2016-04-13

Historien om Sokrates och oraklet i Delphi

Historien om Sokrates och oraklet i Delphi

Så Sokrates var känd som en vis, nyfiken men också omtalad som en ful man (utseendemässigt). Men det är inre skönhet som räknas eller hur? Den vinner alltid i långa loppet.
Nåväl. det var en kille som hette Chaerephon som gick till den kvinnliga oraklet i Delphi.
Oraklet kunde inte berätta lögner utan sades ha direktkontakt med gudarna.
Chaerephon  fick reda på att Sokrates var den visaste mannen i Athen. Detta spred sig sedan vidare via hörsägen ner till Sokrates.
Hur som haver, Sokrates sa att han kunde omöjligt vara den visaste människa i Athen för han visste att han inte visste något. Han bestämde sig för att göra det till sin livsuppgift att undersöka tesen.

"Wisdom Begins in Wonder" - Socrates

Sokrates svarade inte med att skryta eller fira, utan genom att försöka bevisa att Oracle hade fel.
Sokrates visste att oraklet inte kunde ljuga, men han visste också att han inget visste och det fanns en motsägelse i detta. Han var tvungen att reda ut denna diskrepans.

Så Sokrates bestämde sig för att han skulle försöka ta reda på om någon visste vad som var meningen med livet, alltså vad som verkligen var av högt värde i livet, eftersom vem som helst som visste skulle säkert vara klokare än honom. Han satte igång att ifrågasätta alla han kunde hitta, men ingen kunde ge honom ett tillfredsställande svar. I stället låtsades alla att de visste något som de uppenbarligen inte visste.

Han fortsatte fråga vad som var rättvisa, vad som var ett dygdefullt beteende, (typ hög moral). Vad är vishet, vad är sant och falskt. Han fick olika svar, svar som han ej blev riktigt tillfreds med. Han fann ganska snabbt att människorna inte visste vad de påstod sig veta. De visade upp ett beteende där de verkade veta utan att veta.

Han fortsatte fråga rationella frågor och fick på sin väg många fiender, vilket rationellt resonemang och ifrågasättande ofta innebär.. Han förstod att det fanns så många människor som gör vinster på att sprida lögner och, manipulera för att kontrollera osv. (i huvudsak propaganda).
Tillslut som en blixt från en himmel förstod han vad oraklet hade sagt. Jag är visaste mannen i Athen eftersom jag vet att jag vet nästan ingenting. Han insåg han att Oraklet kunde ha rätt trots allt. Att han var den visaste mannen i Aten eftersom han ensam var beredd att erkänna sin egen okunnighet snarare än låtsas veta något han inte visste.

“I know that I am intelligent, because I know that I know nothing.” - Socrates

Det var det vackra och ödmjuka i Sokrates, att han insåg sin ignorans trots att han sågs som den visaste mannen av oraklet. Och det är det vi alla kan ta till oss. Vi har alla mött personer som bara inte kan erkänna att de inte vet. Jag har själv träffat ganska många som inte kan säga ”jag vet inte”. Utan det blir historier om ditt och datt, och det blir till slut genomskinligt. Ignorans finns överallt runt omkring oss och egostarka människor vill inte erkänna att de inte vet, för de tror de tappar anseende, status och makt då. Men det är bara hos de ännu mer ignoranta som det sker. Inte hos oss som uppskattar dygd och ärlighet.
Sokrates hade vishet och kunskap att kunna skilja sanningar från lögner.. (vilket det förövrigt verkar vara få som kan)

Sokrates visar sin storhet när han ser det som sin livsuppgift att exponera falsk kunskap. Och det är därför vi högaktar honom. Ännu nu över 2400 år senare. Han lämnade verkligen ett märke efter sig. Trots att inga texter finns nerskrivna av honom själv.. säger det en hel del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar