2015-05-24

Blått torgtält måste bytas. Byråkrati vs frihet?

För ett antal veckor sedan var den stora snackisen här i stan kommunens byråkratiska regler. Det hela handlar om Besir Fidan och sin kamp om att få ha ett blått tält här i kommun.

Besir Fidan är nämligen torghandlare. Vi har ett torg som ligger ganska centralt här i Västerås där olika torghandlare får sälja frukt och grönt mm. Men tydligen går det inte för sig att komma med ett blått tält här i Västerås kommun. Ordförande i tekniska nämnden Jazmin Petterson (s) hänvisar till lokala ordningsföreskrifter att det är bestämt att torgmarkiser ska vara vita eller grön/vitrandiga. Kanske har det med VSK färger att göra (grön-vita)? (Ett fotbollslag).

Jag tycker förstås att det är synd om företagare som Besir som måste köpa ett tält för varje kommun som han vill stå på torg och sälja grönsaker. Det kan inte vara lätt att behöva anpassa sin rörelse utefter alla lokala ordningsföreskrifter som kommuner har i landet. Det måste bli dyrt.. komplext och krångligt.

För mig är det bara ytterligare ett tecken på vilsenheten ökar, när design går för funktion.

För mig är det ok om allt inte ser lika ut på torget. Jag föredrar faktiskt att kunna se skillnad och lättare identifiera handlare på håll.. Och jag är trött på att vår individuella frihet minskar för varje ny förordning och regel som initieras.

Stå på dig Besir Fidan! Vi är många som står på din sida! Det här är bara ett av många tecken på att kommunen växt sig för stor och lägger sig i allt. Man undrar ju om vi alla måste snart gå klädda i vit-gröna kläder för att vi inte ska "sticka ut" för mycket. Det kanske låter befängt, men hela tiden flyttas frihetsbegränsningens kavalleri framåt, steg för steg. Makt korrumperar, mycket vill ha mer. Och folk verkar inte bry sig så länge de inte drabbar dem själva.
Det räcker nu.
En av insändarna som tar parti för Besir.
En av insändarna som tar parti för Besir.

Blått torgtält måste bytas. Ingen dispens trots protester.
Blått torgtält måste bytas. Ingen dispens trots protester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar