2014-04-12

Inspirerande film: Slomo, om att göra vad man vill

Tänkte rekommendera en liten film av Joshua Izenberg på drygt 16 minuter..

Den handlar om Dr. John Kitchin som började sitt liv som de flesta andra. Han studerade och utbildade sig... till neurolog/doktor. John följde bilden av den amerikanska drömmen. Han arbetade extremt mycket. John berättar i filmen att hans tidigare plan var att arbeta sig in i glömska. Dvs tills det var dags för döden.

Bilden på 69-åriga Slomo, från hans hemsida: http://www.iamslomo.com/archive.html
Ett av det bästa råd John fick i sin ungdom var följande från en 93 åring:

”Do what you want to!”

Detta resonerade hårt inom honom. Nästa steg blev då följdakligen att fundera ut vad han verkligen ville göra.. men.. han fastnade ändå i över 20 år springandes i hamsterhjulet. John trodde som många andra att lyckan låg i materiella saker. Mer, mer. Han körde omkring i en tolvcylindrig BMW, hade en Ferrari och bodde i något som liknade ett ”mansion” (herrgård?).
En dag började han fråga sig hur mycket av dagen som gav honom något spirituellt. Han jämförde även med hur mycket hans dag gav honom rent finansiellt.
Efter lite funderande kom John fram till följande: Att i början av sin karriär var det ungefär 90 procent spirituellt. Men nu, ett antal år senare hade det skiftat. Hans utkomst av dagen var nu ca 90 finansiellt. Det liv han levde gav honom bara pengar, ingen mening.

En dag i bilen påväg till arbetet blev det klart för honom att han fortfarande skottade skit. Vilket var precis det som han gjorde under uppväxten. (han växte upp på en bondgård/farm).
Ju mer han tänkte på det insåg att det här är det mest befängda, dumma liv någon någonsin skulle kunna drömma ihop. Ändå är det de som vi alla uppmuntras göra. Jobba och vara en god samhällsmedborgare, betala skatt och konsumera.

Det verkar som att det som fick honom att vakna upp var att John fick problem med synen. Han fick tillfälle att sluta. 1998 slutade han som neorolog inom psykologi (obs, kan ha missuppfattat översättningen). Han började följa det råd han i sin ungdom fått.
Han började göra det ville, åka inlines, John flyttade till Pacific Beach och började skata. Han lever numera enkelt och njutfullt vid stranden. Och han kallar han sig för Slomo.

- För han skatar i SLOoow    MOootion. :-)


Detta är bland annat vad den lilla filmen handlar. Han förmedlar några stora insikter. Rekommenderas Varmt!

”Frankly, at this point I´m just trying to get to the end of my life without becoming an as-hole again.” – Slomo


“This is your good old days, it only gets worse from here on, okey? The good old days are THESE hahahh, wait till you see what happens as you get older! Okey? heheheh” - Slomo

Filmen går att se hos Nytimes just nu, närmare bestämt här.


Vill du veta mer om Slomo, har han en egen hemsida här: www.iamslomo.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar