2024-12-06

Nationalekonom Knut Wicksell - Penningekonomen och fritänkaren

Knut Wicksell, f. dec. 1851, död maj 1926.


Knut Wicksell omnämns än idag i finansiella tankegångar och hade således stort inflytande på många. Det framstår för undertecknad att det måste varit en väldigt smart person, därav att dessa ord skrivs... Jag har tyvärr inte läst några av hans arbeten, men hoppas kunna göra i framtiden.


Nedan några ord om Wicksell, inspirerade främst från Lars Jonungs föreläsning vid Lunds Universitet 2017.


Runt 20 års åldern råkade Wicksell läsa en Malthusianism skrift, antagligen från Thomas Robert Malthus. Malthusianismen är förenklat en teori om befolkningstillväxt jämte tillgång på handelsvaror. Wicksell blev fascinerad och greps av innehållet i den här skriften och höll senare ett tal 1880 i Uppsala som heter:

"Några ord om Samhällsolyckornas viktigaste orsak och botemedel med särskildt afseende på dryckenskapen."

Enligt Lars Jonung:

"Här sa han i stort sett detta: Alla problem som fanns i det svenska samhället, prostitution, överbefolkning, emigration, allting berodde på att vi har för många svenskar. Han hade ett malthusiansk budskap. Detta budskap, det klöv Sverige i två delar. För och emot Wicksell."


Knut Wicksell for runt i Sverige och höll föredrag och ansågs som en osedlighetsapostel, enligt Lars Jonung. 

"En radikal samhällsomstörtare, kritisk mot äktenskapet, mot kyrkan, mot monarkin och försvaret." - Lars Jonung,

"Som ett monument över Wicksells radikala tankar står följande devis på entrén till Uppsala Universitets Aula" - Lars Jonung


”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Devisen är ett citat från juristen Thomas Thorild som studerade vid Uppsala på 1700-talet. Thomas ska ha varit en provocerande och kontroversiell tänkare som väckte debatt när han levde. Hur som helst tycks det för människan begränsade intellekt svårt att tänka rätt.


När citatet uppfördes på universitetet var det som en påminnelse om verksamhetens syfte. Att finna det riktigt sanna, oberoende av tidsandan. Ty sanningen är inte valfri. Vetenskap handlar om att söka och finna sanning.

När Wicksell kom till Uppsala för att undervisa blev han bortmotad av personerna med makt där.




Arbeten Wicksell publicerade.

1893 Über Wert, Kapital und Rente

1896 Finanztheoretische Untersuchungen,

1898 Geldzins und Güterpreise. (publ. 1899 som "Interest and Prices")

När Wicksell fick nobben vid Uppsala universitet valde han att vända sig till Lunds universistet. Även här mötte hans idéer och fritänkade motstånd.

 



Även biskopen Billing (som hade makt över tillsättning av tjänsterna vid Universitetet) försökte trolla bort Wicksell, men lyckades inte. En ganska kul karikatyr ovan.

Wicksell mest kända arbete är att han utvecklade en teori:


"Som visade hur prisnivån kunde bestämmas av centralbanken via ränteändringar. Och han kom också fram till att målet med penningpolitiken bör vara att hålla en stabil prisnivå. Och det var ett mål som senare kallades för Knut Wicksells norm för penningpolitiken." - Lars Jonung

När Sverige lämnade guldmyntfoten i september 1931, infördes denna norm som riktlinje för penningpolitiken.

Denna teori testades således i verkligheten 30 år senare.


Wicksell förespråkade och kämpade även för "frivillighetens princip", såsom den enda tänkbara garantin för en rättvis beskattning. Kanske numera mer känd som icke-aggressionsprincipen. Att tvinga folk (med hot om våld) göra som staten eller majoriteten vill.

Wicksell menade även att minoriteten måste skyddas från majoritetens förtryck.

Det är liksom taskigt när till exempel tre hungriga djur sitter vid matbordet, två vargar och en hare. Att låta majoriteten bestämma vad som ska ätas kan inte anses vara civiliserat. Och om vi tycker det är fel att vilja leva “civiliserat”, då gäller ju inga regler alls. Då är det inget av signifikant som skiljer människan från djuren.

Enligt Wicksell skall ingen betala skatt för verksamheter där personen saknar intresse. Sverige är alltså rejält vilse fortfarande när det gäller frivillighetens princip och har således långt kvar att vandra i sin upplysning. Kanske eftersom det är så många som blir försörjda genom att tvinga andra att betala för deras uppehälle.


"Wicksell var liberal, han framstod som en radikal liberal. Han kämpade för allmän rösträtt, för kvinnans självständighet, för religiös och politisk frihet. Han var en orädd och konsekvent fritänkare." - Lars Jonung presenterar Knut Wicksell (Lunds Universitet)


Speciellt tack till Lars Jonung (I denna samtid, Sveriges kanske mest kända nationalekonom) som bidrar med denna intressanta föreläsning. Se den gärna. Källa och länk nedan.


Källa:

Lars Jonung presenterar Knut Wicksell

https://www.youtube.com/watch?v=fwI29zywD5k

Publ. 29 okt. 2017

YouTubekanal: Lund University School of Economics and Management