och ungefär lika många mil (dom denna) var den i betydligt bättre skick.

Det fanns gott om stenskott, ifyllningar och annat, speciellt i fronten på huven. Har inte hunnit utveckla någon allvarlig rost ännu.
Det såg också ut som att den stått ute mycket. Alla olackerade plastdetaljer så riktigt slitna ut av UV-ljus. Dörrhantal, frontspoilder, bakplastspoiler etc. Dörrhantagen går nog sönder vilken vinter som helst när dörren sitter lite fast.

Bakre hjulhus

bakre fjäder och lite av avgasrör.

Domstolsfäste. Det såg likadant ut på alla fästen.

Främre fjäderben och dämpare. Undrar vad det där bruna är.. Hmm. Inte kan de väl vara rost? (ironi)

Inget rosthål här än. Dessa bilar är kända att rosta inifrån och ut just här. Tröskeln till bakre hjulhus. Inget besiktningen gillar.

Andra sidan av fjäderben. Rost där också

Avgasröret är väl helt rostfritt eller? Nje.


En av många repor. Fanns även en mindre bula som inte syns på denna bild. Men bulan fick jag faktiskt beskrivet av Marie, så det var bra.

Början på rost på kroken mm

Bromsrören såg dock fräscha ut.

Damasken hel, men inte ser det ut att vara i nyskick inte.. 

100 procent rostfritt eller? NEJ!!!
Nu är det svårt för en bil att vara 100 procent rostfri, utom när den är ny, men jag ville bara visa hur folk vissa beskriver sina bilar.

Så jag slog inte till. Jag gav Marie ett bud vad jag tyckte den var värd, 25 000 kr. Men hon kunde bara gå ner 2000 kr (dvs till 28 000). Båda skulle fundera på det, men jag tror jag skippar. Jag har ju redan bil som är fräschare än den här undertill.. Tack vare att den är rostskyddsbehandlad. Tips. Gör det på er bilar då håller dom sig fräscha betydligt längre.

Jag sa till Marie att hon fick en och en halv dag att fundera. Så vi får se om dom hugger på mitt bud eller om det blir en annan bil för mig. Lika bra. Jag vill ju liksom göra en bra affär och 28 k känns lite i överkant för en bil som är 13 år gammal om den inte är i bättre skick än denna bil..

Den som söker skall finna! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar