2016-05-20

Kan du göra en penna? Om ödmjukhet

Idag blir det inlägg om att vara ödmjuk, om att vi inte är så smarta som vi ibland tror.. Det är något visst med människor som har förnuft nog att inse att ödmjukhet är en dygd.

Kan du göra en penna? Du vet typ en blyertspenna eller en kulspetspenna från scratch?

Ehmm.. Vi pratar nu inte om att ta en bit kol från grillen och krafsa med..  :-)

Bilden från: https://gardenofbeliever.wordpress.com/2011/03/15/pennmakarens-rad-till-sin-penna/
Fritt översatt från boken som ni hittar här.

"Det är ett budskap som ödmjukar den höga och mäktiga.
Det sticker uppblåsta egon hos dem som tror att de vet hur man sköter alla andras verksamhet. Det förklarar i klartext varför central planering av ett samhälle eller en ekonomi är en övning i arrogans och fåfänglighet, eller vad Nobelpristagaren och  ekonomen F. A. Hayek kallade "en förevändning till kunskap." Om jag inte kan göra en penna, skulle jag vara försiktig med hur smart jag tror att jag är."
- fritt översatt, s36. "Are We Good Enough for Liberty?" av Lawrence W. Reed

//Lawrence fortsätter sedan //

Maximilian Robespierre välsignade den fasansfulla Franska revolutionen med denna kyliga förklaring,
"On ne saurait faire une omelett sans casser des
oeufs "
Översättning: "Man kan inte förvänta sig att göra en omelett utan att knäcka ägg."

Han arbetade outtröttligt för att planera livet för andra och blev arkitekten av  evolutionens blodigaste fas – regera med skräck (skräckvälde). Robespierre och hans giljotin bröt ägg från tusentals i ett fåfängt försök att införa ett utopisk samhälle med statliga planerare i toppen och alla andra i botten.
Denna franska erfarenhet är ett exempel på ett oroväckande välbekant mönster. Kalla dem vad du vill, socialistiska, interventionistiska, kollektivistiska, statister - historia kantas av sina förmätna planer för att ordna samhället att passa deras syn på den  gemensamma bra, planer som alltid misslyckas eftersom de dödar eller utarmar människorna i processen. Om en stor stat någonsin tjänar en slutlig gravskrift, kommer det att vara detta:
"Här ligger en anordning konstruerad av allvetare som bröt ägg med uppgivelse men aldrig någonsin skapat en omelett. "
Ingen av de Robespierre som världen såg visste hur de skulle göra en penna, men de ville göra hela samhällen. Hur fullständigt befängt, och sorgset tragisk! Dessa Robespierre, dessa Hitlers och Stalins av världen lider inte av låg självkänsla." s36-37. "Are We Good Enough for Liberty?" av Lawrence W. Reed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar