2018-04-25

Bert Karlsson om att bostadsmarknaden är helt åt h-(pip)vete

Attefallshus Version 2 (lösningen på bostadskrisen?)

Antningen gillar man Bert Karlsson eller så gillar man honom inte. Jag tillhör dom som gillar honom! Tycker han är skön och alltid intressant att lyssna på.

Visste ni förövrigt att ni inte fick bo på andra våningen i ert Attefalls hus? Att ni måste ha en repstege till andra våningen etc? Att folk inte får bo hos varandra enligt lagen? Ja enligt Bert så är det så.

Visste du att när det ska byggas nytt är Regelverket är så tungjobbat och komplext så att det är ofta 20 % av budgeten av bostadskostnaden! Och ändå är det få byggen som lyckas följa reglerna fullt ut..

Som vanligt finns det tusentals regler som ska begränsa vår frihet.. allt för att passa någon annans agenda.

Bert Karlsson tycks stå på de godas sida och verkar kämpa för oss som tycker många lagar är sjuka, eller som tycker bostadsmarknaden är sjuk.. Han vill bygga billigare! Yes! Han vill förenkla! Det finns åtminstone en liten förhoppning att jag slipper pendla 21 mil om dagen med bilen för att komma till och från jobbet (något jag nu gjort i snart 3 år....). Vilken dröm att slippa alla köer och alla avgaser man släpper ut, och för att inte tala om den dåliga stämningen i trafiken...

Fast man får en och annan vacker soluppgång.. Ser ni hur skogen ser ut att brinna?
Sverige är ett samhälle där det gäller att göra som alla andra, anpassa sig till sin plats.. Antingen leva bidrag eller vara någon slags ko som ständigt ska mjölkas..

Och som vi vet... Det här samhället vi bor i bara älskar att smocka till dom som inte anpassar sig till överhetens önskemål.

Ett intressant avsnitt från Businesspodden
Avsnitt: 137. Bert Karlsson
Tyvärr hittar jag ingen uppgift om när denna intervju gjordes.. (grov miss enligt mig)

http://businesspodden.se/lyssna

Nedan några citat från avsnittet:
36:40 ”För man bygger fel lägenheter idag. Man bygger för dyrt, det är det som är problemet.” – Bert Karlsson

37:30 ”Jag kan tala om för dig att om du ska få ordning på det här så är det precis det här jag håller på med med bostadsministern nu, göra Attefallshusen större, då kan du få en ny marknad. Idag bygger man, alltså Attefallshusen som dom ser ut idag är gjorda på ett skrivbord någonstans; ingen j-(pip)vel har tänk på hur du ska komma upp på andra våningen till exempel. Ingen har tänkt på att det inte ens är lagligt att bo på andra våning. Ehh,, du får inte kalla de boende, du får hitta på att det är garderober och annat på andra våningen. Du får ha repstege upp för att överhuvudtaget komma…. Den som har gjort Attefallshusen från början hade ett förråd man har lurat på folk, och trodde att det skulle lösa bostadskrisen. Det gjorde inte det. Det är proppar överallt. Göteborg gick ut till 40 000 hushåll, i tre år, dom fick in 13 intressenter. Det är ju en förutsättning att man gör marknaden attraktiv.” – Bert Karlsson

38:50 ”EBO är ju att bo hos varandra, och EBO är ungefär 70 000 som bor så ju. 70 000 just nu! Så problemet är mycket större än vad du tror! Mycket större, så dom lägenheterna där, ja dom räcker inte till speciellt långt kan jag säga.” – Bert Karlsson

”Det går inte att bygga så här dyrt som man gör nu! Ingen kan betala! En studentlägenhet i Göteborg, 95 000 kronor kvadraten. Det blir ju att du få sälja 10 kvadrat tillslut. Nämen det håller ju inte det här.
2 miljoner var det en som ville köpa en bostadsrätt, för 10 kvadrat, alltså det håller inte.
Bomarknaden är helt åt h-vete! Regelverket idag kostar 20 procent. Där har du första åtgärden du ska över. Regelverket, 20 procent kostar det på att bygga bara i bokostnad!”
– Bert Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar