2014-09-26

Dokumentär om Hästmannen som berörde mig

Myndigheternas makt i Sverige är stor, för stor?

Dom styr och ställer över folks liv. Personligen tycker dess makt är allt för stor, nedan följer ett sådan fall av vad dom åstadkommer i sin förvaltning.

Dagens snackis på fikat var dokumentären om Hästmannen som tydligen hade varit på TV, häromdagen. Jag saknar ju TV, men blev nyfiken vad dom pratade om. En del vid fikabordet skrattade tyvärr hånfullt åt denna man som om han vore tokig (antagligen för att han inte gör som vi och är annorlunda i någon mening). För mig är Hästmannen (Stig-Anders) snarare positivt annorlunda, hos mig finner han stöd och beundran för sitt enkla levene. Jag hittade dokumentären på Svtplay, närmare bestämt här
Hästmannen med sina tre hästar, tar strid mot Länsstyrelsen. 
Bilden härifrån
Vill du läsa mer om filmen läs här. Där finns också mer 
intressant information under fliken "Vad gick fel". 
Där förklaras turerna runt fallet.
I den här dokumentären får vi följa hur myndigheterna ger sig på  och förstör Stig-Anders liv (plus hästarnas liv ska det visa sig). Han har haft hästar hela sitt liv och lever enkelt på naturens villkor. Han brukar jorden med hjälp av hästar och maskiner utan moderna motorer eller liknande. Han lever som man gjorde förr, där man inte tär på naturens resurser, där man lever cyklist med naturen, som ett riktigt ekosystem, utan olja och andra avancerade hjälpmedel. Att vara annorlunda i dagens samhälle är inte lätt...  Länsstyrelsens djurskyddsinspektör fick för sig för att Stig-Anders djurvård inte var tillräckligt bra..

Ibland undrar jag varför människor nu för tiden ska leva efter ett speciellt mönster ungefär som vi är stöpta ur samma form? Regler och krav skärps ständigt som ett heligt mantra för att göra allting mer komplext (omedvetenade?). Varför får inte de annorlunda ha nån plats i vårt samhälle? Varför får man inte leva enkelt? För mig framstår det intressant och berikande att det finns människor som Hästmannen som bevarar våra gamla sedvänjor och lever på ett resurssnålt vis.

"Makt över andra är svaghet förklädd till styrka." - Eckhart Tolle, Lev LIVET fullt UT

En rättslig kombattant mellan Stig-Anders och blir utfallet i dokumentären. Där advokater ska ha sitt. Att hamna i rätten och chabbla är ett misslyckande i sig. .Nähää.. Hörs det att jag inte heller har förtroende för vårt rättssystem? :)

Länsstyrelsen djurskyddsinspektör ger Stig-Anders djurförbud efter några ärenden hit och dit. Han får inte vista närmare än 4 meter från klövdjur. En man som levt nära djur hela sitt liv.

”Jag hoppas vi tat några steg mot rättvisan, det hoppas jag” – Hästmannen Stig-Anders Svensson. efter ytterligare en fight i rätten.
Här hade vi en gubbe som odlade mat på det mest mijövänliga sätt som finns, men icke. Det gick inte. Inte dagens förvirrade värld där sunt bonnförnuft är förpassat sedan länge.. OM det nu är sådan missskötsel borde det dokumenteras noga och man tar inte djuren ifrån dess ägare om det inte är seriösa missförhållande. Frågar sig myndigheterna överhuvudtaget sig inte vad utkomsten är av deras arbete? Eller följer dom bara någon regel att om det finns ett sår på klöv, så här det missförhållanden och djuren far illa, och det är bättre att dom avlivas? Hur vore det om vi gjorde samma sak med människor som fått något sår? Det är inte lika rimligt va? Likså alla dessa anonyma anmälare som tror sig veta, men inte vågar säga sin mening utan ska gå via myndigheter. Ryggrad vet dom inte vad det är.

Stig-Anders förlorade sin förmåga att bruka jorden, bärga in sin skörd etc.. Troligen sin inkomst etc.. Personligen tyckte jag hästarna såg ut att trivas. Och Stig-Anders älskade sina hästar, det ska till en idiot att inte se det.

Jag har tyvärr liknande erfarenheter av myndigheter, jag har svårt för dom.. Dom gillar sin makt. Dom har sedan länge glömt att dom för länge sedan instiftades för att underlätta och hjälpa.. Inte för att förstöra och utöva maktmissbruk, fastna i byråkrati, skriva rapporter och greja.. Men makt, den korrumperar. Det vet vi vid det här laget. Man måste vara vaksam på vilka man ger detta maktutövande. Att man sen ska betala deras löner via skatten känns för mig inge bra.

Djurskyddsinspektörerna påstår sig göra gott för djuren genom att ha en fin titel, när utkomsten oftare är att dom i slutändan dödar djuren, ofta "för djurens eget bästa", eller hur dom nu skruvar till det för att underlätta för sitt samvete.. Visst finns det uppenbara fall misskötsen där något behöver göras.. men... Av det jag kunde se i dokumentären handlade det inte om djurmisskötsel. Att en arbetande häst kan få ett sår i skogen tycks inte vara någon omöjlighet. Att Länsstyrelsen valt att inte ställa upp i filmen stärker inte deras ställning...

Jag själv gick genast med i hästmannens fanclup, en grupp på Facebook. Jag önskar jag kunde hjälpa honom på något sätt.. men nu är alla hans älskade hästar döda.. Det är för sent. När djurförbudet är hävt ska vi skramla till nya hästar för Stig-Anders.

Enligt Facebookgruppen: Så vitt jag förstod skänkte Stig-Anders bort sina hästar till en vän (bonde). Men bonden blev sedan rädd när samme "djurskyddsinpektör" gav dig efter honom och ville inspektera hästarna, så han försökte snabbt göra sig av med hästarna så att inte även han skulle få djurförbud. Därav att två slaktades omedelbart, då han ej lyckas sälja dem på momangen. Den här "djurskyddsinpektörn" verkar gjort detta till en personlig sak.. Allt får konsekvenser, Länsstyrelsen tvingade Stig-Anders till saker han inte ville göra och i slutändan är det deras ansvar som jag kan se det.

Bra jobbat Länsstyrelsen. – NOT!

-- -- --
Hittade den här video på en till bonde som lever enkelt:”Gå och gruva sig när en  har det så bra, det ska man väl inte göra.
För då kan det ju bli att en gruvar sig så att en inte märker hur bra en har det på dan.
Det som gör mig glad det är naturen och dess vilda blommor, och att jag bor så härligt och har så fin mat.

Vad kan det va mer som kan glädja en människa i världen?” - Stig Aronsson, 81, bonde utan el och vatten

[EDIT några dagar senare. Jag läste om Stig i boken: De ovanliga – Människor som går mot strömmen
Av Åke Mokvist
I den här boken får man ytterligare inblick av konstigheterna som försigår i Sverige..]

"//s27 Stig Aronsson, född 1930, smålänning som lever utan el och rinnande vatten tillsammans med sin syster Berit (född 1928) i Tämmesboda, kritiskt till djurskyddslagen //
Nedan ett litet utdrag, där Stig berättar:
”Från början behövde inte lammen väga mer än sju kilo och vi klarade inte ens att få upp alla i den vikten på vårt magra bete. Sen kom det nya bestämmelser att lammen skulle väga elva kilo. Då sa jag till Berit att det blir omöjligt och nu ska dom visst väga tretton kilo. Det är inte lönt att först fö upp dom och sedan slå ihjäl dom till ingen nytta.”
//Stig hade djuren främst som sällskap säger han, boken fortsätter längre ner s27, Åke berättar vidare //
”Hur ska det gå när Stig och Berit inte orkar längre? Vem övertar deras omoderna jordbruk på 60 tunnland utan elektricitet och rinnande vatten? Hur mycket av deras erfarenheter och kunskaper går då förlorade? Det //bilder på två sidor så hopp till sidan 30 // spelar ingen roll, kanske dagens jordbruksminister tycker. Vi har ju Kunskapslyftet och Internet!
Stig och Berits lantbruk går med förlust på grund av dagens jordbrukspolitik! Bodde de inte gratis kunde de klara sig. Hälften av pensionen får de lägga i ladugården. Mjölk får de inte sälja eftersom de inte har kyltank och slaktpriserna är så usla att de är meningslöst att slakta. Stig och Berit får inte mer betalt idag för ett djur än vad de fick för trettio år sedan, trots att penningvärdet försämrats mångdubbelt på den tiden. De får inte ens sälja mjölk till sina grannar, utan tvingas hälla ut det de själva, kalvarna eller katterna inte dricker upp. Men Stig berättar att det finns småbönder i trakten som säljer andelar i sina kor till grannarna. Sen kan grannarna lagligt komma och hämta sin andel av mjölken.”
//s33 , fortfarande Stig Aronsson //
”<< Far och jag högg i skogen varannan dag och varannan dag gick jag till skolan. Då hade lärarna för stor frihet och kunde vara hur elaka dom ville med ungarna. Nu är det tvärtom! Nu är lärarna ofta rädda för ungarna. Det är så mycket annat dom sysslar med i skolan, och  mycket som dom borde lära sig i skolan har kommit bort.>>
Gården är vacker även om den börjar bli sliten och har sett bättre dagar. Ladugården har visserligen fått nytt plåttak annars är det mesta från slutet av förra århundradet, men jag har full förståelse för detta. Hur skulle de få tid och pengar att reparera när jordbruket redan går med förlust och arbetsdagarna börjar sex på morgonen och slutar vid midnatt sju dagar i veckan.
Rasken är Stigs ögonsten. En sjuårig ardenner som Stig köpte förra året och som var så fet att Stig har fodrat honom med halm hela vintern. Nu är han vacker! Stig har haft mycket arbete med att köra in Rasken, för han var inte körd alls när Stig köpte honom. När Stig hämtar honom för kvällen i hagen syns tydligt vilken kraftig bjässe det är och om några dagar ska de kupa potatisen tillsammans. <<Först ska jag rensa bort allt ogräs och sedan måste det bli bättre väder och torka upp. Annars trampar han sönder för mycket.>> säger Stig när han går tillbaka till potatislandet och fortsätter rensa.
Stig kryper på knä i potatislandet och rensar ogräs för hand. Här används varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Han använder bara naturgödsel och potatisen som Stig så småningom plockar upp för hand håller högsta möjliga kvalitet och han brukar ta två och femti kilot.”

--- --- ---

Hittade ytterligare en video där myndigheterna är i farten igen och "följer lagen". Dom vet alltid vad som är bäst, dom "följer bara lagen".. eller vad dom nu ursäktar sig med.... alla skyller på någon annan i sin utövning.


"Ju mer korrupt en stat är, desto fler lagar har den"
"The more corrupt the state, the more numerous the laws." - Tacitus
Om särlagsstiftningar som är skrivna för att gynna vissa grupper i samhället och göra det jobbigare för andra..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar