2014-03-10

Fördelar med frivillig enkelhet, minimalismTänkte fortsätta "tjata" om Frivillig enkelhet, minimalism. Vad innebär det?

 • Mindre med prylar att sköta om
 • Mer tid att fokusera på sitt djupare syfte- och jobba mot det.
 • Lättare att flytta, byta jobb, byta tillvaro. Lättare att bryta upp.
 • Mer tid att skapa meningsfulla relationer. 
 • Mer tid att jobba med sig själv, att utvecklas, reflektera över svagheter och metoder för att övervinna dessa.
 • Mer tid att jobba med meningsfulla projekt.
 • Mer tid att vara kreativ.
 • Generellt ger minimalism mindre med "bördor" att bära.

Intressen som passar en aspirande minimalist:

Läsa böcker eller lyssna på ljudbok/podcast – Det finns så otroligt mycket intressant att läsa! Inköp av fysiska böcker undviks i största mån. Bibliotek är bra, men saknar tyvärr många av de böcker man vill läsa. Jag har tänkt att skaffa mig en E-bokläsare (sägs vara behagligare för ögat än en datorskärm). 
Vill man göra framsteg med sitt rensande passar det att lyssna på någon intressant podcast samtidigt som rensandet pågår.. Tex en Podcast om minimalism.
 
Skriva/reflektera/blogga. Visst är det bra att göra anteckningar på mobilen eller i en journal, men överlag så föredrar jag en riktig dator att skriva på. Riktigt tangentbord, plus det går att göra så mycket mer på en dator. Tänka på "papper".
En snabb laptop med tillgång till Internet.Helst en behaglig extra skärm att lägga ögonen på.
Att få ner sina tankar på papper gör en ofta mer klarsynt. Och det är lättare att få ett sammanhang. På något sätt känns det enklare att kasta en pryl om jag skrivet ner att den ska kastas. Det blir mer legitimt.

Träning av kroppen, styrketräning blandat med gruppass. Att göra sig riktigt andfådd sägs förbättra inlärningskapaciteten. Själv kör jag på Friskis eller sommartid utomhusgym, tycker det är skoj. Det behövs förstås lite träningskläder att variera med, men shorts och funktionst-shirtar tar väldigt lite plats. Enda nackdelen är väl att intresset kräver tillgång till tvättmaskin/tvättstuga då det blir mycket att tvätta..

Äta bra mat - säger sig själv att detta är vettigt. 

Fotografera/dokumentera - Att leta vackra omgivningar är att leva i nuet. Fantastiskt. Ett plus är att det passar extra bra om man bloggar och behöver lite bilder. Att bli bättre på att ta bilder är också kul.

Om man fortfarande känner behov av köpa något, hitta bra "affärer"/"deals", handla på börsen (finansmarknaden). Att undersöka ett företag, dess människor, deras tjänster eller prylar är mer allmänbildande än att köpa fysiska ting. Det stora plusset hos "värdepappersköp" är att det inte blir massa prylar att husera någonstans. Chansen är också större att du får mer tillbaka när du säljer jämfört med att sälja ting.

Cykla. Till skillnad mot bil så kostar en cykel i princip ingenting i jämförelse. Ingen försäkring, ingen besiktning, inga parkeringsböter, ingen parkeringsavgift, ingen skatt för att använda vägarna (motsvarande bilskatt). En cykel är också väldigt billig att reparera! Vi kan bara tacka för att politikerna inte har gett sig på och reglerat sönder denna marknad (också). Plus att man får lite motion på köpet.

Promenera - enkelt och omkomlicerat sätt att uppleva nya omgivningar på ett harmonisk sätt. Själv föredrar jag att lyssna på något inspirerande under tiden.

Meditation, medveten närvaro, träna hjärnans prefrontala cortex, använd 20 minuter varje morgon och kväll för att öva på att få sinnet fridfullt. Ger dig förhoppningsvis i slutändan ett bättre omdöme. 

Är man stressad av olika tankar är det skönt att meditera.


Har du fler förslag som passar?

2 kommentarer:

 1. Q kom på nåt: Korsord!! Är just nu inne i en korsordsperiod, vilket drabbar mig med jämna mellanrum...avkopplande och lärorikt.. :)

  SvaraRadera
 2. Bra tips! Det borde jag ta till mig som sällan löser korsord. Bra hjärngympa och utvecklande för ordförrådet. En kollega löser mycket korsord och är mkt dukigt på ord (ordförråd och ordförståelse).

  Tack för ditt bidrag Q. :)

  SvaraRadera