2020-06-26

Gamla måltankar 2011

Att gå igenom gamla målbilder


Hittade följande anteckning i min "journalbok".. Lite funderingar kring att bo i husbil. Några av frågorna är lösta.

Att gå igenom sina gamla mål kan vara både jobbigt och intressant. Inom vissa områden har man gjort framsteg och andra knappt någonting. Men det intressanta är att måltankarna har inte ändrat sig så mycket..


2020-06-17

Boken Dumhetsparadoxen, om funktionell dumhet

Akta sig för dumheten



Jag dök på en föreläsning på Youtube om dumhet. Jag tyckte den var intressant. Det vara Mats Alvesson som höll i den. Det visade sig att han skrivit en bok och den blev jag nyfiken på.

Boken heter Dumhetsparadoxen - Den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar

Författarna är: Mats Alvesson och André Spicer

Dumhetsparadoxen - Den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar
Egen tolkning: Stoppa ner huvudet i sanden, tänk positivt och var en jasägare som inte vågar stå upp mot något som vid en första anblick verkar lite taskigt.. ?
Dumhetsparadoxen - Den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar



Som vanligt tar jag bara upp böcker som jag tycker är läsvärda här på den här bloggen. Jag tycker den här boken är läsvärd! Det är ingen större mening att skriva ett inlägg om att jag tycker en bok är dålig. Den här boken handlar om funktionell dumhet. Den här boken är väldigt tänkvärd och får en att reflektera lite mer om vad som sägs och görs i dagens samhälle. Vi kan nog många av oss som frågar oss vad som försiggår i världen (och det västerländska samhällets tillstånd). Ofta verkar balansen vara åt det känslomässiga kortsiktiga hållet...
Baksidan på boken: "Att kompetent och ordentligt sköta jobbet utan att tänka vidare eller fundera på vad det egentligen bidrar till."

Det kan ibland vara ganska svårt att klura ut vad som är en dum idé och vad som inte är det, alltså vad det får för konsekvenser på lång sikt. För det torde förutsätta djupare kunskap att kunna tolka konsekvenserna av ett visst handlande i ett komplext samhälle.. Själv har jag som bekant växlat idéer som jag inspireras av.

Jag tänkte inte skriva så mycket mer om boken  (jag har inte heller läst färdigt den när detta skrivs). Men ger några väl valda utdrag från boken så får du en bild och kanske en känsla.


Bokutdrag från boken

//s22 rubrik Dumhetsparadoxen //
”Att stänga ner delar av hjärnan medan du arbetar kan verka som en dum idé, men det medför ofta stora fördelar. När funktionell dumhet tar över blir anställda skonade från den betungande uppgiften att använda sina intellektuella resurser. I stället kan de kognitivt kryssa lugnt och hålla sig undan betungande tvivel. Detta kan medföra stora fördelar för vissa individer. De ses inte som bråkmakare som ställer för många jobbiga frågor. De kan visa den typen av bestämd men oreflekterad övertygelse som utmärker ”ledarskapsmaterial”. När de gör auktoritära uttalanden om att deras företag strävar efter ”spetskompetens” och står för ”hållbar utveckling” och ”mångfald” (eller något annat vagt och positivt) kommer deras beslutsamhet och övertygelse inte ha den minsta glimt av tvekan.”

//s23 //
”Men det finns en ännu farliga konsekvens av funktionell dumhet. Förutom att underminera förtroendet kan den ibland skapa förutsättningar för större kriser och katastrofer. Det händer när små problem läggs på hög, kopplas samman och skapar det som brukar kallas ”wicked problems” – svårlösta problem som är omöjliga att ignorera. 2008 års finanskris, som vi beskrev i början av det här kapitlet, är ett typexempel på detta.
Funktionell dumhet är inte bara en enkelriktig motorväg till katastrof. Den kan också vara gnistan till mer djupgående förändringar. När kostnaderna för att ignorera problem blir för stora brukar människor börja reflektera över sina förutfattade meningar.”

//s88 //
”Det finns tre aspekter av funktionell dumhet som kan fungera som varningslampor: att inte reflektera över dina antaganden (det vi kallar reflexivitet), att inte ifrågasätta varför du gör någonting (berättigande) och att inte överväga konsekvenserna eller det större syftet med dina handlingar (substantiellt resonerande).”
//längre ner samma sida, s88 //
”Den första aspekten av dumhet är frånvaron av reflexivitet. Detta sker när vi slutar ställa frågor om våra egna antaganden. Mer enkelt förklarat betyder det att man tar för givet att det som allmänheten tänker är rätt. Vi misslyckas ofta med att ifrågasätta dominerande tankesätt och förväntningar. Vi ser regler, rutiner och normer som helt naturliga – det är bara så saker och ting är.”

//s89 //
”En andra aspekt av dumhet är att inte leta efter sakskäl eller en bra anledning. Folk slutar att fråga ”varför” på arbetsplatsen. Dessa personer frågar inte efter – och erbjuder inte – sakskäl för sina beslut eller handlingar. En regel är en regel och den måste följas, även om ingen vet varför den existerar. Frågor om varför något ska göras ignoreras helt, eller avfärdas med hänvisning till rang (”chefen vill det”), konvention (”vi har alltid gjort så”), eller tabu (”så skulle vi aldrig kunna göra”). Dessa uppfattningar återkom ständigt i de företag som Robert Jackall studerade. Han noterade att det fanns ”en häpnadsväckande variation av organisationsförbättringsprogram”.
//Den referens som Mats Alvesson& André Spicer  ger för att läsa vidare i ämnet är:
Robert Jackall, Moral Mazes (Oxford: Oxford University Press, 1988) //

//s90 //
”Den tredje aspekten av dumhet är brist på substantiellt resonerande. Folk slutar ifrågasätta de långsiktiga konsekvenserna av sina handlingar och deras betydelse i det större sammanhanget. I stället fokuserar de på väldigt smala frågor kring hur något bör göras. Tekniska frågor om vilket som är det det mest effektiva sättet att göra något övertrumfar mer grundläggande frågor, exempelvis om något bör göras över huvud taget och vilka effekter denna praxis kan ha.”

Intressanta stycken! Jag märker ofta av dumheten hos mig själv när jag inte orkar tänka utan följer känslornas infall som ofta motiverar en med att agera si eller så. De två rösterna som ständigt diskuterar inuti mitt huvud... Den kortsiktige vs den långsiktige.. Den kortsiktige hittar på sakskäl eller bra anledningar (som tilltalar lusten just då)  När den kortsiktige vinner blir priset ofta långsiktigt i konflikt med mina målbilder.. . och när jag fallerar i att gå mot min genomtänkta målbild känns det som ett misslyckande..

 Några andra böcker Mats Alvesson (som är professor i företagsekonomi) skrivit är bl.a.
Tomhetens triumf: om grandiositet, illusionsnummer & nollsummespel, Atlas, och Reflexivt ledarskap.

--------------------- Nu till något annat - Se gärna Henrik Jönssons video som handlar just konsekvenstänk och människans medvetande och förnuft ---------------


11:15 "Att frånta människan kapaciteten, att genom förnuft och samtal utveckla sin kunskap om tillvaron. För att istället ersätta den med oöverbryggbara subjektiva verklighetsbilder är att frånta människan det enda verktyg för överlevnad och utveckling hon har. Människan har inte klor som dom stora kattdjuren. Eller vingar som fåglarna. Vi saknar fenor som fiskarna, och är inte bepansrade som insekterna. Människan har bara sitt medvetande och sitt förnuft. Naken kommer hon till jorden och i sitt anletes svett förtjänar hon sitt uppehälle. Den civilisation mänskligheten byggt vilar uteslutande på uppfinningsrikedom, kommunikation och på hårt arbete." - Henrik Jönsson, Videon: BLACK LIVES MATTER: Protester, poliser & problem, https://youtu.be/HsLgg9X7-DE



2020-06-13

Odla Habanero, basilika, grönkål och ruccola

Vilka intressen måste bort?

Ett litet intresse som jag funderat på om det ska behållas är odling. Jag tycker det är lite småtrevligt intresse och det känns fantastiskt att vara omgiven av växternas liv. Jag har dels testat att odla
"hydroponics" som det heter och dels i jord. Växterna växer snabbare i Hydroponic, men det känns lite väl kemiskt att hålla i växtnäring i form av flytande vätska (i syresatt vatten). Dessutom är det bökigt att flytta behållare med vatten. Vilket har behövts göras ibland då man inte kunna sköta växterna hela tiden.

Här fick några av växterna följa med på semester och leva "vanlife". Det trivdes dom fint med, behövdes bara vänjas vid att vara utomhus lite försiktigt.

Mycket lättare att transportera och ta med sig jordväxter än Hydroponics odlat.


Jag har gjort en liten video över hur det gick att odla i planteringsjord förra året.