2014-06-06

Att avfästa sig vid saker

Jag övar mig ju på att inte känna mig alltför fäst vid materiella saker. Att ej vara styrd av att inte kunna flytta pga av för mycket prylar som låser fast. Att prylarna inte ska få ta för stor del av mitt liv osv.. Att INTE äga varenda attiralj som man kan tänkas behövas någon enstaka gång när någon frågar om man ska hänga på ditt eller datt. Istället söker jag fokusera på några färre intressen och prylar som får ta en större roll, istället för många prylar som knappt används.

Låt mig ta ett litet exempel. Förra vintern kom jag på mig att återigen fundera på att köpa långfärdsskridskor.  Jag brukar bli lite lockad av långfärdskridskoåkarna varje år när det är en sån där vacker vinterdag och man tar sig ut på isen. Det ser ju härligt ut när dom svischar fram! Jag har många år funderat på att skaffa mig långfärdsskridskor..

Med det nya  frivilliga enkelhet/minimalism tankesättet blev det enkelt att säga. ”Nix, jag behöver inte ytterligare en pryl för att kunna vara ute på isen och njuta. Det går lika bra att promenera.”
Faktiskt. De må gå saktare, kanske man inte ser lika mycket, men njuta går det att göra ändå! Och jag slipper husera ett par skridskor som ligger overksamma större delen av året. Det blir med andra inget inköp av långfärdsskridskor.
Om det innebär att det är svårt att vara med i något gäng för att jag inte har rätta prylarna (skridskor) så må det så vara.

Jag får försöka hitta fler som väljer enkelheten istället. :)
Påväg till Björnön för en promenad.
På väg till Björnön för en enkel promenad.

5 kommentarer:

 1. Låter som du hittat en sund inställning! Jag tror också det blir ett bättre resultat om man fokuserar på några intressen i taget, i stället för att splittra sig på mycket.

  Jag förstår din längtan att åka skridskor. Jag har känt lika inför rollerblades. För några år sedan bestämde jag mig för att köpa ett par, som vanligt långt efter att det varit "inne", sån är jag, väldigt väldigt kritisk och ifrågasättande när något är trendigt och inne, aldrig så att man nappar och ska följa modet. Jag fick i alla fall ett par rollerblades för halva priset för det var bara ett par kvar i affären, som faktiskt passade mig perfekt. Ödet kanske? Jag har i alla fall haft och har ännu fantastiskt roligt när jag åker på dem. De rollerbladesen är som lyckopiller för mig.

  H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer och tänka på det gamla uttrycket. "Den som jagar två kaniner fångar ingen". Jodu, några intressen i taget? Ja, möjligen om man är tjej. Själv klarar jag på sin höjd ett i taget. :)

   Den där längtan efter att åka långfärdsskridskor kommer kanske bara en gång vartannat halvår när det är så där blåaktig himmel (solen framme), isen är snöfri, inte så kallt plus att man är ledig. Sen brukar lusten lägga sig, tack och lov.

   Numera är jag också kritisk och ifrågasättande till "nymodigheter". Det går väl inte att vara annat om man är en blivande minimalist? Vad som är inne enligt mode bryr jag mig inte heller om. Känns ganska bisarrt att man ska följa modebranschens nycker och köpa rutigt bara för att nu säger Paris (modestad?) att det är rutigt som gäller (Bara ett exempel). Bättre följa sig egen röst.

   Ja, det kanske var ödet. :) Själv hakade jag på trenden att köpa Rollerblades när det var ganska inne, dvs när var och varannan människa skatade. Jag har varit kluven till om jag ska behålla dom. Men dom har hittills klarat sig genom allt rensande. Jag åker bara inlines någon gång per år. Lite svårt att hitta sån där skön asfalt ibland (så inte vibrerar så mkt), och saknar någon att skata med. Önskar också att jag hade mer snits (men "snitsen" är ju såklart på den nivå jag förtjänar). Helt klar är det bra träning, massor med muskler man normalt annars inte använder kommer till nytta.
   Förr funderade jag på att skaffa rollerblads med större hjul, s.k LandRollers. Dom kanske är något mindre vibrerande. Skulle i alla fall vara kul att testa. Nya prylar har dock svårt att komma förbi minimalism nålögat nu för tiden.

   SLOMO gillar också att skata! Skön snubbe! Kanske du läst inlägget jag skrev om honom:
   http://levafri.blogspot.se/2014/04/insnpirerande-film-slomo-om-att-gora.html

   Radera
 2. Jo, jag vet att ni grabbar inte är så bra på att göra två saker i taget, det är liksom allmänt känt ;-)

  Vad som slår mig när jag läser om din rensning är att du verkar ha haft oerhört många intressen genom ditt liv. För min del är det så att jag har haft väldigt få intressen, men i stället haft dem väldigt länge, jag gillar att fördjupa mig i det jag gör. T.ex. spelar jag ett blåsinstrument, och det har jag gjort ända sedan mellanstadiet när jag började lära mig spela. Tyvärr har jag lite ofrivillig paus i spelandet just nu, har en granne som nog inte riktigt uppskattar mina klassiska stycken, och man vill ju helst inte bli ovän med sina grannar. Lite svårt det där med att spela när man bor i lägenhet...

  Jag åker inte heller inlines så ofta, jag får bättre träning av att jogga och cykla, inlinesen är mer ett nöje tycker jag.

  Jo, jag såg filmen du hade om Slomo, jag gillade den!

  H

  SvaraRadera
 3. Ja, det har varit många intressen genom åren. Velat testa på olika saker, men har också behövt begränsa, det begrep jag även tidigare. Att inte testa att spela golf t.ex. Mitt tidigare jag hade säkert fastnat, och golf verkar ju ta fruktansvärt mkt tid. Har väl i mångt och mycket i övrigt velat testa så mycket som verkat roligt, allt i jakten på mer antar jag. Men nu är det andra bullar i ugnen som gäller.

  Va kul att fördjupa sitt intresse och jag antar att man därmed når en betydligt bättre nivå (jämte att testa hit och dit). Att inte springa som vild hind åt alla håll. Kanske du har hört talas om 10.000 timmarsregeln? (10,000-hours concept can be traced back to a 1993 paper written byAnders Ericsson) Att genom att lägga väldigt mycket tid på ett fokus så kan man bli världsbäst ungefär. Passion beats talent any day of the week osv. Tror på det. Det är väl därför jag nu försöker fokusera på färre saker. För att bli bra på något. :)

  Blåsinstrument? De var väl inte det smartaste valet? ;) Kunde du inte hitta något som låter ännu högre? Valde du det mest högljudda, trumpet eller? ;) Bastuba?

  Man undrar ju hur dom som väljer att spela bastuba bor? Om jag får försynt påpeka.. hade det inte varit smartare att välja ett tystare instrument? Typ gitarr? Just nu är jag glad att grannen (med elgitarren) verkar ha lugnat sig eller tappat intresset. Ett tag var det olika skalor(? I really dont know) varje dag, och även om det han spelar låter rätt bra så blir de liiiiiteee tröttsamt att höra på det där när man t.ex. försöker förkovra sig i en bok. Ofta spelar han till stereon dessutom.
  Jag har också spelat instrument! Började med mandolin i 3:an och sen blev det piano nästa år. Ett stort och tungt piano släpades hem (omöjligt att stämma). OCH Styvfarsan körde sönder taket på skåpbilen på en balkong.. heheh. Tyvärr var det väl inte riktigt mitt intresse, utan främst mamma som ville att jag skulle spela. Goda avsikter, men resultatet var bedrövligt och jag hade samma lärobok i piano i flera år. :) (tränade typ 5 minuter innan det var dags att bege sig till lektionen). De flesta andra fick en ny bok att spela efter varje år, inte jag.

  Idag skulle jag gärna lära mig spela piano, eller gitarr, men det står alldeles för långt ner på min priolista just nu.

  Måste vara kul att kunna spela!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedanstående är ett svar till ett svar som skribenten ville att jag skulle ta bort. (och som alltså är raderat nu)
   ---- --- ----
   Va tråkigt att du inte fick postat allt du skrivit och den ”förbenade” 4096 regeln satte stop. Det gör den för mig med kan jag berätta. Verkar inte vara något jag kan ta bort heller…

   Hmm. låter jobbigt att skriva direkt i den lilla rutan. Jag kan berätta hur jag gör.

   Jag använder Word att skriva i. Word är ett ordbehandlingsprogram som du säkert känner till? Saknar du det så kan du använda Wordpad. (förutsatt att du kör Windows). Mac vet jag ingenting om.

   I Word får jag lite stavningshjälp också. Går såklart att använda vilken ordbehandlare man vill. Där skriver jag ALLT jag vill säga. Sen klipp och klistrar jag in det i den lilla rutan (bloggens svarsruta) när jag är klar. Fråga om jag otydlig så kan jag förklara mer. :) Inga frågor är för dumma, OK?
   Få lite ledning hur många tecken man skrivit?

   Längs ner i Word 2007 finns en ordräknare. Den har räknat till 75 ord nu. Klickar jag på den ”ordräknaren” så får jag lite mer uppgifter om hur många tecken jag skrivit. ”Tecken med blanksteg” säger t.ex. 638 tecken. När jag skrivit strax under 4000 tecken så fortsätter jag i ett nytt Word dokument (har kvar det andra bredvid). Då börjar räknaren om från början osv..
   Sen när jag är klar markerar jag hela texten i första Word dokumentet och kopierar in det i den lilla rutan, och svarar igen med nästkommande Worddokument. Hänger du med?

   Ifall det är något som ”hänger sig” så brukar man ju då ha kvar det man skrivit. För Word hänger sig sällan för mig.
   Personlig integritet. Visst kan de vara läskigt att öppna upp för andras åsikter. Rädd för vad folk ska tycka.

   Men… För det första. Jag tycker inte man ska låta andra styra över det man säger eller gör så länge man inte sårar eller skadar någon annan. Inte låta andra hindra en från att vara den man är. Som du har märkt är jag rätt öppen med en del i mitt liv. Det är lite av ett sätt att utmana mig en aning. Vill inte att andra ska diktera mitt liv, eller hålla mig tillbaka.
   Jag har också märkt att är man schysst mot andra så är dom flesta schyssta mot mig. Och här på Internet, inte en enda taskig kommentar hittills, men jag är säkert på att det kommer en dag. Kommer nog inte ta det alltför hårt.

   Nu vet jag inte om din signatur är en välkänd karaktär som alla utom jag vet vem det är? För mig är du rätt anonym kan jag säga. :) Rädd för att bli igenkänd av någon? Nu kan jag också berätta för dig att det är inte så att jag har lika många läsare som Aftonbladet, utan snarare är det rätt få, så jag tror du är ”safe”. :) Men jag respekterar såklart din vilja.

   Brevväxling.. no sorry, not my cup of tea. Jag skriver så mycket snabbare på ett tangentbord och dessutom tror jag att kanske någon annan finner nytta av att läsa “publikt”. Förövrigt tror jag att det är bra att reflektera över andras resonemang och svar. Så jag gillar det publika. Även om jag har en Introvert personlighet. :)

   Jag försökte vara ganska snabb och svara. Förstår jag dig rätt att du vill att jag ska ta bort din kommentar?

   //553 ord och tecken med blanksteg: 2965 Dvs borde få plats i ett enda svar =-) //

   Radera