2015-01-23

Davos, Klimatmöten, Världekonomiskt forum, or whatever..

Snart kommer det nog ett inlägg som andas lite positiva vibbar.. håll ut..

Tyvärr rör jag mig inom den s.k angelägenhetenscirkeln när jag skriver sådana här inlägg. Jag borde nog fokusera mer på det som jag kan påverka och störa mig mindre på det som ligger utanför min kontroll.. Men jag måste ändå “spy ur” mig dessa rader..Bara för att.. Bear with me.

Idag på fikarasten (på lönearbetet) pratades det bland kollegor att det var 1600 privatjet som åkt till Davos. Det skrattades bland annat om paradoxen i deltagarnas diskrepans. (skillnaden mellan teori och praktik)
1700 st. Privatplan till Davos. Privatejets
Privatplan till Davos
Bilden från di.se
Davos är ju det där stället dit dem som håller i trådarna åker till. Det är ett sånt där riktigt statusmöte för alla “höjdare”, ni vet de som (uppenbarligen) har för mycket. Folk som kanske ser sig lite förmer än andra. Smartare än oss andra?
 Jag tyckte i min stilla besinning att det lät befängt.. Det kan väl inte stämma, 1600 st. flyg till ett möte som tar 2500 deltagare…, det kan liksom inte vara möjligt!.. Eller?! Till ett möte där ett ämne är klimatet?.. Jag menar hur mycket skit släpper inte dessa flygplan ut? För att inte tala om all värdefull olja som dom glatt bränner upp. Men det är klart det gäller alltid någon annan, inte dom själva.. Dom klurar ut hur vi vanliga ska beskattas med avgifter och på ett eller annat sätt sugas ut.
Och lika lite som som det finns någon kongruens mellan ord och handling lika lite självinsikt verkar det finnas. Det tycks inte finnas en tanke på miljön, nope det ska bara gälla den andra, inte höjdarna som ska till Davos.. Dom har ju så ont om tid, dom är ju så viktiga.. tror dom själva.. Det är ju kul och åka och bo på hotell någonstans, träffa polarna. Ofta på andras bekostnad såklart (läs skattebetalare).

Först lyxig privatjet och sen är det helikopter sista biten..Jet fuel sägs vara väldigt billigt bränsle, inga energiskatter eller miljöskatter där inte. Flygbränsle som förbrukas i kommersiell verksamhet behöver ej betala skatt. Källa här:

Det börjar bli alltmer uppenbart vad för dysfunktionell värld vi lever i.. Att vara ett bra föredöme angående miljö ska vi nog glömma det bland dessa gäster.Som vanligt så gäller inte reglerna dom själva. Moral, etik och hållbarhetstänke tycks mer gälla andra..

Jag googlade på nätet för att se om det verkligen kunde stämma. Jag menar 1600 stycken privatjeter?!?. Nu snackar vi påfågelfjädring på hög nivå. Status och prestige är bara förnamnet.. Här snackar vi stora egon som vill visa sig "viktiga".

Resultatet: Jag hittade till min förvåning att de nu var 1700 st!.. plus...cirka 500 helikopterturer. Kanske dom samåker i helikoptern åtminstone.


För någon månad sedan fick vi också läsa i pressen om FN:s klimatmöte i Peru (Lima). Då var det 10.000 delegater som flög dit och orsakade utsläpp..

Snarare verkar det som det är dessa människor som förstör miljön mest.

Höjdarnas megamöte...
Anders Borg skulle till Höjdarnas megamöte...
Bilden från: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/hojdarnas-megamote-i-davos-startar-i-moll_4267085.svd

1700 stycken privatjet som frekventerar Davos, måste varit trångt på flygplatserna... Jobbiga dagar för flygledarna..
1700 stycken privatjet som frekventerar Davos, måste varit trångt på flygplatserna... Jobbiga dagar för flygledarna..
Bilden från: http://www.stern.de/wirtschaft/news/1700-privat-jets-beim-weltwirtschaftsforum-in-davos-2167789.html


Alltså, när man inte trodde att politikers förtroende ute i samhället inte kunde bli så mycket lägre så gör man ett nytt bottennapp… Man måste bara se humorn i det och skratta.. otherwise you go mad..

Vi ser bara ytterligare tecken på att det saknas ledarskap för en hållbar värld..

 Det är lätt att tappa lusten när man hör om detta.. när man själv försöker..

.. Förhoppnings kan jag släppa "gnället" över saker jag inte kan påverka snart och skriva något roligare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar