2015-07-29

Kontinuerlig städning och ordning, hur göra?

Hur mycket tid lägger vi inte på att hålla clutter under kontroll? Man gör någon insats, städar och putsar och det ser fint ut men sedan någon vecka eller två senare så har området blivit plottrigt, dammigt osv. Tar aldrig slut liksom och det känns så onödigt att behöva lägga massa tid på städning av någon anledning.

Här hemma kämpar jag ständigt mot "clutter". Jag har så lätt att bara ställa ifrån mig saker hipp som happ. Det kan vara allt från att slänga kläder på hallgolvet eller lägga böcker både här och där. Man kan säga att jag väljer omedelbart komfort (immediate gratification) istället för rena ytor och ett mindre distraherat sinne (long term benifit). Tyvärr.

För att inte tala om diskbänken där man lätt ställer saker omedvetet..  och sen har vi alla brev man får som blir liggande i väntan på någon slags beslut eller agerande. För att inte tala om spisen, hur skitig blir inte den på en gång? WTF? Så fort jag lagar mat så brukar det typ koka över och ha sig och den vita emaljen är inte så ren och fin längre, pheww..
Och visst är det drygt att behöva plocka fram och tillbaka saker stup i ett? Menlöst liksom! Me no like menlöst.. Måste försöka hitta ett bättre system på det här fast ändå inte behöva lägga massa tid på det. Tips?  Jodå jag har försökt med organisering hit och dit (läst böcker om det osv), men jag har inte fått till vanan att alltid plocka undan osv. "Get things done" håller typ några dagar sen ramlar man tillbaka. Det är något jag vill jobba med. Det finns potential till förbättring som är lite floskelvarning, men likväl sant.

  • Introducera små städningsstunder varje dag.
  • Tömma utrymmen, det känns jätteskönt med öppna rena ytor.
  • Ständigt försöka hitta prylar som man inte använder och kan göra sig av med.
Sluta shoppa eller titta på blocket när du har tråkigt eller inte vill göra det du borde. Ja, jo jag vet att sugen kan vara starka ibland, men håll på köphanen för bövelen, suget lägger sig oftast efter några dagar. Hold your horses är en jingel på repeat jag brukar köra i skallen (egenpåhittad). Använd skallen istället för följa impulserna!

En annan stor grej är att undvika köpa onödig smeck. Såklart! Verkligen tänka igenom ett köp. Bidrar den här fantastiska prylen till min inkomst? Oftast inte, korrekt? Blir jag lyckligare på riktigt av den här prylen? Tveksamt va? Och om något köps så måste något i liknande storlek göras av med. 1 sak in så måste 1 eller 2 ut. Detta gör det jobbigt att köpa något och det är så vi vill ha det! Vad jag däremot gärna kostar på mig är saker som utvecklar en i någon form. Älskar att hitta saker som spränger mina trånga förnimmelseramar!

Coco, live light har bra tips i den här videon!Okey, over and out. Lev väl allihopa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar