2014-04-10

Sökandet efter glädje och lycka. Jakten efter mer


Viljan att förbättra verkar ligga i människan natur. Det har säkerligen behövts för att överleva i en förgången tid. Att kunna anpassa sig till rådande omständigheter och ständigt förbättra har varit en given överlevnadsstrategi, om inte annat i konflikter med andra stammar. 

Jakten på mer.

Ständig förbättring, även känt som det japanska "Kaizen" trumperas ut i företagsvärldens powerpoints.. Det finns åtminstone en vilja att förbättra, att det sen i praktiken kanske blir sämre av en uttalad "förbättring" är en annan sak.

  I hela mitt liv har jag ofta strävat efter mer. Vare sig det är mer glädje, mer gemenskap, mer upplevelser, mer pengar, mer styrka, mer prylar, mer kärlek, mer betydelse. Ja, i mångt och mycket mer av allt. Mat och dryck kanske är undantaget? 

- Då måste man såklart fråga sig varför..

Vår vardag består ju inte i att överleva längre, eller? Kanske hör jakten ihop med sökandet efter mer lycka? Vi tror vi blir lyckligare av mer helt enkelt.

Det blir alltmer uppenbart att denna uttalade "sanning" snarare är falsk. Bättre uttryckt verkar det som att TILLRÄCKLIGT är det eftersträvansvärda. Att bara eftersträva det nödvändiga (var och en bestämmer). Kanske en viss komfort och en smula lyx, men inte onödiga extravaganser. Och sedan vara nöjd med det man har. Finna en bra och hållbar balans. Det svenska ordet lagom gör sig påmind.

Ju mindre du behöver, desto friare kommer du att känna dig.

"It’s interesting how in our pursuit of happiness we come to learn that those things we strive for thinking happiness is at the end of the tunnel is false thinking. Perfection is also another thing I beleive we strive for to no end that ends up leaving us feeling unfulfilled and tired." - Mariel

"Tillräckligt" är botemedlet mot Frosseri och Girighet.

//s 49. Bokutdrag – Lev LIVET fullt UT, Eckhart Tolle //
”Oavsett viket ägnar sig människor ofta åt ett tvångsmässigt sökande efter att tillfredsställa egot och efter saker att identifiera sig med för att fylla det tomrum de känner inom sig. Det strävar kanske efter ägodelar, pengar, framgång, makt, berömmelse eller en speciell relation, helt enkelt för att de ska må bättre och känna sig mer hela. Men när de har uppnått alla det här sakerna upptäcker de snart att tomrummet finns kvar, att det är bottenlöst.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar