2020-01-14

Boken Compassion Effekten

Kort genomgång av en bra bok!

Dags att recensera Compassion Effekten -
Att utveckla självtillit och inre trygghet.


Det här är en stundtals väldigt bra bok, speciellt tror jag det är en bra bok om man känner sig stressad eller är orolig / rastlös och inte riktigt förstår varför. Den här boken förklarar på ett bra sätt och kan hjälpa oss att balansera våra liv lite bättre. 


Jag rekommenderar absolut boken! Den innehåller lite av Aristoteles balanserande fast i en annan form.

Det negativa
Det enda som förtar lite av boken är följande. På sidan 78 börjar det. Det könsneutrala ordet "person" duger tyvärr inte utan "hen" används. Christina kallar alla sina clienter för "hen".. störande och alltför för mycket PK-förvirring för min smak.


 Motivationssystemet består av 3 cirklar.


Nedan några väl valda utdrag så du får en känsla över bokens innehåll. Det är oftast bästa sättet att få en känsla. Enjoy och tack Christina Andersson för en väl skriven bok som jag tror är bra för många.

--------------------------  ------------------

//s59, om de 3 cirklarna, det finns en bild på tre cirklar //
”Trecirkelmodellen: förståelse för våra drivkrafter”
//Tre bilder Utforskandesystemet (BLÅ)
Trygghetssystemet (GRÖN)
Hotsystemet (RÖD)
”Alla människor har ett hotsystem som hjälper oss att upptäcka sådant som skulle kunna vara farligt för oss. Hotsystemet är kroppens alarmsystem och försvarssystem, och det triggas väldigt lätt. Det reagerar när vi känner oss rädda, och när hotsystemet är aktiverat agerar vi kortsiktigt för att så fort som möjligt undanröja hotet. På savannen var det kanske ett lejon som var faran, men idag kan det vara helt andra situationer.”

//s60 //
”Vi behöver ett hotsystem som ger oss information om eventuella faror. Hotsystemets främsta uppgift är att hantera hot, och när vi befinner oss här vill vi göra allt för att ta oss bort från det som känns svårt. Det gör att uppmärksamheten inte alls är inställd på att söka efter sådant som känns bra. När du känner dig stressad, har ångest, är irriterad eller skäms för något är du i den röda cirkeln. Det här systemet kallas även vårt krissystem eller vårt rädslosystem.”
//Fortsätter s60, längre ner //
”Ju mer vi blir medvetna om att vi rör oss i hotsystemet och lär oss att reglera det, desto kortare tid behöver vi spendera där. Stannar vi för länge i stressystemet så bryter stresshormonerna ner immunförsvaret och vi blir psykiskt eller fysiskt sjuka.”


//s64 //
”Vi kan bära på en stresskänsla i kroppen eller känna oss frustrerade, känna oss upprörda eller förtvivlade och det kan kännas som spändhet i kroppen, rastlöshet, ett inre obehag eller ett tryck i magen eller i bröstkorgen. När vi varit stressade en längre tid för att balansera och börja aktivera trygghetssystemet. Det är bra för oss att kunna reagera snabbt, men det blir svårt att ständigt röra sig i hotsystemet. Då kan vi börja se faror överallt, tycka att alla andra är dumma, att andra kräver för mycket eller att andra inte förstår hur vi känner. När vi har varit länge i den röda cirkeln kan vi också känna en negativ känsla inom oss och tro att andra då också tycker illa om oss eller att vi inte duger.”
//s65 Om den Blå cirkeln, Utforskandesystemet //
”Utforskandesystemets främsta fokus är att samla resurser av olika slag. När vi bodde på savannen var det nödvändigt att ha en drivkraft som gjorde att vi gick ut och jagade och samlade mat för att överleva.
Det är med det här systemet vi tar oss fram i världen, och det kan också beskrivas som kroppens prestationssystem som ger oss drivkraft att vilja göra saker i våra liv, som att gå till jobbet eller skolan och vara aktiva på fritiden. Systemet aktiveras när vi tränar, konsumerar eller sysselsätter oss med något som intresserar oss.”
 
//s67 //
”Att vara i den blå cirkeln står för att känna eufori, när vi gör något vi tycker är jättekul, det är aktiviteter som ger wow-känslor, att vi känner oss uppspelta och lätta inombords. Syftet med detta system är att maximera, att >>boosta sig själv<< för det känns fantastiskt bra, och det är lockande att hela tiden vara i sin blå cirkel.”


//s68 //
”Så tänk på att vi kan vara i den blå cirkeln när vi utforskar världen, lär oss saker och reser. Vi kan drivas av lust och nyfikenhet, men drivkraften kan också vara att slippa känna ångest och självkritik om man stannar upp.
Den tomheten som kommer när dopaminet gått ur kroppen är så obehaglig att vi snabbt vill ha ett nytt dopaminpådrag. Tomheten kan komma när vi har köpt något och tröttnat på det eller när vi klarat av vårt uppsatta mål. Vi försöker döva effekten av tomheten, men också rastlösheten, genom att köpa nya saker, sätta nya mål, men också genom missbruk av nikotin, lugnande medel, sömnmedel, alkohol och fet mat. Ett beroende innebär alltid att den blå cirkeln är alldeles för stor i relation till den röda och gröna.”

//s72 //
”Vi i västvärlden är mer vana att aktivera vårt prestations- och utforskarsystem som ger effekt i vårt belöningssystem för att slappna av. Men samtidigt upplever allt fler en känsla av ensamhet och saknar en känsla av samhörighet och nära relationer. Detta går att förstå utifrån att om vi drivs för mycket av vårt prestationssystem och söker lycka via dopaminkickar eller attraktion så gör //s73 // det att våra kroppar inte känner känslomässig kontakt och närhet till andra människor. Samma sak när det gäller stress – det får oss att spänna oss och stänga vårt hjärta så att vi först ska kunna tag i hot och sedan vila tillsammans med personer vi gillar. Men om det då inte finns någon så distraherar vi oss och ser på tv-serier, dricker alkohol, söker tillfälliga sexuella kontakter eller använder medicin för att slippa känna saknad och längtan, vilket är grundfundamentet för att vara tillsammans med andra människor.”
//s74, Rubrik: Samspelet mellan cirklarna //
”De tre systemen är lika viktiga. Vilket känslosystem som är aktiverat avgör vilka beslut vi fattar i vår vardag. Våra beslut som formar våra liv. Hotsystemet kan ställa till med problem för oss eftersom det systemet oftast reagerar snabbast för att skydda oss. Har vi kunskap om hotsystemet så går det att förstå varför det blir konflikter, missförstånd mellan människor om känslor som ilska, skam och skuld är det som styr oss.”

//s79 //
”Eftersom den blå cirkeln också är ett beroendesystem gör det att vi är där när vi köper saker, vi äter mer socker som får oss att bli tillfredsställda för stunden, vi konsumerar relationer via digitala medier och klickar vidare om vi inte gillar någons utseende, spelar tv-spel och stärker vårt beroendesystem i hjärnan, vilket gör att vi blir mer och mer ovana vid att vara i vårt trygghetssystem. Vi blandar ihop det och tror att vi är i vårt trygghetssystem efter ett glas vin eller en öl men vi cirkulerar mest i vårt belöningssystem. På så sätt hamnar vi i tillfälligt låtsas-grönt via vår blå cirkel.”
 
//s81 //
”Fråga dig själv: Hur mycket fyller du din tillvaro av jobb? Hur söker du kontakt med andra människor, kommunicerar du genom att prata prestationer eller genom att bara trivas tillsammans och ha det skönt och bara vara?”
//Fortsätter sid 81 //
”Många av oss tränar fysiskt för att varva ner och skapa ett inre lugn, ett sätt att gå från blå cirkel till grön cirkel. Fysisk träning genom att styrketräna, ta en promenad, springa eller rida behöver vi göra för att må bra, bryta negativa tankar, frigöra energi och komma ur en stresskänsla i kroppen. Vi rör oss mellan våra motivationssystem i alla riktningar.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar