2015-07-31

Samtal från Friskis!

Jag är irriterad idag! Watch out!

Idag fick jag ett samtal av Friskis och Svettis! Why liksom, varför ringer dom mig var min första känsla?! Vad vill dom?! Dom har aldrig ringt förut.
Jag fick veta att någon hade sett mig att ta bilder eller filma under ett träningspass på Friskis. Oh, detta hemska tillhygge.. Ni har kanske förövrigt sett att jag tagit en och annan bild på Yogan tidigare..  Jag gör det för er kära bloggläsare.. och det enda man får är sk-t.. hahah.

Japp, det stämmer att jag tog ett par bilder. Filma gjorde jag inte. Så spännande var det inte..
Varför? Jo, som sagt, för att kanske användas på bloggen. Jag tycker själv det är kul med lite bilder där jag känner igen en och annan, eller foton där jag känner igen omgivningen. Faktiskt jag tycker sånt är rätt kul!
Men nu var det tydligen någon som hade stört sig på att jag stod utanför träningssalen och tog ett par kort med mobilen (små runda fönster på dörren in till träningssalen). Hur dom visste att det var jag har jag ingen aning om, eller hur dom visste mitt namn etc., men tydligen har dom ”trackat” ner mig. Jag märkte inte ens att någon märkte att jag tog kort liksom. Duktigt måste jag säga. Det är inte många som har mitt telefonnummer.. inte ens min chef och mitt nummer finns inte registrerat någonstans heller.
Hur som haver.

Jag fick veta att jag inte får ta några bilder på medlemmarna, inte utan att fråga. Något skäl fick jag inte, men det var något med att någon kunde känna sig olustig att vara med på bild.

Jag känner bara att jag måste bemöta detta förmynderi. Tänkte jag skulle "ranta" lite om detta, rätt eller fel.. Here goes:
Det centrala tycker jag är vad bilden används till! Vad jag gör med bilden, vad den används till och står för, eller? Så länge bilden inte används i något ONT syfte beskriver den bara den uppfattade verkligheten just då bilden togs. Är det så fel? Om däremot bilden skulle användas i något ont syfte, något som på något vis medför tvång då kommer vi i ett helt annat läge. Men bara för att en bild beskriver verkligheten bättre än om jag skulle beskriva vad mina ögon uppfattade (typ med ord eller en illustration från mitt minne) så innebär det inte att bilder bör förbjudas, eller? Kom igen liksom, det måste även ni ivriga förbudsälskande personer inse (eller inte). Visst det är bra om vi kan fråga om vi får ta en bild först, men det är inget som kan anses vara ett krav. Det måste vara ok att få ta en spontanbild här och där utan att behöva springa runt och fråga alla, eller få en påskrift att det är ok. Och det är OK att ta foton så vitt jag känner till enligt lagstiftningen. Det fortfarande relativt fritt på det här området. Det är lite som tryckfrihet och yttrandefrihet.

Att inte få dokumentera eller notera det som sker är lite som att behöva fråga om jag får titta på dig liksom. Ska jag behöva ha sönder mina ögon för att jag inte ska kunna lägga märke till något eller dokumentera något? Någonstans bör ju dessa människor som helt slutat tänkt stoppas alltså. Jag börjar tröttna alltså.
Jag är helt för frivillighet, men att ta en bild av någon som INTE visar sig någon i komprometterande sammanhang vad är problemet med det? ”Ohh, det är så farligt att vara med på bild, ooooohhh”, ”oohh, någon kan ju känna igen mig..ooohhh”.. ”Och hallå liksom, jag blir inte tagen från min bästa sida, hallå, jag är svettig liksom”.. Oj, va farligt. Kan du inte visa dig svettig och i träningskläder då kanske du ska träna hemma liksom.
Det är inte tvång. PERIOD! Jag menar om du nu skäms över hur du ser ut, skäms över din kropp i träningskläder or whatever, då är det du som har saker att jobba med, inte jag.. Vi pratar liksom inte om att fota någon naken i ett omklädningsrum här. Vi pratar inom att visa att någon är otrogen, eller att använda bilden i någon slags utpressning. Vi talar om en bild när folk tränar, kom on!! Kolla in träningsbloggar vetja!!

Men, neh, dessa frihetsberövare vill väl antagligen göra folk blinda så ingen kan se något. Alltid tycks dom ha något skäl till att begränsa min frihet. Jag tänker aldrig finna mig i dessa förtryckares klagosång! Jag står för frihet och icke tvång! Tack för ordet.

Säkert kommer det någon som ska kommentera ondsint... Vet ni vad?! Ni kan komma med allehanda ursäkter till varför man inte ska fota. Men jag tycker friheten är viktigare än begränsningen, det är själva handlingen som styr. Om du är sjukpensionär, och tränar och är rädd för att någon ska upptäcka ditt mygel då är det ditt problem. Jaja, leta fram någon obskyrt fall där någon är förföljd etc., alltid kan du hitta något sätt men jag köper det inte. Vi kan inte begränsa alla andra bara för att någon känner sig kränkt eller för att någon vill mygla.

Och Friskis bara mjäkar med! Ni skulle komma och kolla där jag jobbar, där sitter det kameror på en väldans massa ställen.. Där har övervakningen gått för långt, men att ta någon foto liksom det är skillnad mot en kamera som tar 25-30 bilder / sekund.. Och det vore väl kanske en sak om folk inte gjorde annat än fotografera, men det är liksom inte problemet. Förövrigt filmar ju och fotar Friskis själva ibland (utan att fråga om lov!). Ni förstår säkert att dubbelmoral ger jag inte mycket för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar