2014-08-04

Dokumentär om Tiny Houses, och andra ovanligare boenden

Att bo större ger mig väldigt lite adderat värde. Det finns så mycket hellre jag gör med min tid än att behöva lönearbeta för att täcka högre kostnader.

Lockas du av ”Mainstream lifesstyle” eller attraheras du som undertecknad av något annat?

I den här filmen har Kirsten Dirksen satt samman några av hennes mindre filmer om annorlunda boende. Tycker det är så intressant att få följa med in i för mig "icke mainstream”:s människors liv.

För att nämna några som medverkar i filmen; Jay Shafer som skrivit boken ”The Small House Book” och även idérika Jenine Alexander, som visar smarta enkla lösningar. Hon har byggt sitt hem för mindre än 3500 dollar. Hon berättar tex om kuddar som förvaringsställe för tyg, kläder mm. Hon gillar att sy. När hon är klar blir kuddarna som en soffa.
Hon har också ett avlyftbart tak – Vet dock ej huvudsyftet med det, ha möjlighet att bygga vidare på höjden?
Hon nämner också att hon tycker det är så härligt att vakna upp i ett boende som hon byggt själv.

Jay Shafer förklarar hur man i USA kommer runt  byggnadsregler som verkar uttänkta för att gynna husbyggarföretag? Det verkar finnas regler såsom att ett rum måste vara minst 120 square feets osv.
- Jo, genom att bygga sitt eget rekrationsfordon (RV=recreation vehicle), ungefär som hemmabyggd husvagn. Och alltså bygga huset på hjul. I Sverige behövs s.k. efterfordon inte besiktas. Dom här Tiny Houses får då ungefär samma status som en husvagn och kan ställas på liknande ställen.

[Ett efterfordon behöver inte registreras och har alltså ingen registeringsskylt, till skillnad från släpvagnar som måste registreras och kontrollbesiktigas. Ett efterfordon får dras i högst 30 km/tim.] källa

 Säkert liknande regler i USA? Tyvärr är det väl en och annan som då bygger väldigt rackliga byggnader, som knappast är hållfasthetsberäknade osv.
 Vad jag förstår har Jenine ingen laglig rätt att stå på en tomt enligt ett hyreskontrakt. Hon måste flytta bums om fastighetsägaren kräver det (tolkar det så i alla fall).
Ett par blir intervjuade I slutet av filmen: “Everything you own to be able to move with you easily”. Ja, bra sagt!
Filmen slutar vid Walden dammen/sjön, och vi får ser Henry David Thoreaus stuga som han byggde i sin ensamhet och där han skrev sin kända bok Walden. Innan Internet fanns inte så mycket vägledning förutom just böcker som denna, därför har denna bok blivit som en källa till inspiration bland många enkelt levene människor. Felice Cohen nämner den i filmen.




Tyvärr har jag inte sett något Tiny House på riktigt i Sverige, har du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar